Programok

2014.02.23. 10:40

Programok, rendezvények Zala megyében február 24-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények február 24-től. Böngésszen, és válogasson!

MÁRCIUS 29.

Oltónap a Skanzenben

Zalaegerszeg - Március 29-én, szombaton 10-től 16 óráig rendezi meg harmadik oltónapját a Göcseji Falumúzeum.

Ismét lesz Pintyőke

Nagykanizsa - Március 29-én, szombaton 9 órától ismét megrendezi Pintyőke című népi gyermekjáték és gyermektáncfesztiválját a kiskanizsai Pipitér Óvoda az általános iskola tornatermében. Az intézményben február 21-ig fogadják a jelentkezéseket. Érdeklődni Németh Zoltánnénál lehet.

 

MÁRCIUS 21.

Nyílt nap és rajzpályázat

Zalaegerszeg - A víz világnapja alkalmából nyílt napot tart március 21-én Zalaegerszegen a Zalavíz Zrt., az előzetesen (március 12-éig) bejelentkező iskolai és óvodai csoportoknak, illetve családoknak. Emellett a szolgáltató meghirdeti hagyományos rajz- és fotópályázatát óvodásoknak, diákoknak, egyetemistáknak Víz és energia címmel. A beérkező pályamunkákból kiállítás is nyílik majd.

 

MÁRCIUS 8.

A muzsika hangja a Mandulavirágnak

Zalaegerszeg - A Hevesi Sándor Színház negyedszer ajánl fel egy estet jótékony célra. Ezúttal a március 8-án műsoron lévő A muzsika hangja című musical előadásának bevételét a megyeszékhelyi Mandulavirág nevű, Fogyatékkal Élők Református Gondozóháza kapja.

 

MÁRCIUS 7.

Véradás civileknek

Nagykanizsa - Több civil szervezet összefogásával szerveznek véradó napot március 7-én, jövő hét pénteken 12 és 17 óra között a Halis István Városi Könyvtárban.

 

MÁRCIUS 6.

Belenevelődés a táncba

Nagykanizsa - A Thury György Népfőiskola szervezésében, az őrtilosi Három Szelence Hagyományőrző Egyesület támogatásával újabb előadásra kerül sor csütörtökön 14 órától a kiskanizsai Pipitér Óvodában. Ezúttal Antall László nyugalmazott főiskolai docens tart várhatóan érdekes és értékes előadást Belenevelődés a táncba címmel – tájékoztatta lapunkat Keppel Julianna szervező.

 

MÁRCIUS 5.

Kispályás megbeszélés

Nagykanizsa - A városi kispályás labdarúgó bajnokság idei szezonjával kapcsolatban tartanak megbeszélést március 5-én, jövő hét szerdán 17 órakor a Vasemberházban. A fórum keretében a csapatvezetők egyrészt már most jelezhetik résztvételi szándékukat a bajnokságban, de szó esik például egy új osztály indításáról, ahol kizárólag a 45 év feletti labdarúgók vehetnek majd részt.

 

MÁRCIUS 4.

Újraélesztés, sebkötözés

Zalaegerszeg - A Zalaegerszegi Gyermekek Egészségéért Alapítvány ingyenes újraélesztő és sebkötözési tanfolyamokat indít a Május 1. utcai gyermekrendelőben. A mentőtiszt irányításával zajló felkészítés időtartama alkalmanként kb. 2 óra. Az újraélesztő tanfolyamon két időpont közül választhatnak az érdeklődők, ezek március 4, kedd 17 óra, illetve március 11. A kötözési, sebellátási gyakorlatok március 13-án 17 órától sajátíthatók el. A tanfolyamokra előzetes bejelentkezés szükséges.

Színpadon a Napsugár fiúk

Nagykanizsa - Kedden 19 órakor Neil Simon: a Napsugár fiúk című komédiáját láthatják a színházbarátok a budapesti Körúti Színház előadásában a HSMK-ban. A főbb szereplők: Koltai Róbert, Galla Miklós és Czvetkó Sándor.

