Programok

2013.11.03. 19:18

Programok, rendezvények Zala megyében november 4-től

Zala megye - Tudja meg, mi történik Zala megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények november 4-től. Böngésszen, és válogasson!

zaol.hu

NOVEMBER 29.

Mézben az egészség

Zalaegerszeg - A Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete november 29. és december 1. között az Arany Bárány Szállodában rendezi meg a X. Kárpát-medencei Mézfesztivált, amely nyolcadik mézlovagrendi találkozó, illetve első méhészszakmai kiállítás és vásár is lesz egyben. A programban lesznek szakmai előadások, dr. Kardeván Endre agrár-államtitkár például november 30-án, szombaton 14 órától beszél a méhészet aktuális kérdéseiről. A rendezvényhez kapcsolódó hagyományos, Kossuth utcai mézlovagrendi felvonulás ugyanezen a napon 9.45-kor kezdődik. A „Borban az igazság, mézben az egészség" mottójú bál előző este hét órakor kezdődik.

 

NOVEMBER 23.

Természet(es) gyógyászatról

Keszthely - Ötödik alkalommal rendeznek természetgyógyász napot november 23-án a Balaton Színházban. Szó lesz egyebek mellett az érelmeszesedés elleni immunizálásról, az energetizáló gyakorlatokról, a rák, a cukorbetegség, s a keringési betegségek életmódbeli okairól, kezeléséről, a vénás C-vitamin infúzióról. Az érdeklődők - akiket számos bemutató, kiállítás és reform ételek kóstolója is vár - előadást hallgathatnak az ősi magyar természetes gyógymódokról, a harmónia jógáról, s a tumor gyógyítás új lehetőségeiért folytatott küzdelemről.

 

NOVEMBER 22.

Dallamos modern metal

Zalaegerszeg - November 22-én mutatkozik be a közönség előtt az a True Confession nevű vadonatúj zenekar, amely a dallamos modern rock és metal műfaja mellett kötelezte el magát. A Bedő László énekes, Kuzma Martin és Gál András gitárosok, Lucz Alexandra basszusgitáros és Horváth László dobos alkotta csapat többek között az Asking Alexandria, az Alter Bridge és a Papa Roach nevével fémjelzett vonalon kíván maradandót alkotni. Az együttes tagjai közül fiatal koruk ellenére többen komoly tapasztalatokkal rendelkeznek már, s mint ígérik, a színpadi rutinjukat a jövőben, így a debütáló koncerten is igyekeznek kamatoztatni.

Átmenetileg szünetel a mammográfia Nagykanizsán

Nagykanizsa - A Kanizsai Dorottya Kórházban a radiológiai osztály rekonstrukciójának részeként hamarosan megkezdődik a mammográfiás labor felújítása is. Az örvendetes fejlemény átmenetileg befolyásolja a mammográfiás laborban zajló szervezett emlőszűrés rendjét. Ennek értelmében november 22-től december 1-ig nem  fogadnak pácienseket.  A  november 22-re meghirdetett behívásos emlőrákszűrésre a meghívókat már kiküldték, de ezek a vizsgálatok is elmaradnak, s 2014. januárban kerülnek pótlásra.  Az időpontról az érintett hölgyeket levélben értesítik. A klinikai mammográfiás vizsgálatok ugyancsak elmaradnak november 25, 26 és 28-án, kérik, hogy az érintett hölgyek telefonon, illetve személyesen jelentkezzenek új időpontért.

 

NOVEMBER 19.

Az illusztráció szerepe

Zalaegerszeg - Rajz és mese címmel az illusztráció befogadásban játszott szerepéről szervez továbbképzést a Zalai Gyermekkönyvtáros Műhely. A zalai iskolai és gyermekkönyvtárosok számára meghirdetett program nyitott, az érdeklődő olvasókat is várják. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban november 19-én, kedden, 14 órakor kezdődő összejövetel vendégelőadója Paulovkin Boglárka meseíró, illusztrátor, grafikusművész lesz.

