Rendőrségi

2012.04.19. 05:18

Csalárd hitel; hiányos ellenőrzés?

Elsírnám magamat, ha az értékbecslés így működött volna, fogalmazott az Unicredit Bank biztonsági szakértője a keszthelyi városi bíróságon.

Arany Gábor


A szakember így reagált arra a kérdésre, amelyben azt firtatták, elvárhatta-e a bank a hitelkérelmekhez benyújtott ingatlan értékbecslések készítőitől, hogy az adásvételi szerződésekben szereplő árakhoz igazítsák szakvéleményüket.

Erre utalt ugyanis a korábbi bírósági tárgyaláson vallomásában  Somlyai Szilárd (52), aki másodrendű vádlottja annak a pernek, amely szerdán folytatódott dr. Palotay András büntetőtanácsa előtt.

Az ingatlanközvetítéssel, értékbecsléssel, hitelközvetítéssel  foglalkozó Bank Invest Kft.-t ügyvezető Somlyait azzal vádolják, hogy 2008-2009-ben tucatnyi valótlan tartalmú hitelkérelem összeállításában segédkezett. Ezekkel az Unicredit keszthelyi fiókjánál 30 millió forint kölcsönhöz jutottak az ügy további szereplői és egyben vádlottjai. Ennek törlesztése azonban két eset kivételével elmaradt.

 A csalárdságra két hátralékba került hitel kapcsán figyelt fel a bank biztonsági szolgálata 2009 elején. Mindkét ügyfelük Kalányos Andrástól (62)  az ügy első rendű vádlottja  vásárolta házát, amit ő nem sokkal korábban vett meg. Megkeresték az eredeti tulajdonosokat, s kiderült, pár nap alatt közel tízmillióval magasabbra szökött az ár és a hitelkérelemben szereplő becsült érték. Ezek után kikeresték az összes ügyet, amelyben a Bank Invest, valamint az eljáró ügyvéd, dr. Széll Irén (78)  a perben harmadrendű vádlott  közreműködött. Tizenhárom ügyet találtak, mindegyik jellemzője volt, hogy a fedezetül szolgáló ingatlant jelentősen, gyakran duplájára értékelték. Nem feleltek meg a valóságnak a nyilatkozatok a jövedelmekről sem, igaz erről az ügyfélnek nem is kellett igazolást bemutatnia. Ezt a kockázatos hitelkonstrukciót a pénzintézetek közötti verseny kényszerítette ki, vélekedett a szakember. Ennek ellenére a hitelközvetítőknek jeleznie kellett volna, ha gyanúsnak találja az ügyfél körülményeit, tette hozzá. Bár a bank ügyintézői közvetlenül
nem voltak érdekeltek a minél nagyobb arányú hitelkihelyezésben  és ehhez akár még a csalásban is , nem zárható ki valaki közreműködése, de erre utaló adatot nem leltek és a nyomozás sem tárt fel, szögezte le. Mint elmondta, azóta változtattak a hitelbírálaton, a hasonló eset elkerülésére. Bár szerinte a visszaélések kiszűrése elméletileg lehetséges lenne, de évi 20-30 ezer kérelem mellett teljes körűen kivitelezhetetlen.
A bankbiztonsági szakember meghallgatása után a vádlottak közül többen hangot adtak véleményüknek: ha annak idején a belsőellenőrzés működik, ők nem jutnak hitelhez és nem is kerülnek a vádlottak padjára. A tárgyalás pénteken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!