Fánkkirálynő, borkirály

Gyenesdiás - Húshagyókeddi batyusbált és fánkpartit rendez a gyenesdiási Klubkönyvtár március 4-én a községházán, 18 órától. A hagyományos farsangbúcsúztatón közreműködik a Gyenesdiási Dalárda és fellépnek a néptáncosok. A zenét Szabó Laci szolgáltatja. A rendezvényen fánkkirálynőt és borkirályt választanak.

A farsang réme is kerestetik

Lenti - Kedden rendezi meg hagyományos farsangi műsorát a városi művelődési központ. Az este hat órakor kezdődő program során elsőként Fábián Éva gyermekműsorát tekinthetik meg az érdeklődők, ezt követően pedig az előzetes nevezések alapján a Farsang szépe, illetve a Farsang réme választásra kerül sor. A jelmezesek számára a rendezvény ingyenes.

Újra indul a Zalai Kanapé

Zalaegerszeg - Március 4-én, kedden új helyszínen indul el ismét a közönség által korábban már megkedvelt kulturális és szórakoztató talk show, a Zalai Kanapé. Az új sorozatnak a  városi hangversenyteremben ad otthont, első alkalommal Feke Pál színész, énekes, Sebestyén Áron jazz zongorista és Gyömbér, a terápiás kutya lesz a 19 órakor kezdődő est vendége.   A műsor házigazdája Turczi István költő, a két háziasszony Karáth Anita és Nagy Réka.

 

MÁRCIUS 3.

Mandalák világa

Keszthely - Zalaegerszegen nemrégiben már nagy sikerrel debütált "Mandalák világa" című kiállítás kibővítve mutatkozik be a keszthelyi közönség előtt. A Balaton Színház Simándy termében március 3-án hétfőn 17 órakor nyílik meg Főző Laura, Csiszár-Kalmár Annamária és Pataki Tímea mandala tárlata, melyet Csengei Ágota, a művelődési központ igazgatója és Fülöp Csenge lélekgyógász terapeuta ajánl az érdeklődők figyelmébe. Az alkotók szándéka szerint a látogató teljes, átfogó képet kaphat arról, hogy hogyan készülnek a mandala-képek, milyen gyógyító, terápiás hatásuk lehet. Kiderül az is, hogy mi az üzenete a magyar formáknak, mintavilágnak, hogyan hatnak ránk, az életünkre a színek. További színfoltja lesz a kiállításnak az újdonságként bemutatott gyermekmandala. A három zalaegerszegi ifjú alkotó keszthelyi kiállítása március 20-ig látogatható.

Hétfőtől tilalom

Keszthely - Március első két napja hétvégére esik, ezért a ragadozóhalak fogásának tilalma csak 3-án, jövő hétfőn lép életbe – áll a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján. A hónap utolsó napjáig szóló tilalom balinra, csukára, harcsára, süllőre és sügérre vonatkozik.

Programok gyerekeknek és felnőtteknek az Arany héten

Lenti - Hétfőn reggel nyolc órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődik a névadó tiszteletére szervezett programsorozat az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A péntekig tartó Arany hét rendezvényei közül többre is várják a város lakosságát, így rögtön a nyitónapon, este fél hattól a klasszikus gitáron játszó Fülöp Szabolcs tart előadást az intézményben A stílus maga az ember címmel. Szerdán este hat órakor a lendvai zeneiskolával tart közös ünnepi hangversenyt a lenti intézmény, míg pénteken a hagyományos non-stop felolvasásra kerül sor, amelyre szintén várják az érdeklődőket. A sorozat zárásaként – szintén jövő hét péntekén, este nyolc órától – a Lázadó szellem című filmet vetítik le, erre a város felnőtt lakosságát várják. Az Arany hét keretében az említetteken túl tanulmányi és sportversenyek, pályázatok és szabadidős programok várják a diákokat. Miután ez évben a névadó születésnapja (március 2.) közel esik a húshagyó keddhez, így ebbe a programsorozatba illeszkedik az intézmény hagyományos farsangi bálja is.

 

MÁRCIUS 2.

