Púder Nélkül

2013.04.17. 13:26

Arany ollóval tértek haza a zalai lányok

Zalaegerszeg - Szép zalai sikerek születtek a fiatal divattervezők győri térségi megmérettetésén, az Aranyolló versenyen. A Ganz-Munkácsy-iskola két tanulója első helyezett lett.

Szabó Judit

A győri Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola 1997 óta rendez térségi versenyeket az ifjú divattervezőknek. A fiatalok alkalmi, hétköznapi és fantázia kategóriában mérhették össze tudásukat. A versenyzők  összesen hetven ruhával neveztek. A zalaegerszegi Ganz-Munkácsy iskolából ketten indultak, Horváth Kriszta és Zsupos Alexandra, és mindketten elsők lettek.

- Hattagú zsűri bírálta el a ruhakölteményeket. Többek között azt vették figyelembe, hogy  milyen jól mutat a ruha a modellen, mennyire illik az egyéniségéhez, de alaposan szemügyre vették azt is, hogy mennyire igényes a varrás - foglalta össze a bírálat szempontjait  a zalai diáklányok felkészítő tanára, Németh Józsefné.

Horváth Kriszta (balról) a Jázmin hercegnő fantázianevű ruhát, Zsupos Alexandra pedig a Sakk-matt nevűt viseli. Saját tervezésű ruháikat  a győri versenyen is ők maguk mutatták be a zsűrinek és a közönségnek. Fotó: Pezzetta Umberto

A húszéves, őriszentpéteri Horváth Kriszta az alkalmi kategória első díját nyerte el, és különdíjat is kapott. Egy rövid alkalmi ruhát készített arany mintájú, sötétkék anyagból.

- Fodrásznak tanulok, ruhatervezéssel hobbiból  foglalkozom. Öt éve kezdtem, és erre a versenyre a  Jázmin hercegnő fantázianevű ruhát készítettem el. Kedvelem a sötétkék színt, ezért választottam ezt az anyagot, és a szűk fazon mellett döntöttem, mert jobban tetszenek a testhez simuló ruhák, mint a bővebbek. Elsősorban alkalmi ruhákat tervezek, hasonló stílusban. Újságokból és internetről is merítek ötleteket  - mesélte Kriszta.

- Miután  megtervezte a ruhát, egy szakfolyóiratban kerestünk hozzá szabásmintát, majd  itt,  az iskola tanműhelyében készítettük el - tette hozzá a tanárnő.  -  A versenyen kicsit megijedtünk, mert  szinte minden alkalmi ruha hosszú volt, ez nagyon kilógott a sorból. Mégis ez tetszett a legjobban a zsűrinek, talán azért, mert nem volt túlbonyolítva.

A Nemessándorházán lakó, szintén 20 éves Zsupos Alexandra az Aranyolló versenyen a hétköznapi  kategória győztese lett. Sakk-matt nevet adott az általa tervezett ruhának, amely kockás szövetből készült, és egy rövidnadrágból, valamint egy különleges szabású perelinből állt. Krisztához hasonlóan ő maga mutatta be a ruhát a kifutón. Fekete garbóval, fekete harisnyával és csizmával viselte.

- A  kockás anyagból indultam ki, és több tervet készítettem. Fiatalos ruhában gondolkodtam, és úgy láttam, ez a fazon illik a legjobban  az anyaghoz. Ez a szövet a kedvencem, mert  könnyű dolgozni vele - mondta Alexandra.

Ő a ruha varrásában  is közreműködött. Varrónőnek tanult ugyanis a Munkácsy-iskolában, és technikusképzésre is jelentkezett volna, de pechjére nem indult ezen a szakterületen. Így váltania  kellett, most a Ganz-iskolában közlekedési szakon folytat tanulmányokat. A könnyűipar azonban közelebb áll hozzá. Már ő is több ruhát tervezett, kreációi közül a nyári ruhákat rendszeresen hordja.

A lányok jutalma egy-egy arany olló volt, és rengeteg anyagot és kelléket kaptak újabb ruhák elkészítéséhez.

Hogy lesz-e a jövőben hasonló zalai siker, nem tudni, de a kilátások nem túl jók. Már második  éve nem indult varrónő képzés a Munkácsy-iskolában, mert nincs rá  jelentkező, pedig nagyon szép ez a szakma, vélekedett Németh Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!