Púder Nélkül

2014.03.16. 07:30

Vőfély vagy ceremóniamester

A házasulandók szervezési gondjain kívánunk enyhíteni jelen sorozatunkkal, melynek keretében ezúttal a násznép szórakoztatása lesz a téma.

Kolozsvári Ilona

A házasulandóknak, ha már kiválasztották az ideális helyszínt és kitűzték a nagy napot, további kérdésekben kell dönteniük; mily módon invitálják meg vendégeiket a menyegzőre, vőfély, avagy ceremóniamester hívja a terített asztalhoz a násznépet és persze az sem mindegy, hogy a lagzin ki húzza a talpalávalót, bulizós-, vagy szalonzene szóljon, netán tüzes csárdásokra ropja a táncot a násznép. Számos variáció közül lehet választani, de a döntést talán megkönnyíti, ha szakemberek mesélnek a tapasztalataikról.

– Nyomdánkban a jegyesek kívánságának megfelelően általában arany, ezüst, bézs, fehér és rózsaszín esküvői meghívók készülnek. Az egyszerű kivitelezésű (fehér papíron arany nyomás) helyett egyre inkább színvonalasabb, igényes papírra nyomtatottat szeretnének a párok, bár a meghívók általában a menyasszony ízlését tükrözik, a vőlegény csak ritkán szól bele a választásba. A klasszikus, elegáns formákat lassan felváltják a vicces, poénos rajzok, grafikák, a látvány klasszikus idézetekkel, aktuális dalszövegekkel egészül ki. Gyakran kérnek egyedi tervezésű meghívókat is, de már az is előfordult, hogy mire a meghívó elkészült (1-2 hét), lemondták az esküvőt – idézi fel Szentmihályi Csaba.

A meghívókban a legfontosabb információk – név, időpont, helyszín – mellett azt is jelzik a párok, hogy az invitálás csak a szertartásra, vagy az azt követő vacsorára is szól. Ennek ellenére előfordul, hogy esketés után, a gratulációkat fogadva kellemetlenül érzik magukat a fiatalok, mert nem hívtak meg mindenkit a mulatságba.

A kínosnak tűnő szituációban segítségükre lehet a vőfély, vagy ceremóniamester. Országh Béla emlékeztet rá, hogy jó pár évtizeddel ezelőtt még a vőfély feladata volt, hogy hívogató rigmusokban lagziba invitálja a násznépet. Az elmúlt évtizedekben sok minden megváltozott, de a tradíciók nagy része főként a falusi lagzikban tovább folytatódik. Országh Béla hagyománytisztelő; a legkedvesebb emlékei azok a lakodalmak, ahol megadják a módját a menyasszony kikérésének és hintóval, harmonikaszóval, nótaszóval érkeznek a lányos ház zárt kapujához.

Országh Béla vőfély kellemes perceket szerez mindenkinek

– Két egyforma esküvőn még nem voltam, pedig már több mint félszázon vettem részt – hangsúlyozza. Beszél arról is, hogy akár vőfélynek, akár ceremóniamesternek kérik fel, arra törekszik, hogy minél jobban megismerje a párokat. A vőfély is csak ember, így hibázhat is, de ha jobban megismeri a jegyeseket, könnyebb úgy alakítani az eseményeket, hogy minden a kedvük szerint történjen. – A vőfélységben nem az a nehéz, hogy megtanuljuk a rigmusokat, hanem az, hogy tudjuk kezelni a váratlan, olykor kínos helyzeteket. Váratlan szituációk pedig bőven akadnak, főként, ha négy barátnő úgy dönt, hogy ugyanazon napon, ugyanazon helyszínen házasodnak, és ráadásul a konyha is közös lesz. Ilyenkor „vőfély legyen a talpán", aki levesestálakkal futkosva el tud igazodni a nyolc különböző rokonság között.

Mindezek ellenére a dupla esküvő szép gondolatnak tűnik, de (a hasonlatért elnézést kérek az aráktól) miként két dudás is nehezen fér meg egy csárdában, a menyegzőn is bonyodalmat okozhat, ha egyszerre több menyasszony jelenik meg. A ceremóniamester például éppen egy testvérpár közös lagziján gondolta úgy, hogy menyasszonytánckor „Az egyet fizet, kettőt vihet" szlogennel tovább fokozhatja a hangulatot. A násznép örömmel vitte táncba az újasszonyokat, de aztán figyelmeztették, hogy a rokonok szeretnék, ha a pénz annak a párnak jutna, akinek eredetileg szánták.

Ahol Kónya Attila dj áll a keverőpultnál, garantált a hajnalig tartó lakodalmas jó hangulat. Fotó: Bolla Gábor

Erről már Kónya Attila mesél, akit elsősorban diszkósként hívnak a lakodalmakba, de emellett szívesen elvállalja a ceremóniamester szerepét is.

– A mai fiatalok többsége diszkókban szocializálódott, így a lagzijukban is hasonló hangzásra vágynak. Alternatív-, techno-, vagy rockzenét szeretnének hallani, és kezdetben azt is kikötik, hogy egyetlen mulatós zenét sem játszhatok. Aztán lassan belátják, hogy idősebb rokonaik nem valószínű, hogy kitörő lelkesedéssel fogadják, ha a mulattság alatt végig tucc-tucc zene szól, vagy rockzene bömböl. Kónya Attila ezért legalább éjfélig az arany középutat javasolja; klasszikus koreográfiája szerint (erre is elképzelhető számos variáció) a vendégeket zeneszóval fogadják, vacsora közben jazz szól. A nyitótánc után a konzervatívabb vendégek kedvéért felcsendül a Lakodalom van a... kezdetű örökzöld. – A násznépből így senki sem rökönyödik meg, a jó kezdet után már szinte bármit lehet játszani; bulizós és retro zenét, a hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek slágereit – magyarázza. A menyasszonytánc után, hajnali kettő magasságában, amikor már csak a szűk baráti kör, a „keménymag" marad, elkezdődhet a techno-buli, a rock-fesztivál, vagy amit csak akarnak a fiatalok. Kínálatból pedig nincs hiány; a winchesteren 52 ezer zeneszám is elfér, a váltás legfeljebb három másodpercet vesz igénybe, és persze ott van a Youtube is -, így a legextrább kívánságokat is tudja teljesíteni. A lagzi-diszkó előnye, hogy lényegesen olcsóbb, mint az élőzenekar, nincs kávészünet és a DJ még hajnali négykor sem tud hamisan énekelni – sorolja Kónya Attila. Gondot csak az jelenthet, ha elmegy az áram, vagy ha véletlenül – erre is volt már példa – fél liter sör kerül a diszkó pultba. Ekkor vége a menyegzőnek, vagy ha a násznép úgy gondolja, nótaszóval kivilágos-kivirradtig folytatódhat a mulatság.

Lakodalmat tervezünk

1. Felkészülés

2.Helyszín, időzítés

3. Zenekar, vőfély, ceremóniamester, dj

4. Öltözet, menyasszonyi ruha, férfiöltöny, cipő, ékszer, fátyol, fehérnemű, gyűrű

5. Smink, frizura, manikűr, pedikűr

6. Koszorúslányok, bérelt autó

7. Legénybúcsú, leánybúcsú

8. Teremdekoráció, ételek, torta, italok, sütemény, virág

9. Nászút, nászajándék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!