Farsang a műhelyben

Zalaegerszeg - A farsangnak szentelik a nyitott műhelygalériák napját március 2-án a megyeszékhelyen, a Gébárti-tó partján álló Kézművesek Házában. A 14 órakor kezdődő programon nemezálarcot, zajkeltő eszközöket és kiszebábot készíthetnek az érdeklődők, 17.30-tól pedig télűző kiszebáb égetése következik Horváth Károly népzenésszel. A programhoz helyi kistermelők vására, valamint Horváth Éva nemezkiállítása is tartozik.

Gyalogtúra

Lenti - Lentiből, a Konkoly Lovardától indul vasárnap délelőtt 9 órakor a Mocorgók az Egészségért és a Környezetért Egyesület következő gyalogtúrája. A résztvevők a mintegy 13 kilométeres táv megtétele során a Lenti-hegy és Gosztola környékét járják be.

 

MÁRCIUS 1.

Kultúrházak éjjel-nappal

Zalaegerszeg - Egész napos programmal várja a kertvárosiakat szombaton a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtára, a Kultúrházak éjjel-nappal című országos akció keretében. A műsor 9.30-kor ovis jazz-balett bemutatóval indul, majd a Helikon Társastáncklub tart nyilvános próbát. A nap folyamán bemutatkoznak az intézmény műhelyei, klubjai, szolgáltatásai, 19 órakor pedig Németh Miklós grafikusművész rajzaiból nyílik kiállítás, Haláltánc címmel. 21 órától a Hard Chords ad koncertet, amit örömzene követ. Március 2-án, vasárnap a gébárti Kézművesek Háza nyitott műhelygalériákkal csatlakozik a Kultúrházak éjjel-nappal akcióhoz. 14 órától kezdődnek a kézműves foglalkozások (nemezálarc, kiszebáb készítés, agyagozás, fánk sütés), majd 17.30-kor űzik el a telet és a gondokat a kiszebáb elégetésével. A program keretében kiállítás nyílik Horváth Éva nemezelő munkáiból, a helyi kistermelők pedig vásárt rendeznek.

A bölcsődékről

Zalaegerszeg - Idén is lehetőség nyílik végignézni a megyeszékhely bölcsődei kínálatát a márciusban és áprilisban zajló Bölcsi-kóstolgató" keretében. Elsőként március 1-jén, szombaton a Napsugár bölcsődével ismerkedhetnek meg a szülők, nagyszülők és a leendő bölcsődések, 9 és 12 óra között.

Hard Chords-próba

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen az Apáczai VMK-ban szombaton este fél kilenctől nyilvános próbát tart a Hard Chords zenekar. A főleg feldolgozásokat játszó együttes itt mutatja be a közönségnek új gitárosát. A próbát követően Zeg-Jam elnevezéssel örömzenélésre invitálják az érdeklődőket.

Let's Go Ladies buli

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen a Studio Music Clubban szombaton este tíz órától Let's Go Ladies elnevezéssel tartanak bulit, ahol az elmúlt évtized, valamint napjaink legnagyobb slágerei szólalnak meg.

Tavaszváró buli

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen, a Mama Africa Music Clubban szombaton este tíz órai kezdettel tavaszváró bulit rendeznek.

Szombat esti buli a Fáraó zenekarral

Zalaegerszeg - Zalai törzshelyén, vagyis a Club Angelsben szórakoztatja közönségét szombaton este tíz órától a megye egyik legnépszerűbb bulizenekara, a már több mint 12 esztendős múltra visszatekintő Fáraó. A Bogdán Noémi és Gaál Csabi énekesek, Pacsa András billentyűs, Kóbor Márk gitáros és Baján Zoltán dobos alkotta csapat repertoárja a könnyűzene kezdeti időszakának nagy slágereitől a nyolcvanas-kilencvenes évek legkedveltebb dalain keresztül napjaink aktuális szerzeményeiig terjed. A Fáraó emellett saját dalokkal is színesíti programját, melyek legalább olyan népszerűségnek örvendenek, mint a slágerfeldolgozások. A 2001-ben alapított bulizenekar nemcsak Zalában, hanem a környező megyékben is sikert sikerre halmoz, egyre gyarapítva rajongótáborát.

