Receptek

2014.09.16. 14:30

Birkapörkölt recept

A birkapörköltet legjobb a szabadban elkészíteni egy nagy üstben vagy bográcsban.

Kaszás Szilvia

A hús előkészítésével kezdjük a főzést. Miután vízzel jól leöblítettük a húsokat, forró vízzel le is forrázzuk őket. Ez végleg elveszi a „gyapjú"-szagot. Ezután megpucoljuk a hártyától és a faggyútól. Bárddal felaprítjuk a húst, ezután elkészítjük a pörkölt-alapot. Legjobb bográcsban, de gázon is lehet. Lepirítunk 25 dkg jó füstölt szalonnát. A bográcsba beleteszünk 40 dkg apróra vágott vöröshagymát, néhány gerezd fokhagymát, ízlés szerint 3-4 cső paprikát, majd 2-3 darab paradicsomot. Belekeverem az apróra vágott húst, pirítom-pörkölöm. Megszórom őrölt pirospaprikával, köménnyel, borssal, majorannával (ez csökkenti az erőteljes ízeket), ízlés szerint sóval. Végül felöntjük jóféle száraz vörös borral. Ha erős a láng, s besűrűsödik a pörkölt leve, kevés vizet öntünk alá, hogy oda ne kapjon. A jó birkapörkölt szaftja rövid, nem túl sűrű, nem túl híg. Végig óvatosan kavarjuk, rázogatjuk. Főtt krumplival tálaljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!