 

NOVEMBER 18.

Fiatal vállalkozók hete: hatvan esemény tizenkét helyszínen

Zalaegerszeg - Idén is megrendezik a fiatal vállalkozók hetét, november 18-a és 24-e között országszerte 12 helyszínen, csaknem 60 eseményre várják az érdeklődőket. A gazdasági utánpótlás következő generációja november 18-24. között egy héten keresztül tájékozódhat a hazai vállalkozói lét minden aspektusáról. A fiatalok inspirációt meríthetnek saját ötleteikhez, valamint tanácsot kérhetnek tapasztaltabb társaiktól. Országszerte 12 helyszínen – a többi között Zalaegerszegen – várja a tenni vágyó fiatalokat az információs fórum, amit idén is a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége szervez és bonyolít le. A regionális programokról a megyeszékhelyek információs csatornáin keresztül értesülhetnek a látogatók, valamint a főiskolák, egyetemek hirdetményeiben is tájékoztatják a diákokat.

 

NOVEMBER 17.

Disznóvágás süteményekkel

Vonyarcvashegy - A hagyományőrzés és a gasztronómia kapja a főszerepet november 17-18-án a Balaton-parti településen. Szombaton rendezik meg a disznóvágást és kolbásztöltő versenyt, felidézve a régi szokásokat és ízeket. A napot kulturális műsorok is színesítik. Csakúgy mint a vasárnapot, amikor az 5. házisütemény sütő versenyre várják a nevezőket és az érdeklődőket.

 

NOVEMBER 16.

Önálló estre készül a Tüttő nótaklub - A csapatot idén is Szalai Antal zenekara kíséri

Nagykanizsa - Jövő hét szombaton, azaz november 16-án tartja hagyományos, immár 10. nótaestjét a Tüttő János Nótaklub a HSMK-ban.Mint azt a tegnapi tájékoztatón Major Lajos, a klub vezetője elmondta: ahogy eddig, úgy most is komolyan készülnek az önálló estre, az elmúlt időszakban az együttes hetente két próbát is beiktatott. Az elképzelések szerint az idei, jubileumi fellépés közel 3 órás lesz, melynek keretében több szólista is megcsillogtathatja énekhangját. A zenei kíséretet ezúttal is Szalai Antal, Liszt-díjas prímás és zenekara biztosítja, illetve az est vendégművészeként Szabó Sándor nótaénekes érkezik Nyíregyházáról.Mint az elhangzott: a jövő szombaton 16.30 órától kezdődő nótaesten több mint fél száz dallam csendül fel, köztük jópár olyan is, melynek zenéjét és szövegét a nótaklub egy-egy tagja szerezte.Major Lajos elmondta továbbá, hogy az év hátralévő részében sem pihennek, a csapatnak ugyanis több meghívása van, melyeknek próbálnak eleget tenniVisszatérve a jövő szombati önálló estre a nótaklub vezetője hangsúlyozta: reméli idén is telt ház előtt énekelhetnek majd. A Tüttő János Nótaklub műsorára egyébként már tegnap óta kaphatók jegyek a HSMK-ban.

 

NOVEMBER 15.

Ki lesz a sárkányölő?

Zalaegerszeg - November 15-én, jövő pénteken 17 órakor újabb premierre várja közönségét a Griff Bábszínház. Ez alkalommal vásári bábjáték kerül a közönség elé, ám az ősi műfajt újszerű, interaktív elemek szövik át.

Borászok vigassága

Dötk - A Zalai Borút Egyesület november 15-én tartja hagyományos évadzáró vigasságát a Noé Borházban.A 15 órakor kezdődő program keretében elnöki beszámoló hangzik el a szervezet éves munkájáról, majd dr. Pálfi Dénes az egyesület fővédnöke, nyugalmazott kertészmérnök szőlészet-borászat szempontjából értékeli az idei esztendőt. Felavatják, valamint felszentelik a rekonstruált Noé Közösségi Házat majd a pakodi Margaréta Dalkör ad ünnepi műsort. A rendezvény gasztronómiai programmal zárul.