Őszintén a hipnózisról

Nagykanizsa - Szombaton 16 órától Bocskor Anikó parapszichológus, hipnotizőr tart előadást a HSMK-ban a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat keretében. Sokak emlékezhetnek még Borisz Paszternák doktor 10-15 évvel ezelőtti sikeres kanizsai előadásaira, amikor show-elemként használták a hipnózist. Van, aki a stressztől, rossz szokásaitól szabadul meg az eljárással. Bocskor Anikó most bevezeti az érdeklődőket a hipnózis tudományába, és kérdésekre is válaszol.

Városi karnevál és maskarádé

Keszthely - A Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete 14. alkalommal rendezi meg a Keszthelyi Városi Karnevált március 1-jén. A hagyományosan látványos felvonulás 14 órakor indul a Festetics kastély parkjából a sétálóutcán át a Fő térre, ahol a maskarások rövid műsort is adnak.

Tüskevár Panoptikum

Keszthely - Szombaton 15 órakor nyílik meg a Tüskevár Panoptikum a sétálóutcán.

Maskarádé fánkkal

Zalaszentgrót - Őrizve a hagyományokat hét végén ismét megrendezik a farsangi maskarádét és fánkversenyt. A vidám program szombaton 14 órakor kezdődik, a résztvevők jelmezeket öltve vonulnak végig a városon. A Szent István térre hagyományosan - űzve a telet, köszöntve a tavaszt - elégetik a kiszebábut. Eközben a Városi Művelődési Központ aulájában kezdődik a fánkverseny, mely az elmúlt években nagy sikert aratott a közönség körében. Fél háromtól Farsangi rögtönzések címmel a színpadi bemutatóké lesz a főszerep, táncosok és színjátszók adják elő műsoraikat. A színházteremben kezdődik a jelmezverseny, majd Hertelendy Attila színművész társaival operettműsorral szórakoztatja a közönséget. Fellép a délután során Trabarna humorista, majd az este a zene jegyében zajlik. Az Alzheimer Band és a Rocket Rollers mellett Székely Gyula harmonikás is zenél majd.

Salla Kupa nyolcadszor

Zalalövő - Szombaton 9 órától tartják meg a zalalövői művelődési központban a VIII. Nyugat-dunántúli Akrobatikus Rock 'n' Roll Táncversenyt, a Salla Kupát. A versenyzők párosban és formációban egyaránt indulhatnak, a minitől a nagylány, illetve a children-től a felnőtt kategóriáig. Idén külön forgatós versenyt is rendeznek, a döntők 11 órától tekinthetők meg.

Farsangi különjárat

Lenti - A Csömödéri Állami Erdei Kisvasút dieselmozdonyos farsangi különjáratot indít március elsején. A szerelvény Lentiből 14.10 órakor indul Csömödérbe, visszafelé pedig 15.45-től közlekedik. A jelmezbe öltözött gyerekek ajándékot kapnak a vonaton. Az erdei kisvasúton április 26-ig csak különjáratos utazásra van lehetőség, melyhez – előzetes bejelentkezés alapján, fűtött, fedett kocsikkal.

Farsang

Lenti - Lentiben, a kápolnai városrész kultúrházában szombaton este hat órától farsangi rendezvény várja a szórakozni vágyókat. A felvezető programot követően elégetik a telet szimbolizáló szalmabábot, majd a Kocsmazaj frontembere, Böröcz Roland és Paál Adrián zenés műsorával ér véget a rendezvény.

Tavaszköszöntő népdalkörök

Zalaszentlászló - Tavaszköszöntő népdalkör találkozót szervez szombaton 15 órától a faluházban a Mákvirág Népdalkör. A rendezvényen nyolc csoport és a Boroszlán Zenekar lép közönség elé, majd a napot táncház zárja.

Városi jubileum

Letenye - Szombaton ünnepli várossá válásának 25 éves jubileumát Letenye. Az évforduló kapcsán Kövér László, az Országgyűlés elnöke is ellátogat a határ menti városba, ahol 14 órától ünnepi programok várják az érdeklődőket.

Farsang az óvodában

Teskánd - Az óvoda farsangi bálját március 1-jén 19 órakor rendezik a teskándi iskolában. A rendezvény bevételét egy sószoba kialakítására fordítják.

