Rendőrségi

2011.07.15. 20:08

Félmilliárdos áfacsalás! Lebukott a zalai számlagyár

Közel ötszázmillió forint összegű áfa-csalás elkövetőjét és társait vette őrizetbe a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Arany Gábor

A pénzügyi nyomozók több megyében és a fővárosban, csaknem száz helyszínen egyszerre jelentek meg - köztük például Zalaszentivánon július 5-én -  házkutatásokat tartottak, kihallgatták a tanúkat és lefoglalták az elkövetők fellelhető vagyontárgyait. A gyanú szerint egy zalaegerszegi férfi és bűntársai 2006. és 2010. között különböző gazdasági társaságok vezetőjeként, illetve azok nevében, tényleges gazdasági események nélkül, fiktív számlákat állítottak ki. Ezzel bűnsegédként közreműködtek abban, hogy az ország különböző pontjain működő, mintegy 60 számlabefogadó jogosulatlanul csökkentse fizetendő általános forgalmi adóját.

A számlakibocsátó gazdasági társaságok a bizonylatokon jellemzően építőipari, ruházatgyártási, zöldség- és gyümölcskereskedelmi, fakereskedelmi tevékenységeket és egyéb máshová nem sorolt gazdasági szolgáltatásokat tüntettek fel.

A cégvezetők, illetőleg az esetenként megbízott személyek az utalások napján készpénzben és egy összegben felvették a számlakibocsátó cégeknek utalt pénzt, majd a jutalékkal csökkentett összeget személyesen adták vissza a számlabefogadó társaságoknak. A számlakibocsátó társaságok sem alkalmazottakkal, sem munkaeszközökkel, sem egyéb szolgáltatás nyújtására alkalmas személyi állománnyal és feltételekkel nem rendelkeztek, könyvelőjük pedig adóminimalizáló bevallást készített.

A számlabefogadó gazdálkodók mintegy félmilliárd forint kárt okoztak a központi költségvetésnek. A megtérülés érdekében a pénzügyi nyomozók hat számlakibocsátó és 30 számlabefogadó cég összesen 47 bankszámláját zárolták. Ketten előzetes letartóztatásban vannak, az általuk elkövetett bűncselekményért akár nyolc év szabadságvesztést is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!