 

NOVEMBER 13.

Szerdai túra a tó körül

Hévíz - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság könnyű túrára várja az érdeklődőket november 13-án, jövő szerdán, a Hévízi-tóhoz. Az ingyenes, két órásra tervezett program 10 órakor indul a gyógyfürdő főbejáratától, a séta távja öt kilométer. Cél a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett részek téli élővilágának megfigyelése.

Héttorony fesztivál

Lendva - Snétberger Ferenc koncertjét és Zsitva Ferenc fotókiállítását rendezik meg november 13-án a II. Héttorony fesztivál keretében a muravidéki magyar városban.A Héttorony fesztivál célja, hogy bemutassa a Kárpát-medence népi műveltségét, az itt élő népek kultúráját és hagyományait. A rendezvénysorozat tavaly indult útjára, s az egyes programok valamiképpen Makovecz Imre szellemi örökségéhez is kapcsolódnak. Így vált a sorozat egyik helyszínévé a Makovecz által tervezett lendvai kultúrház.

 

NOVEMBER 12.

Festmények és fotográfiák

Keszthely - Illésné Major Julianna festőművész és Serdar Ünver fotográfus alkotásaiból nyílik kiállítás kedden 17 órakor a Fejér György Városi Könyvtárban. A tárlatot - mely december 9-ig fogadja az érdeklődőket - Takács Ferdinánd festőművész nyitja meg.

 

NOVEMBER 10.

Szent Márton emlékezete

Keszthely - A Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete Szent Márton-napi ünnepséget rendez a városban vasárnap 17 órakor. A program a Festetics kastély előkertjében lámpagyújtással kezdődik, majd a köszöntőket követően bejelentik, hogy a hajdani Szent Márton-templom helyén emlékmű készül. Ezután lámpás-járás indul a Fő térre, ahol 18 órakor a templomban - borszenteléssel - misét tartanak Szent Márton tiszteletére. 19 órától gyermekek idézik fel az egykori püspök legendáját.

Svejk az egervári várkastélyban

Egervár - Hasek-Marek-Mikó: Svejk vagyok című zenés kamaraszínházi produkciója várja a közönséget november 10-én, vasárnap 15 órától a felújított egervári várkastélyban. A címszereplőt Mikó István kelti életre, gitáron közreműködik Suha Kálmán. A közelmúltban nyitotta meg kapuit a turisztikai látogatóközponttá átalakított Egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély. Az őszi nyitás miatt ebben a szezonban a szervezők már nem illeszthették a programba az Egervári Esték nyári színházi sorozatát. A jövő évi tervek között azonban már szerepel a rendezvénysorozat, amelynek több előadását is a Turay Ida Színház művészei jóvoltából láthatja a közönség. A most szombati és vasárnapi program egy kis ízelítőt kínál mindebből. A várkastély reneszánsz termét a hétvégére egy kis prágai sörözővé alakítják át, ahol Svejkkel, a derék katonával találkozhatnak az érdeklődők.

 

NOVEMBER 9.

Adok, veszek, cserélek

Zalaegerszeg - Szombaton 10-től 15 óráig civil szervezésben adok, veszek börzét tartanak gyerek és felnőtt ruhákból, kiegészítőkből a Dózsa-iskolában.

Könyörgöm akasszuk fel!

Zalaegerszeg - Könyörgöm akasszuk fel! címmel immár 7. alkalommal jelentkezik kiállítással az a Zalához kötődő képzőművész csoport, amely kezdetben az egy éve elhunyt szobrászművész, Fischer György műtermében bontogatta szárnyait. A tárlat november 9-én, szombaton 18 órakor nyílik a megyeszékhelyi Ady moziban, ahol több mint negyven képzőművész akasztja fel műveit a paravánra.

