Rendőrségi

2011.10.19. 13:25

Kegyetlen uzsorás: nélkülözésnek tette ki a sértettek családját

A Keszthelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya – a Zalaszentgróti Rendőrőrs felderítése alapján – nyomozást folytat uzsorabűntett, zsarolás bűntette, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette és zaklatás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

zaol.hu


Öt sértett: egy zalaszentgróti nő ellen indult büntetőeljárás uzsorabűntett miatt

A rendelkezésre álló adatok alapján egy zalaszentgróti nő megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az egyik sértett rászorult helyzetét kihasználva, üzletszerűen olyan előnytelen kölcsönöket adott részére szerződés keretében, amelyek teljesítése a sértettet és családját súlyos nélkülözésnek tette ki. A kölcsönök visszafizetése érdekében a gyanúsított nő fizikai bántalmazás kilátásba helyezésével fenyegetést, illetve megfélemlítést alkalmazott. A sértett bankkártyáját jogosulatlanul megszerezte és azzal több alkalommal, esetenként 100 ezer forint készpénzt vett fel.

Egy másik személlyel, ugyancsak rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan előnytelen kölcsönszerződéseket kötött, melyek alapján készpénz került átadásra. A kölcsönök visszafizetése a sértett családjának súlyos nélkülözését okozta, illetve annak tette ki.

Egy harmadik sértett a nőtől több éve kért kölcsönt, melynek során a nő a rászorult helyzetét kihasználva folyamatosan, havi szinten a kölcsönkért összeg többszörösét követelte vissza. Ezt a kölcsönt a sértett a mai napig fizeti a nő részére. A nyomozás során beszerzett adatok alapján a sértett a kölcsönkért összeget az elmúlt évek során már többszörösen visszafizette, s amikor nem akart tovább fizetni, őt és gyermekeit fizikai bántalmazás kilátásba helyezésével megfenyegette.

Egy negyedik sértettel a gyanúsított olyan előnytelen kölcsönszerződést kötött, melynek alapján a gyanúsított a kölcsönadott összeget méltánytalanul nagy kamattal követelte vissza, mellyel a sértett családjának megélhetését veszélyeztette. Amikor a sértett nem tudott fizetni, akkor háza felgyújtásával is megfenyegette.

Az ügynek egy ötödik sértettje is van. Neki mintegy több éve folyósított több tízezer forint kölcsönt a gyanúsított, melynek dupláját kellett vissza fizetni. Mivel ez nagy terhet jelentett a sértett családja számára, ezért ismételt hitelt vett fel, melyet havi szinten több éven át törlesztett. Amikor a sértett nem tudott fizetni, akkor a gyanúsított megfenyegette. A sértett családjának a kölcsön visszafizetése súlyos nélkülözéssel járt, illetve megélhetésüket nagyban veszélyeztette.

A fentiek alapján a nő ellen uzsorabűntett, zsarolás bűntett, valamint kézpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.


Zsarolás, zaklatás: három gyanúsított

A nyomozás további adatai alapján egy zalaszentgróti férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az egyik sértett lakásán 2011. augusztusában több alkalommal megjelent és veréssel fenyegette meg. Egy másik sértett vallomása szerint őt több évvel ezelőtt megverte, megfenyegette és arra kényszerítette, hogy több százezer forintról szóló kölcsönszerződést készítsen, melynek alapján a sértett a mai napig fizet, habár pénzt ténylegesen nem kapott.

A fentiek alapján a férfi ellen uzsorabűntett, zsarolás bűntett, valamint zaklatás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az ügynek harmadik gyanúsítottja is van. Egy szintén zalaszentgróti nőt azzal gyanúsít a rendőrség, hogy 2011. májusában egy zalaszentgróti ATM automatánál az egyik sértett bankkártyájával pénzt „segített” levenni társának. Ezért ellene kézpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás.

A három gyanúsított közül kettőt a rendőrség őrizetbe vett, majd a bíróság őket a múlt héten előzetes letartóztatásba helyezte, míg a harmadik gyanúsított szabad lábon védekezik.




Bűnügyek, balesetek - további rendőrségi hírek ITT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!