Rendőrségi

2012.07.30. 15:39

Holttest a kistolmácsi tóban - Azt még látták, hogy elindul hazafelé

Kistolmács - Hétfő délelőtt került elő a dél-zalai község vegyes hasznosítású tavából a holtteste annak a 36 éves zajki férfinak, aki még szombaton éjszaka tűnt el.

Gyuricza Ferenc

A szerencsétlenül járt személy három társával együtt horgászni akart, ám később meggondolta magát, s elindult hazafelé.

Mindez szombaton éjszaka, körülbelül fél 12 körül történt. A férfi társai akkor még nem is sejtették, hogy tragikus véget ér a közös program, mint ahogy az áldozat családtagjai sem erre számítottak. Pedig a férfi telefonon jelezte, hogy haza szeretne menni, ezért öccse személyautóval el is indult elé - tudtuk meg hétfőn délelőtt a tragédia helyszínén.

- Eredetileg azt terveztük, hogy az éjszakát mind a négyen a tó mellett töltjük, mert be akartuk etetni a halakat - foglalta össze a történteket az egyik horgásztárs. - A barátunk azonban mégis úgy döntött, ha halat fogni nem lehet, akkor inkább hazamegy. Telefonon hívta az édesapját, majd elindult az út felé. Láttuk, ahogy mobiljával világít, azt viszont, hogy beleesett vagy akár csak belement volna a vízbe, nem hallottuk.

A tó környékén mások is tartózkodtak a kérdéses időpontban, állítólag ők sem észleltek olyan jelet - például csobbanást vagy segélykiáltást -, ami a tragédiára utalt volna. A személyautóval időközben a helyszínre megérkező testvér egy ideig keresgélte a bátyját, majd hazament. A család másnap reggel tapasztalta, hogy a férfi még mindig nem ért haza, ezután kezdtek el újra kutatni utána. A tó melletti nádasban meg is találták azokat a nyomokat, amelyek arra utaltak, hogy a férfi belegyalogolt a vízbe.

- Vasárnap reggel nyolc óra körül értesültünk a történtekről - mondta Birkás Zoltán kistolmácsi polgármester, aki maga is jól ismerte az áldozatot. - Azonnal megkezdődött a keresés, jöttek a letenyei önkéntes tűzoltók, a búvárok, de a település közmunkásait is erre a feladatra állítottuk rá. A holttest végül ma délelőtt került elő, jóval távolabb attól, mint ahol belement a vízbe.

Beszéltünk azzal a férfival is, aki megtalálta a szerencsétlenül járt férfit. Harmadmagával egy vízi biciklivel járták végig a tavat, így lett figyelmes az áldozat vízben lebegő testre. Az akkor még rég halott férfit végül tűzoltók emelték ki a tóból.

- A nagykanizsai kollégáink által lefolytatott helyszíni szemle során idegenkezűség gyanúja nem merült fel, ezért rendkívüli haláleset miatt közigazgatási eljárás keretében próbálják a munkatársaink a körülményeket tisztázni - mondta a tragédia kapcsán Salamon Róbert, a Zala megyei rendőrfőkapitányság szóvivője.

A 11 hektár vízfelületű, vegyes hasznosítású kistolmácsi tóban annak 24 éves története során heten lelték halálukat - tudtuk meg a falu polgármesterétől. Birkás Zoltán azt is elmondta, az átlagos vízmélység 2,5 méter, azon a ponton azonban, ahol a szerencsétlenül járt férfi belement a tóba, körülbelül 1,2-1,5 méteres a víz. A tó egy részét strandként üzemeltetik, itt tilos a horgászat, de a pecások amúgy is a náddal benőtt partszakaszt kedvelik, hiszen a halak vonulási útvonala arra található. A tóban éjszaka fürödni és horgászni is tilos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!