Az áldozatokra emlékeznek

Zalaegerszeg - Ebben az évben is megemlékeznek a közlekedési balesetekben elhunyt motorkerékpárosokra. A Zalai 76" Motoros Egyesület november 9-én, szombaton 14 órakor a Zrínyi úti kopjafánál tart koszorúzással, mécses gyújtással egybekötött megemlékezést tart. Előtte 10-12 óra között véradáson vesznek részt.

Segítség a téli átálláshoz

Zalaegerszeg - November 9-én, szombaton nyílt napot tartanak 8 és 12 óra között a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségén. A közlekedési hatóság vizsgabázisán a téli átállás jegyében ingyenes személygépkocsi felülvizsgálatokra kerül sor.

Legenda

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen, a Reininghaus Sörözőben szombaton este nyolc órától a Jobbágy Bence és Méhes Adrián alkotta Kodachrome a 60-as, 70-es évek legendás duója, a Simon and Garfunkel páros dalait mutatja be.

Retro

Zalaegerszeg - Zalaegerszegen, a Club Angels retro party-sorozata keretében szombaton éjjel az egykori TNT tagja, Dobrády Ákos lesz a sztárvendég.

Teadélután a Karitasznál

Nagykanizsa - A Kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Katolikus Karitasz szombaton 15 órától teadélutánt rendez a városrész időskorú lakóinak a közösségi házban. A Tulman Gézáné által vezetett csoport fontosnak tartja, hogy a pénzbeni és természetbeni segítségnyújtás mellett, lelki támaszt nyújtson akár rászorulóknak, akár magányosoknak.

Keresztül a Várdombon

Nagykanizsa - A dél-zalai természetjárók november 9-én, szombaton reggel 8.20-kor indulnak a Keresztül a Várdombon nevű túrára, melynek során a kanizsai buszállomáson szállnak buszra, majd bejárják az Obornak, Kerek-vár–„Nyitnikék" Erdei Iskola–Vár-domb–Magyarszerdahely útvonalat, mintegy 20 kilométeres hosszban. Ezalatt megismerkednek az Obornak határában található Kerek-várral, ugyanitt ellátogatnak a „Nyitnikék" Erdei Iskolába. Az itt kialakított tanösvényt is bejárják.

Libafuttatás, családi vásárfia

Hévíz - Márton-napi család fesztivált rendeznek a fürdővárosban, a Tavirózsa utcában november 9-10-én. Szombaton kreatív játszóház, libafuttatás, a Holló Színház: Vásárfia című gyermekműsora, Levente Péter előadása és a Kormorán együttes koncertje szerepel a programban. Vasárnap a BAB Társulat a „Matyi, a ludas" című darabot mutatja be, majd koncertet ad a Sebő együttes, valamint az LGT Respect zenekar.

Jubileumi táncelőadás

Keszthely - A fennállásának ötventötödik évfordulóját idén ünneplő Georgikon Néptáncegyüttes november 9-én, szombaton tartja jubileumi gálaműsorát a Balaton Színházban. A sok sikert elért tánccsapat múltját felelevenítő előadás 19 órakor kezdődik.

Jubileumi ünnepség

Lenti - A határ menti város művelődési központjában tartja szombaton délután két órai kezdettel harmincéves jubileumi ünnepségét a Fegyveres Erők és Testületek Nyugállományúak Klubja.

Libajárat a kisvasúton

Lenti - Lenti és Csömödér között közlekedik szombaton és vasárnap az Állami Erdei Vasútüzem Márton-napi különjárata. Szombaton két szerelvény indul útnak délután négy, illetve este hét órai indulással, míg vasárnap délután négy órától szállítja az utasokat a különjárat.

