Rendőrségi

2011.01.19. 14:49

Krimi Nagykanizsán: ebédszünet alatt rabolták ki az ékszerboltot

Mintegy ötmillió forint értékű arany ékszert loptak el a múlt héten Nagykanizsán egy üzlet kirakatának betörése után, a gyanúsítottakat a rendőröknek sikerült elfogniuk; őrizetbe került egy többszörösen büntetett rabló is, aki hétfőn egy üzletembert akart kifosztani a dél-zalai városban - közölte a két ügyről szerdán, Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatóján a nagykanizsai rendőrkapitány.

MTI

Molnár József elmondta, hogy az ékszerlopás január 11-én, a nagykanizsai Erzsébet téri bizományi üzletben történt. Az elkövetők ebédszünet idején törték be az üzlet kirakatát, ahonnan 4,8 millió forint értékű arany ékszert emeltek el.
   
Szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételeinek segítségével még aznap éjszaka elfogtak két fiatalkorú gyanúsítottat, s két nap alatt további három társuk is rendőrkézre került. Az először elfogott 15 és 17 éves nagykanizsai fiatalok magukra vállalták az esetet, de rövid idő alatt kiderült, hogy nekik csak a helyszínt kellett figyelniük, a valódi tettes egy szintén 17, továbbá egy 20 éves nagyrécsei fiatal.
   
Utóbbiak nézték ki maguknak az üzletet, több százezer forintot ígérve beszervezték a figyelőket, találtak  orgazdát is, aki még aznap 1,8 millió forinttal és 54 gramm kábítószerrel fizetett a zsákmányért. A fiatalok azon nyomban el is költötték a pénzt, autót, két mobiltelefont, valamint ruhákat vásároltak.
   
A rendőrség kezdeményezte mind az öt gyanúsított előzetes letartóztatását, de a bíróság csak az orgazda előzetesbe helyezését tartotta indokoltnak. Az ékszerek még nem kerültek elő, az orgazda - állítása szerint - rögtön továbbadta a fiatalok által megszerzett zsákmányt.
   
Molnár József a másik esetet ismertetve elmondta: a nagykanizsai Városkapu körút egyik társasházának lépcsőházában hétfőn két férfi támadott meg egy éppen indulni készülő férfit. Kitépték a kezéből laptoptáskáját, amelyben a laptop is benne volt, valamint megszereztek egy nejlonzacskót, amiben a férfi a személyes holmijait vitte.
   
Épp a helyszín közelében tartózkodott egy Somogy megyei, Marcaliban szolgáló rendőr, akinek sikerült elfognia az egyik támadót. A másikat egy állampolgár vette üldözőbe, majd amikor utolérte, a menekülő a táskával meg akarta ütni. Az üldözőnek ekkor sikerült visszaszerezni a táskákat, így a férfi zsákmány nélkül futott el.
   
Az elfogott férfi először nem volt hajlandó megszólalni, de hamarosan kiderült, hogy feltehetően budapestiek, a rablást pedig egy tipp alapján követték el, ezért utaztak Nagykanizsára.
   
Az 52 éves férfit a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Nem ismeretlen a hatóságok előtt, ugyanis többször volt büntetve rablás és más erőszakos bűncselekmények miatt. Legutóbb 2009 végén, feltételesen szabadult 11 éves börtönbüntetéséből, de tavaly nyáron már ismét vádat emeltek ellene rablás miatt.
   
A rendőrkapitány hozzátette: vizsgálják, hogy a férfi ügyében alkalmazható-e a "három csapás" elve, ebben az esetben ugyanis életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik. Elmenekült társát még keresik.
   
Molnár József egy kérdés kapcsán elmondta: a megtámadott férfi esetenként jelentős mennyiségű készpénzt tart magánál és ezt sokan tudják róla, ő maga sem titkolja. Pénzt ezúttal nem tudtak elvenni tőle, de nem volt ilyen szerencséje öt évvel ezelőtt, amikor hasonló módon kirabolták. Akkor nem kerültek elő az elkövetők.

Ezek is érdekelhetik