Házi pálinkák helyi versenye

Becsehely - Szombaton harmadszor rendeznek pálinkaversenyt a településen. A rendezvény keretében szakemberek is értékelik a párlatokat.

Csillagászati előadás

Kustánszeg - Csillagászati előadás lesz március 1-jén 18 órakor a kustánszegi kultúrházban. Bánfalvi Péter a kozmoszból a Földre leselkedő valós veszélyekről és bolygónk védettségéről tájékoztatja a hallgatóságot.

Fitoterapeuta előadása

Páka - Pákán, a művelődési házban szombaton délután három órától Takács Ferenc okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta tart előadást a gyógynövények és gyógyteák hatásairól.

Idősek köszöntése

Kerkabarabás - Kerkabarabáson, a művelődési házban szombaton délután két órai kezdettel köszöntik a településen élő szépkorúakat. A műsorban a helyi Sport és Kulturális Egyesület tagjai működnek közre.

Borverseny

Kilimán - Szombaton 15 órai kezdettel rendeznek borversenyt Kilimánban.

Felavatják a faluházat

Nemesbük - Az újjáépített és kibővített faluházat szombaton 15 órakor adják át Nemesbükön. A program maskarás felvonulással kezdődik, majd a faluház avatása után zenés mulatságot tartanak.

Kádár és kora filmen

Alsópáhok - A Kádár című filmet láthatja a közönség március 1-jén 16 órakor a falu művelődési házában. A vetítést követően beszélgetésre várja az érdeklődőket Muszatics Péter, a film keszthelyi származású rendezője és Tar Ferenc történész

 

FEBRUÁR 28.

Érti a klubok világát

Zalaegerszeg - Korábban még soha nem élvezhette a Studio Music Club közönsége Magyarország egyik legkedveltebb D.Jane-tálentuma, a house, tech-house, electro, commercial house és pop-rock stílusban egyaránt jártas Edo Denova szettjeit, ám ezt a hiányt péntek este bepótolja a népszerű szórakozóhely. A lemezlovas szinte az összes nagyobb budapesti klubban megfordult, és külföldön is számos helyen fellépett már. Edo Denova 14 évesen kezdte karrierjét, ám tanulmányai miatt több évet kihagyott, majd 2011-ben tért vissza a klubok világába. Bár az elektronikus zenei színtér időközben teljesen átalakult, ez egyáltalán nem zavarta, rögtön meg is nyerte a Viva televízió által hirdetett versenyt. Azóta sikert sikerre halmoz, fellépéseit mindenhol óriási érdeklődés kíséri. Bizonyára így lesz a Studio Music Clubban is, a tíz órakor kezdődő rendezvényen Edo Denova mellett a klub két hangulatfelelőse, Tom Symon és Spike zenél még.

Szalagavatós after party

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen, a Club Angelsben tartják péntek este tíz órától a szalagavatós after party-k sorozatok zárórendezvényét. A zenéről D.J. Christian gondoskodik.

Fánkfesztivál

Nagykanizsa - Pénteken, illetve szombaton 6. alkalommal rendezik meg az országos fánkfesztivált a Kanizsa Centrum Bevásárlóközpontban. Az első napon a farsangi álarc és jelmez készítő pályázatra benevezett alkotásokat zsűrizik, majd este maszkabált is rendeznek. Szombaton 11 órakor az Erzsébet térről maszkás felvonulás indul a rendezvény helyszínére, ahol megkezdődik a fánksütő csapatok versenye. A rendezvény keretében a sok finomság kóstolása mellett, színes kulturális program is várja az érdeklődőket, fellép többek között a Pécsi Vasutas Fúvós Zenekar, a Helikon Táncklub, a Tüttő János Nótakör. Az est sztárvendége Dobrády Ákos lesz.

