Rendőrségi

2011.01.19. 11:25

Előzetesben a Brazíliából hazahozott magyar

Az elsőfokú bíróság határozatának meghozataláig előzetes letartóztatásba helyezték a Brazíliából kedden hazahozott magyar férfit, aki ittasan okozott halálos közúti balesetet, melynek 2001-ben az RTL klub riportere, Hégető Honorka volt az áldozata.

MTI

Az ittasan okozott halálos közúti baleset miatt D. Gáspárt első fokon négy év szabadságvesztésre ítélték, de a jogerőre emelkedés előtt a székesfehérvári bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet - mondta Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság büntetőkollégiumának vezetője szerdán az MTI-nek.
 
Hozzátette: a férfi az eljárás alatt szökött meg, ügyében jogerős ítélet nincs, a február eleji tárgyalást előzetes letartóztatásban várja.
A férfi 2001. június 3-án Alsóörs közelében az általa ittasan vezetett személyautóval kisodródott, betonfalnak ütközött, majd a jármű utasával együtt kirepült az autóból. A 30 éves utas, az RTL klub riportere, Hégető Honorka a kórházba szállítás után meghalt.

A halálos balesetet okozó 36 éves férfit másfél év fogva tartást követően kedden hozták haza Brazíliából, bilincsbe verve érkezett a Ferihegyi repülőtérre menetrendszerinti járattal.

 

Brazíliából hoztak haza egy körözött magyar elítéltet

Másfél év fogva tartás után Brazíliából hoztak haza kedden egy körözött magyar férfit, aki tíz éve ittasan halálos közúti balesetet okozott; a távollétében börtönbüntetésre ítélt 36 éves férfit szállító menetrend szerinti járat kora délután szállt le a Ferihegyi repülőtéren.

A férfi 2001. június 3-án Alsóörs közelében az általa ittasan vezetett személyautóval kisodródott, betonfalnak ütközött, majd a jármű utasával együtt kirepült az autóból. A 30 éves utas, az RTL klub riportere, Hégető Honorka a kórházba szállítás után meghalt.
   
Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a repülőtéren, a tavaly augusztus 4-én Rio de Janeiróban elfogott férfi átadásakor az MTI-nek elmondta: D. G. 2004-ben hagyta el az országot. Távollétében a Veszprém Megyei Bíróság börtönbüntetésre ítélte. 


A két ország között nincs kiadatási egyezmény, és korábban soha nem hoztak haza Brazíliából nemzetközi elfogatóparancs alapján őrizetbe vett magyar állampolgárt - tette hozzá.
   
A férfit, akit müncheni átszállással, megbilincselve hoztak haza a rendőrök, a budapesti Gyorskocsi utcai fogdába szállították, majd szerdán a Veszprém Megyei Bíróság elé állítják, mert ügyében a megyei hatóság halált okozó ittas járművezetés büntette miatt hozott jogerős ítéletet.
   
Az ORFK szóvivője arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy D. G. milyen büntetést kapott, illetve a másfél éves brazíliai fogva tartása beleszámíthat-e ítéletébe, mondván, ez az ügy már nincs rendőrségi szakban.
   
Az autóbalesetben életét vesztett riporter emlékére alapítványt és róla elnevezett Hégető Honorka-díjat hoztak létre; az elismerésre minden évben azok a riporterek pályázhatnak, akik kisebbségekkel, illetve hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó riportokat készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!