Vendégek

Lenti - Az ország két meghatározó lemezlovasa, Andreas és Roberto lesz a vendége a Dallas Club szombati programjának. Roberto a Nite Force oszlopos tagjaként alapozta meg hírnevét, míg Andreas az Antonyo-val és Bradley White-tal közösen készített lemezével írta be a nevét a hazai klubzene történetébe. A két sztár fellépését követően a klub rezidensei, Zsica és Tibby gondoskodnak arról, hogy kerek legyen az éjszaka.

Svejk az egervári várkastélyban

Egervár - Hasek-Marek-Mikó: Svejk vagyok című zenés kamaraszínházi produkciója várja a közönséget november 9-én, szombaton 19 órától, valamint 10-én, vasárnap 15 órától a felújított egervári várkastélyban. A címszereplőt Mikó István kelti életre, gitáron közreműködik Suha Kálmán. A közelmúltban nyitotta meg kapuit a turisztikai látogatóközponttá átalakított Egervári Nádasdy-Széchenyi Várkastély. Az őszi nyitás miatt ebben a szezonban a szervezők már nem illeszthették a programba az Egervári Esték nyári színházi sorozatát. A jövő évi tervek között azonban már szerepel a rendezvénysorozat, amelynek több előadását is a Turay Ida Színház művészei jóvoltából láthatja a közönség. A most szombati és vasárnapi program egy kis ízelítőt kínál mindebből. A várkastély reneszánsz termét a hétvégére egy kis prágai sörözővé alakítják át, ahol Svejkkel, a derék katonával találkozhatnak az érdeklődők.

Verssel, prózával versenyeznek

Alsónemesapáti - Az Északnyugat-zalai Kistérségi Társulás és Alsónemesapáti község önkormányzata november 9-én rendezi meg a több évtizedes hagyománnyal bíró vers-, próza- és mesemondó versenyét. A megmérettetés öt kategóriában – a legkisebbektől a felnőttekig – szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik a községi kultúrházban.

Tollfosztó, népzene és táncház

Tekenye - Tollfosztóban voltam én az este címmel a „Tekenye kulturális öröksége a jelenkor kihívásainak tükrében" című pályázati mintaprojekt segítségével szervez programot szombaton 15 órától az Összefogás Tekenye Alapítvány a kultúrotthonban. A rendezvényen felidézik a tollfosztás hagyományát, táncházat tartanak, a talpalávalót pedig a Zala Zenekar szolgáltatja.

Foltboszorkák művei

Páka - A pákai művelődési házban szombaton 17 órától Muramenti foltboszorkák címmel nyílik patchwork kiállítás, ahol a helyi Öveges József Általános Iskola énekkara és Király Gábor versmondó működnek közre.

Alter

Lendva - Lendván, a Padlás Klubban szombaton este nyolc órától az alternatív rockzenét játszó Bataljon szórakoztatja a közönséget.

 

NOVEMBER 8.

A Nyitott Szív összejövetele

Zalaegerszeg - A Zalai Nyitott Szív Egyesület november 8-án, pénteken 17 órakor tartja következő rendezvényét az egészségügyi főiskola nagyelőadójában. Ezúttal dr. Máhr Károly, a Zala Megyei Kórház onkológiájának osztályvezető főorvosa tart előadást Az onkológia ma, újabb kezelések, szűrések, az emberek felelőssége címmel. A program nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Lakossági fórumok

Zalaegerszeg - A Jobbik pénteken és szombaton is rendez egy-egy lakossági fórumot. Pénteken 18 órakor a söjtöri önkormányzati ebédlőben Balczó Zoltán a párt és a Parlament alelnöke, valamint Zakó László képviselő, megyei elnök várja a választókat. Szombaton 18.30-kor pedig a zalaegerszegi Apáczai ÁMK lesz a helyszín, a vendég pedig dr. Morvai Krisztina EP-képviselő.

