Pusztaederics

2016.10.27. 17:37

Szent Borbála védelmében: Szobor-adománnyal is gazdagodott a felújított kápolna

Pusztaederics - Adományozás jóvoltából Szent Borbála szoborral gazdagodott csütörtökön a település szompácsi kápolnája.

Magyar Hajnalka

Az összejövetel a Császár István egyházmegyei kormányzó által celebrált szentmisével kezdődött, ennek keretében került áldás Gáspár Géza szobrászművész Szent Borbálát, a bányászok védőszentjét ábrázoló alkotására és a számos részletében megújult műemlék jellegű kápolnára. A szobrot ezt követően adta át jelképesen Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd Sáringer-Kenyeres Tamás országgyűlési képviselő, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke köszöntötte a bensőséges ünnepség résztvevőit. Ezután Pusztaederics polgármestere, Gál Lászlóné mondott köszönetet a támogató gesztusokért, segítő felajánlásokért.

Gál Lászlóné és Fritsch László a megújult szompácsi kápolnában

Szent Borbála, a bányászok védőszentje

A szentmisét Császár István egyházmegyei kormányzó celebrálta Fotó: Katona Tibor

Az ünnepség a település díszpolgára, Buda Ernő tiszteletére kialakított emlékligetben folytatódott, ahol Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke emlékezett Buda Ernőre, akinek emléktábláját is megkoszorúzták.

A program zárásaként Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója a közösségi házban megnyitotta a Szent Borbála ábrázolásokból és rekvizitumokból álló kiállítást, amelyet a múzeum gyűjteményéből rendeztek be. A tárlat egy hónapon át várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!