Jancsóra emlékezve

Nagykanizsa - A Kanizsai Kulturális Központ (KKK) részben a nemrég elhunyt zseniális filmrendező, Jancsó Miklós emlékének szenteli a Kultúrházak éjjel-nappal című program rendezvényeit, melyek pénteken kezdődnek és vasárnapig tartanak. Az érettségi előtt álló középiskolásokat az áprilisig tartó Játssz önként! című programsorozatra várják, első alkalommal pénteken, amikor is egy nagy középiskolás farsangi bulit szerveznek nekik. Akik a teljes sorozaton részt vesznek, azoknak az eltöltött időt a KKK az önkéntes munkában való részvételként igazolja. Pénteken 18 órától az érdeklődőket egy, a kanizsai néptáncos aranykort felelevenítő monstre filmvetítéssel várják. Szombaton a Medgyaszay Házban a most elhunyt Jancsó Miklós filmrendezőre emlékeznek 13 órától a vele készült interjúval, illetve 4 filmjét vetítik le. Szintén e napon 16 órakor és ugyancsak a Medgyaszay Házban Bocskor Anikó hipnotizőr tart előadást.

Huszonöt órás felolvasás

Nagykanizsa - Immár másodszor csatlakozott a 25 órás országos felolvasáshoz a nagykanizsai Thúry Baranta Közösség. Az egy időben 48 hazai és külföldi helyszínen zajló rendezvénnyel Wass Albert és szépirodalmunk többi jeles alkotója előtt tisztelegtek a résztvevők azzal, hogy péntek 18 órától szombat 19 óráig folyamatosan, egymást váltva olvastak fel nagyjaink műveiből a helyi közösségeknek.

Idegi károsodás, cukorbetegség

Nagykanizsa - Pénteken 15.30-kor a cukorbeteg egyesület klubfoglalkozására kerül sor a Kanizsai Dorottya Kórház tanácstermében. Dr. Molnár Eszter neurológus a cukorbetegség okozta idegi károsodásról beszél.

Vidám télűző Barabonto

Hévíz - Hazánk első számú gast-rock zenekara, az első albumának kiadására készülő Barabonto lesz a vendége annak a három napos hétvégi farsangi karneválnak, amelyet a Festetics téren rendeznek meg. A dalaiban a magyar népzenei, rock, ska, punk, balkán műfajokat egybegyúró, 2010-ben alakult együttes vidámsága nem csak egy kiadós falatozáshoz nyújt tökéletes aláfestést, de egy karnevál hangulatát is bármikor képes megalapozni az énekes Rettegett Iván és a gitáros Csülök vezette formáció. A Zala megyében már többször is megfordult Barabonto ennek jegyében péntek este hat órától egy fergeteges télűző mulatsággal vezeti fel a további programokat. Szombaton ugyanebben az időpontban már a Vegas Show Band zenéjére álarcos, jelmezes utcabálban élvezhetjük ki a farsang vidámságát, vasárnap pedig, szintén este hat órától Pál Csaba és a Főnix zenekar Elvis Presley showja szórakoztatja az érdeklődőket. Emellett számos további érdekes farsangi program várja az érdeklődőket a három nap alatt Hévízen.

Népdaléneklési verseny

Gyenesdiás - Pénteken és szombaton megyei népdaléneklési versenyt rendeznek Gyenesdiáson. Az 1-4. osztályosok ma a községházán, az 5-8. osztályosok és a középiskolások pedig holnap a Kárpáti János Általános Iskolában mérik össze tehetségüket.

Öngyógyító kistérség

Lenti - A Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézetben nyíló egészségfejlesztési iroda átadásával kezdődik péntek délelőtt fél 10-kor az a rendezvény, amelyet az Öngyógyító lenti kistérség elnevezésű projekt részeként tartanak a városban. Az iroda átadása után, délelőtt 11 órától a városi művelődési központban tartanak egészségfejlesztési konferenciát, ahol a téma szakemberei egyebek mellett a népegészségügy országos és regionális helyzetéről, továbbá a Zala megyei lakosság egészségi állapotáról is tartanak előadások.

Bödöcs Tibor Böllérbalettje

Lendva - A két évvel ezelőtti sikeres bemutatkozása után újabb önálló műsorral tér vissza a muravidéki városba Bödőcs Tibor. A népszerű humorista péntek este hét órai kezdettel mutatja be a Városi Színház- és Hangversenyteremben a Böllérbalett című aktuális összeállítását, amit az ország számos pontján, így néhány hónappal ezelőtt Keszthelyen is hallhatott tőle közönsége. A búcsúszentlászlói származású stand up comedy előadó ebben az összeállításban nemcsak saját magáról, a vele megesett humoros történetekről, illetve lakóhelye sajátosságairól mesél a hallgatósága előtt, de a közel másfél órás műsorban a bennünket körülvevő társadalmi jelenségekre is érzékenyen reagál.