Olvasóteremmel bővült a fiók

Zalaegerszeg - Megújult és olvasóteremmel bővült a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja csácsbozsoki fiókkönyvtára. A volt Izsák ÁMK-ban található felújított bibliotékát november 8-án 14 órakor adják át, ünnepélyes keretek között. Balaicz Zoltán alpolgármester avatóbeszédét követően 15 órától mesemondó verseny kezdődik, egy órával később pedig Lovranits Júlia mesemondó ad műsort. Ugyanezen alkalomból nyílik meg a Mackók világa című kiállítás is.

Egy hét szünet után

Zalaegerszeg - A múlt héten, a mindenszentek és a halottak napja miatt nem rendeztek mérkőzéseket az Ostoros-csarnokban, a megyeszékhelyen zajló városi-megyei kosárlabda bajnokságban, most azonban folytatódik a küzdelem. A pénteki program: Egerszeg AC–Kanizsa KK (19 óra), Kertvárosi Kommandó–Niederwald (20.15), Andráshida KK–Lenti KK (21.30).

Jazz-ünnep - Pénteken és szombaton újra fesztivál Kanizsán

Nagykanizsa - Hétvégén, péntek – szombaton kerül sor a jubileumi Kanizsa Nemzetközi Jazz és Világzenei Fesztiválra a Hevesi Sándor Művelődési Központban és a Hotel Centrálban. Éppen 40 évvel ezelőtt indult hódító útjára a nagykanizsai jazzfesztivál, mely máig izgalmas színfoltja a dél-zalai város kulturális életének. A program november 8-án 18.30-kor veszi kezdetét a Hevesi Sándor Művelődési Központ Ősze András Galériájában az „Életünk" országos fotópályázat kiállításának megnyitójával. Egy órával később már a hangszereké lesz a főszerep, a művelődési központ színháztermében a Kém-Kőfalvi Projekt Winand Gáborral, a fiatal, kanizsai kötődésű tehetség vezette Gayer Mátyás Trió Jim Rotondival, a Borbély Mihály nevével fémjelzett Borbély Balkán Projekt pedig Theodosii Spassov-val, a kaval nevű bolgár hangszer leghíresebb művelőjével lép fel. Éjfél után a Hotel Centrálban folytatódik a fesztivál a Tiborcz Trió és Soma produkciójával, majd jam session, ki meddig bírja. Szombaton 19 órától a Magyar Vista Social Band-é a Hevesi művelődési központ  színpada, aztán a Juhász-Oláh-Bacsó Trió, majd a Németh Ferenc Triumph Projekt következik, végül ismét jam session, azaz örömzene a Hotel Centrálban.

Könyvtári szolgáltatások

Nagykanizsa, Zalaegerszeg - Az új könyvtári szolgáltatások bevezetéséről tartanak szakmai konferenciát a zalai könyvtárosok november 8-án, pénteken Nagykanizsán, míg 11-én, hétfőn Zalaegerszegen tekintik át a modern kommunikációs eszközök adta lehetőségeiket.

Csengey Dénes emlékére

Keszthely - Csengey Dénes születésének 60. évfordulója alkalmából próza-, dal- és versmondó versenyt szervez középiskolások és felnőttek részére a Magyar Művelődési Társaság és a Goldmark Károly Művelődési Központ. A megmérettetést és megemlékezést november 8-án tartják a Balaton Színházban.

Prevenció és regeneráció

Keszthely - A Keszthelyi Természetgyógyász Klub szervezésében november 8-án 16 órakor A prevenció és regeneráció új lehetősége címmel Tajti Sándor biofizikus feltaláló tart az egészség megőrzéséről, gyógymódokról szóló előadást a Balaton Színházban.

Tenni a gyilkos stressz ellen

Becsvölgye - A mindennapjainkban jelenlévő stressz kezelésének módszereiről kezdődik díjtalan előadássorozat a faluházban november 8-án, pénteken 18 órakor. Ez alkalommal és jövő csütörtökön, illetve az azt követő három péntek estéjén dr. Gáspár Zsolt gyógyszerész, főiskolai tanár ad gyakorlati tanácsokat a stressz-források felismeréséhez, azok elleni védekezéshez. Emellett áttekinti a kiegyensúlyozott életmód alapelveit.

