Púder Nélkül

2017.01.24. 14:27

Példakép: ultrafutó, fogorvos és édesanya

Dr. Lubics Szilvia tartott élménybeszámolót a felsőrajki iskola diákjainak kedden.

Pásztor András

„Kevés dolog felemelőbb, mint amikor az ember képes átlépi saját határait, például lefutni 246 kilométert. A táv során persze adódnak nehézségek, én rendszeresen remegek és hányok a kimerültségtől” – említette keddi élménybeszámolóján dr. Lubics Szilvia ultramaraton futó a kistelepülés diákjainak. A Magyar Becsület Renddel is kitüntetett 3 gyermekes anyukát Vigh László országgyűlési képviselő, invitálta az iskolába, hogy példaként állítsa az ifjúság elé.

A felsőrajki általános iskolában a képviselő ötlete alapján nemrég indult útjára a példakép sorozat. A gyerekek elsőként a bronzérmes paralimpikon Tunkel Nándorral találkozhattak, kedden pedig dr. Lubics Szilviától kérdezhettek.

– Meggyőződésen, hogy a gyerekek rengeteg inspirációt kapnak ezen találkozók alkalmával, megtanulják azt, hogy bármilyen célt képesek elérni, ugyanakkor azt is, hogy az álmaik megvalósításáért komolyan meg kell dolgozni – vélekedett Vigh László, aki kedden maga is tágra nyílt szemekkel hallgatta az ultrafutó, többszörös sparthatlon győztes történeteit.

Dr. Lubics Szilviát (középen) Vigh László (balról) képviselő és Kósa Istvánné igazgató mutatta be a felsőrajki gyerekeknek

– Én sem voltam ám mindig ulramaraton futó, sőt általános iskolában kifejezetten sportot űztem abból, hogy ellógjam a testnevelés órákat – kezdett bele a mesélésbe dr. Lubics Szilvia. – Már elmúltam 23 éves, mikor elhatároztam, hogy a napi testedzés része lesz az életemnek, elkezdtem aerobikozni, futni, de aztán mindez abbamaradt, amikor terhes lettem az első gyermekemmel. Néhány év elteltével ismét rámtört a mozgás iránti vágy, de akkor már tudatosan a futásra koncentráltam. Eleinte persze nem tudtam nagy távokat megtenni, napi 4-5 kilométert futottam, aztán pár hónap elteltével már félmaratonti (21 kilométer) és maratoni (42 kilométer) távokat is képes voltam leküzdeni. Ehhez viszont az kellett, hogy minden nap tréningezzek, futottam hóesésben, zivatartban és tikkasztó hőségben is. Végül 2010-ben elindultam a világ egyik leginkább embertpróbáló versenyén, a Sparthatlanon.

Mint az a diákok számára kiderült: a futóverseny Athénból indul és 246 kilométer megtétele után, Spárthában ér véget. Persze csak azoknak, akik egyáltalán eljutnak odáig.

– Ezen a versenyen maximum 390 fő indulhat, de a célba csak a csapat harmada szokott megérkezni, a többiek rendszerint kidőlnek – folytatta dr. Lubics Szilvia, aki eddig hat alkalommal teljesítette a gyilkos távot. – Tapasztalataim szerint a nők kitartóbbak, a férfiak hamarabb feladják, s nem feltétlen azért, mert gond lenne az erőnlétükkel. Az ultrafutásnak csak egy szelete a megfelelő erőnléti állapot, mentálisan és lelkileg is erősnek kell lenni. Én például a verseny alatt többször is remegni és hányni szoktam a kimerültségtől, de fél órás pihenőt követően ismét képes vagyok nyargalni.

A fiatalok a különféle versenyek részletei mellett, azt is megtudhatták, miként lehet összeegyeztetni az élsportot, a munkát és a családot.

– Nagyon szigorú és pontos időbeosztás szerint élek, ellenkező esetben minden a feje tetejére állna – magyarázta a civilben fogorvosként dolgozó családanya, aki elismerte: a gyereknevelés, sport és a munka is képes lenne önmagában kitölteni életét, de igazán ez a három dolog tartja egyensúlyba a lelkét.

Az élménybeszámoló során természetesen az étrend is szóba került, s mint kiderült: dr. Lubics Szilvia vegetáriánus.

– Ettől függetlenül bármit ehetek és eszek is a mákos tésztától kezdve, a pizzán keresztül, a habos süteményekig bezárólag – árulta el a futó, aki hozzátette: bármennyit is eszik, azt úgyis lefutja.

– Kedves Szilvia, a kitartás nagyköveteként mit tud tanácsolni a diákoknak a pályaválasztással kapcsolatban? – tette fel a kérdést végezetül Vigh László képviselő.

– Csak azt tudom tanácsolni, ha valaki érdeklődik valami iránt és örömét leli benne, akkor tegyen meg minden annak érdekében, hogy hivatásaként is űzhesse – hangsúlyozta dr. Lubics Szilvia, aki hozzátette: a tanulást nem lehet megúszni, de nincs jobb dolog, mint amikor az embernek olyan munkája van, amiben örömét leli. Neki ilyen, ha kihúzhat egy-két fogat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!