Népfőiskolai előadás

Gutorfölde - Gutorföldén, a művelődési házban péntek este öt órától folytatódik a népfőiskolai sorozat. Ezúttal Novotnik Mihály beszél a NATO munkaszervezetében eltöltött éveiről.

 

FEBRUÁR 27.

Feltárul a Pilis-rejtély

Zalaegerszeg - A kertvárosi Városrészek Művelődési Központjában február 27-én 18 órától Aradi Lajos Pilis-kutató lesz az intézmény könyvtárában működő klub vendége. Az előadás a Pilis-rejtély címet viseli.

Irodai mindennapok táncban elmesélve

Keszthely - Külföldi előadások és féléves pihenő után a Balaton partján folytatja turnéját az LDT, vagyis a Life Dance Theater. Aki vicces, üdítő, igazán rólunk szóló, érthető táncelőadást szeretne látni, annak itt a Life Dance Theater. A Kováts Gergely Csanád és Rába Diána által vezetett társulat pillanatok alatt meghódította a közönséget. Mert az ember szeret nevetni, szereti jól érezni magát, szereti, ha egy előadásról még napok múlva is tud beszélgetni a barátaival. Az LDT ezt kínálja. Csanád a Magyar Állami Operaház, míg Diána a Győri Balett társulatát erősítette sokáig. A többi táncművész igen komoly válogatás után került be a társulatba. Rólunk szóló előadásuk az Irodabirodalom. Rengeteg ember közös sorsa ez: naponta küzdeni a főnökkel, a postással, a futárral, a könyvelővel, és persze a titkárnővel. Az 50 perces előadás február 27-én este 19 órakor lesz látható a keszthelyi Balaton színházban. Jegyek a helyszínen, és a Zalai Hírlap szerkesztőségében, valamint a jegy.hu oldalon.

Védekezés a szőlészetben

Csörnyeföld - Növényvédlemi kérdésekre adhat választ az a tanácskozás, amelyet csütörtök este öt órai kezdettel tartanak a község faluházában. A dél-zalai hegyközség által szervezett program keretében többek között az aranyszínű sárgaság elleni védekezésről és a kertvédelem aktuális kérdéseiről is szól lesz.

 

FEBRUÁR 26.

Szívbetegek közgyűlése

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyi Szív-és Érbeteg Egyesület február 26-án, szerdán 16.30-kor tartja közgyűlését az ÁNTSZ Göcseji úti épületében. A vezetőség és a szervezők számítanak a tagság minél nagyobb számban való megjelenésére.

A kvazárok csomósodása

Zalaegerszeg - Február 26-án 20 órától a zalaegerszegi Vega Csillagászati Egyesület ismét megszervezi skype-os virtuális programját. A klubban ezúttal a szervezet elnöke, Csizmadia Szilárd csillagász lesz az előadó, aki A kvazárok csomósodása című programmal várja az érdeklődőket. A Vega facebook-oldalán az áll: a kvazár az Univerzum egyik legizgalmasabb objektumtípusa. Aktív galaxismag, melynek közepén hatalmas tömegű, aktív állapotban lévő fekete lyuk található. A virtuális klub a Vega honlapján keresztül elérhető, a résztvevők száma a technikai lehetőségek miatt korlátozott.

