Rendőrségi

2009.06.25. 06:56

Milliós kár az erdőben - börtönt kaptak az erdőtarolók

Zalaegerszeg - Engedély nélkül vágtak erdőket tarra azok a férfiak, akik minap álltak a megyei bíróság elé. Az ügy hét vádlottja közül négyet korábban a lenti bíróság már jogerősen elítélt.

MTI

A 2005-ig visszanyúló események lényege szerint az erdőgazdálkodással, fakitermeléssel régóta foglalkozó, lényegében vagyontalan és többségükben számos alkalommal büntetett alföldi férfiak Kozmadombján, Gosztolán, Pusztamagyaródon, Pördeföldén vágtak le engedély nélkül tarra erdős területeket.

Például Kozmadombja közelében az ügyben V. rendű vádlott, a 28 éves kaposvári Pintér László 12 hektárnyi erdőjének a faanyagát adta el 2006 május elején, majd elkezdődött a kitermelés. Engedély nélkül, s hiába állította le, tiltotta meg a folytatást az erdészeti hatóság, és indult büntetőeljárás is, mert nem ért véget a munka. Júniusban 6 millió forintos bírságot is kiszabott a hatóság, zárolták a kitermelt fát, de ez se hozott változást. Végezetül október közepéig közel 11 hektáron pusztították el környezet- és természetkárosító módon az erdőt, a 23 millió forint értékű fát pedig elszállították.

Hasonló módon járt el pusztamagyaródi területén a VII. rendű vádlott, a soltvadkerti 44 éves Faragó János, aki 2006 februárban adott túl az erdőjén. Itt az erdészeti hatóság fellépése ellenére októberig tartott a munka, s tűnt el 22 millió forint értékű fa és maradt 10 hektár tarra vágott terület.

A 43 éves soltvadkerti Lingurár Mihály (II. rendű vádlott) 2005 őszén Gosztola közelében félhektárnyi területet taroltatott le. Pördeföldénél pedig a saját terület melletti szomszédos erdőből vágatott ki közel 800 ezer forint értékű fát.

A történteket a lenti bíróság környezet-, illetve természetkárosításnak minősítette. Emellett lopásban és zártörésben mondta ki a bűnösséget. Ez alapján a pénzbüntetéseket, felfüggesztett szabadságvesztést, valamint végrehajtandó börtönt szabott ki.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbező három vádlott esetében a megyei bíróság enyhített a büntetésen. Lingurár Mihály 1 év 4 hónap, míg Pintér László és Faragó János 1 év 8 hónap börtönt kapott, ami közel egy évvel rövidebb büntetést jelent az előzőhöz képest. Lingurár Mihályt egyébként az előbb leírtakhoz kísértetiesen hasonló módon, de Hahót környékén elkövetett bűncselekményekért idén márciusban 4 év börtönre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!