Programok

2015.10.20. 16:37

Emlékezés 1956-ra

A következő napokban megyeszerte megemlékeznek az intézmények, szervezetek, iskolák, önkormányzatok az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, áldozatairól.

Zalai Hírlap

Zalaegerszegen a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezésére az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából, október 22-én csütörtökön 14 órakor a Megyeháza Deák termében kerül sor. Beszédet mond Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. Az esemény koszorúzással zárul a Megyeháza bejáratánál elhelyezett emléktáblánál, ahol koszorút helyez el a megyei önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége, a KLIK Zalaegerszegi Tankerülete, valamint a Magyarok Világszövetsége, a POFOSZ Zala Megyei Szervezete és a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület képviselője. Zalaegerszegen október 23-án pénteken 16 órakor Ady utcai ’56-os emlékműtartják a városi megemlékezést, itt Rigó Csaba kormánymegbízott mond beszédet. Sárhida október 22-én csütörtökön este fél 6-kor tartja megemlékezését a Kultúrházban.

A Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ünnepi hangversenyt ad az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 23-án, pénteken 17.30-kor Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az együttes Beethoven Egmont-nyitányával kezdi a műsort, majd Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész, a budapesti Bartók Béla Emlékház igazgatója, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának egyetemi docense Liszt-művet játszik. Végül a zongoraművész és a zenekar előadásában Saint-Saëns Orgonaszimfónia című művét hallhatja a közönség. A hangversenyen vendégkarmester vezényel, Sándor János, a szombathelyi szimfonikusok karmestere és korábbi koncertmestere. A belépés ingyenes.

Nagykanizsán október 23-án 8.45 órakor ünnepélyes zászlófelvonással veszi kezdetét az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára való megemlékezés a Deák téren, majd 9 órakor az 56-os emlékkertben koszorút helyeznek el az emlékműnél. Az ünnepi műsorra és Dénes Sándor polgármester köszöntőjére 10 órakor a Medgyaszay Házban kerül sor. Este 18 órától pedig fáklyás emlékező séta indul a Kossuth térről.

Letenyén október 23-án a könyvtár előtti téren rendezik a városi megemlékezést, ahol Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár mond beszédet, azt követően pedig a Tarisznyások zenekar ad zenés, irodalmi összeállítást.

Zalakaroson október 23-án 9 órakor a kopjafánál – rossz idő esetén az iskolában – rendezik a koszorúzással egybekötött megemlékezést, ahol Novák Ferenc polgármester mond beszédet.

Lentiben csütörtökön tartanak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az ünnepi szentmise 17.30 órakor kezdődik a Szent Mihály templomben, majd a Templomkertben az ›56-os emlékműnél dr. Ujváry Gábor a Veritas Történetkutató Intézet kutatócsoport-vezetője mond ünnepi beszédet. A műsorban közreműködnek a Gönczi Ferenc Gimnázium és SZKI diákjai.

Lovásziban szintén csütörtökön tartanak ünnepi megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján az önkormányzati hivatalban, majd fáklyás felvonulás indul az ›56-os emlékműhöz, ahol koszorúzással zárul a program. A megemlékezésen a Buda Ernő Körzeti Általános Iskola diákjai adnak műsort.

Zalalövőn csütörtökön este fél hétkor tartanak ünnepi megemlékezést. A Salla Művelődési Központ színháztermében Kiss Bódog Zoltán, a POFOSZ Zala megyei elnöke mond beszédet, majd a Göncölszekér Zenés Vándorszínház előadásában az 1956 – Nemzetünk „legtisztább áldozása” című műsort tekinthetik meg az érdeklődők. Ezt követően az emlékparkban az 56-os kopjafánál helyeznek el koszorúkat, virágokat.

Lendván, a kétnyelvű középiskolában csütörtökön délelőtt 11 órától nyilvános történelemórát tartanak az októberi forradalom kapcsán. Ezen filmvetítéssel elevenítik fel a korabeli eseményeket, majd az 1956-os események muravidéki tanúival folytatnak beszélgetéseket.

Bázakerettyén a Déryné Művelődési Házban csütörtökön délután fél öttől emlékeznek az 59 évvel ezelőtt történtekre. Műsort a helyi általános iskolások adnak.

Nován, az egykori iskola épülete előtti parkban csütörtökön délután fél ötkor kezdődik az ünnepség. Műsort a helyi általános iskolások és a Göcsej Szíve Dalkör adnak. beszédet Kiss György, a plébánia kormányzója mond.

Zalatárnokon szintén csütörtökön, délután öt órától tartanak megemlékezést, melynek helyszíne az IKSZT lesz.

Szilvágyon pénteken délután három órakor lesz a megemlékezés, melynek keretében megkoszorúzzák a templom falán található 56-os emléktáblát.

Vonyarcvashegyen október 22-én, 17.00 órakor a könyvtárban kezdődik az 1956-os forradalom és szabadságharc és a Magyar Köztársaság kikiáltása tiszteletére rendezett ünnepség.

Cserszegtomajon csütörtökön 16.00 órától a sportcsarnokban ünnepi beszédet Varga Gábor Szabolcs, a keszthelyi Vajda János Gimnázium tanára mond, majd műsort adnak a Szabó István Általános Iskola tanulói. Az ünnepség az 1956-os emlékmű megkoszorúzásával ér véget.

Zalaapáti önkormányzata a forradalom és szabadságharc 59. évfordulóján, október 23-én, 10.00 órától tartja megemlékezését a Deák Ferenc úti Hősök kertjében, ahol dr. Varga Gábor történész emlékezik az 1956-os eseményekre.

Keszthelyen az ünnep előestéjén, csütörtökön 18.30-kor fáklyás felvonulás indul a Balaton színháztól. Pénteken reggel 8.30 – kor a Fő téri templomban megtartott ökumenikus istentisztelet után a Fő téren köszöntőt mond Manninger Jenő miniszteri biztos és Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere. Az ünnepség szónoka Dr. Marinovich Endre professzor, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója lesz.

Zalaszentgróton október 23-án 9.00 órakor a Szent Imre Római Katolikus Templomban Bizderi János kanonok celebrál szentmisét, majd 10.00 órakor a Ligetben, a Történelmi emlékműnél kezdődik a városi megemlékezés. Baracskai József polgármester köszöntőjét követően ünnepi beszédet mond Gyimesi Endre, Zala Megye díszpolgára. Az emlékmű megkoszorúzása után a Művelődési Központban 10.30 -ra ünnepi műsorra várják az érdeklődőket. Fellépnek a helyi iskolások, valamint a Göncölszekér Zenés Vándorszínház bemutatja: 1956. Nemzetünk „legtisztább áldozása” című előadását. Rossz idő esetén a beszédeket szintén a művelődési központ színháztermében hallhatja az ünneplő közönség,.

Hévízen pénteken 10.00 órakor a Városháza téren – rossz idő esetén a Városháza dísztermében – rendezik meg a Városi megemlékezést, ahol köszöntőt mond Papp Gábor polgármester és fellép a hévízi Új Színpad Egyesület.

Ezek is érdekelhetik