Farsangi hangverseny

Zalaegerszeg - Február 26-án, szerdán a Győri Filharmonikus Zenekar farsangi koncerttel várja a közönséget. A zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető, Liszt-díjas klarinétművész, karmester. dirigálja a városi hangverseny és kiállítóteremben. A zalaegerszegi fellépésre vérbeli farsangi műsorral készülnek, megszólaltatva az erre az időszakra leginkább jellemző zeneműveket. Különleges vendéget is hoznak magukkal, a koncerten ugyanis Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok működik közre. A mágus hatéves korában találkozott először az illúzió csodájával, amikor egy bűvész felhívta a színpadra és eltüntette egy dobozban. Szakmai kiválóságát jelzi, hogy személyében kétszeres bűvészvilágbajnokot köszönthet a színpadon a publikum. A nagy múltú Győri Filharmonikus Zenekar 1968-ban vált professzionális koncertzenekarrá. Hazai és nemzetközi sikereik mellett az elmúlt néhány évben több mint 15 lemezfelvételt készítettek. Felléptek Európa szinte valamennyi országában, valamint Marokkóban, Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon. Híres magyar és külföldi dirigensek álltak a zenekar élén. köztük Kobayashi Ken-Ichiro és Kocsis Zoltán, szólistáik közt ünnepelték Bogányi Gergelyt, Fischer Anniet és Ránki Dezsőt is. A zenekar 2009. tavaszán a legendás olasz filmzeneszerzővel, az Oscar-díjas Ennio Morricone-val nagysikerű távol-keleti és európai turnén vett részt.

Régiók közeledése

Zalaegerszeg - Február 26-án, szerdán 17 órakor összejövetelt tart a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban a Keresztury Irodalmi Kör. A Régiók közeledése című programon Pápes Éva, Hagymás István és Zágorecz-Csuka Judit lesz a vendég. Mindhárom szerzőnek kötete jelent meg a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület gondozásában. Az est keretében bemutatkozik a lendvai egyesület, szó lesz a mesefejtésről, s az Új horizontok című verseskötetről is.

Helyi termékek értékesítéséről

Zalakaros - Február 26-án 13.30 órától tartja soron következő összejövetelét az innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a zalakarosi Aphrodite Venus Hotelben. A rendezvény során a helyi termékek előállításához és értékesítéséhez kapcsolódó tapasztalatokról nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek a szervezet.

Erdei utakon

Lenti - Lentiből, a Konkoly Lovardától indul vasárnap 9 órakor az a gyalogtúra, amelyet a Mocorgók az Egészségért és a Környezetért egyesület szervez. A résztvevők erdei utakon járják be Lendvadedes, a helyi tó, Kisgosztola és Gosztola környékét, így várhatóan mintegy 14 kilométeres távot tesznek meg.

 

FEBRUÁR 25.

Zeneiskolai hangverseny

Zalaegerszeg - A Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai adnak hangversenyt február 25-én, kedden 18 órától a városi hangversenyteremben. A színes programban a szólóprodukciók mellett fellép a zeneiskola vonósötöse is.

Kirándulás és tőzikeszemle

Zalaegerszeg - Újabb programmal készül a Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület, amely „Sétáljunk együtt" című sorozatának keretében kirándulásra és tőzikenézésre hívja az érdeklődőket a Lenti mellett található parkerdőbe. A csoport kedden (25-én) 11.45-kor indul az egerszegi buszpályaudvarról a lenti járattal.

Emlékezés az áldozatokra

Zalaegerszeg - A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából kedden 17 órakor megemlékezést tartanak a megyeszékhelyen a Kosztolányi utcai Gulag emlékműnél. Az összejövetelen beszédet mond Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő, a Szórakész elnöke. A zalaegerszegi önkormányzat által szervezett ma esti főhajtáson gyertyát gyújtanak az áldozatokért, ezen gesztushoz minden együttérző ember csatlakozhat.

Költségvetés, strandbelépők

Zalalövő - Kedden 17.30-kor ülést tart a zalalövői önkormányzat a városházán. A testület elbírálja a Salla művelődési központ igazgatói álláshelyére beérkezett pályázatokat, megtárgyalja a város idei költségvetését és a településfejlesztési koncepciót, valamint felülvizsgálja a strand bérleti díját és meghatározza a belépők árát. A napirendek között szerepel a szavazatszámláló bizottságok tagjainak megválasztása is.

 

FEBRUÁR 24.

Gyermekekről, szülőknek

Nagykanizsa - Hétfőn 16.30-tól dr. Vekerdy Tamás pszichológus tart előadást a Hevesi Sándor Művelődési Központban "Gyermek-szülő kapcsolat" – Mit kellene tudnunk a gyerekekről és magunkról? címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!