 

NOVEMBER 7.

Fenyegetés a kozmoszból

Zalaegerszeg - Bánfalvi Péter megyeszékhelyi amatőrcsillagász „Kozmikus fenyegetettségünk és védettségünk" címmel tart elő-adást november 7-én, csütörtökön 17 órától a Tudomány és Technika Háza 2. emeleti 238-as termében. A nyilvános és ingyenes rendezvényre a Tudomány Ünnepe zalai rendezvénysorozatának megnyitója alkalmából kerül sor.

Délutáni séta az egészségért

Zalaegerszeg - A szív- és érbetegek egyesülete sétára invitál. Csütörtökön délután 13.30-kor adnak egymásnak találkozót az egerszegi vasútállomásnál, ahonnan a pozsonyi csata emlékművéhez sétálnak, majd a Csány tér, az evangélikus és református templom következik, majd a kálvária kápolnát keresik fel a két-órásra tervezett sétán.

VIII. Innotech Konferencia

Zalaegerszeg - A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kereteiben működő Enterprise Europe Network európai vállalkozás-fejlesztési hálózat-, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség és a Pannon Fejlesztési Alapítvány az európai KKV hét keretében csütörtökön rendezi meg a VIII. Innotech Konferenciát. A ságodi ipari parkban, az inkubátorházban fél tízkor kezdődő programok során szó lesz a megújuló energia alapokon fenntartható közlekedésről, továbbá a klaszterek, innováció és dizájn szerepéről a délkelet-európai faipari szektorban.

Menekülni a stressztől

Zalaegerszeg - Küzdjek vagy meneküljek? címmel a stresszről tart előadást dr. Gáspár Zsolt gyógyszerész, főiskolai előadó csütörtökön 18 órától a megyeszékhelyen a Jókai utcai Móricz művelődési házban. Az egészséges élethez ismereteket adó előadássorozat következő témája a komfortzónánk határairól szól majd. Erről november 14-én 18 órától Ferencz István pszichológus beszél a Móriczban.

A feltaláló előadása - Kanizsára jön Dr. Kulcsár Gyula rákkutató

Nagykanizsa - Civil összefogásnak köszönhetően sikerült meghívni a dél-zalai városba dr. Kulcsár Gyula rákkutatót, a Culevit atyját. Ez igazán a kutató elfoglaltsága miatt komoly fegyvertény, mert amúgy Kulcsár doktor kiskanizsai kötődésű. A Kanizsa TISZK csütörtökön tudományos konferenciára hívta meg a biokémikust, a Halis István Városi Könyvtár, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal, a Napfény Rákbetegek és Hozzátartozóik Egyesülete, valamint az Együtt Kiskanizsáért Egyesület pedig nyílt közönségtalálkozóra, melyre aznap 16 órakor kerül sor a bibliotékában. A daganatos betegeknek kifejlesztett tápszer, a Culevit feltalálója, Dr. Kulcsár Gyula e napot szülővárosának ajánlja fel. A közönségtalálkozón nyilván, a "napfényesek" teljes létszámban vesznek részt, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület pedig nem csak a rákbetegeket, a betegségen átesett személyeket, hanem a rákbetegség rizikófaktorába eső felnőtteket is várja a rendezvényre, mert szó lesz a kór megelőzéséről is.

Ne váljanak áldozatokká

Nagykanizsa - Csütörtökön 16 órakor a Nagykanizsai Idősügyi Tanács szervezésében bűnmegelőzési előadásra kerül sor a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Dr. Molnár József alezredes, rendőrkapitány a trükkös lopások és egyéb, az idős embereket érintő átverések megelőzéséról beszél majd.

Bödőcs Tibor Kanizsán

Nagykanizsa - Csütörtökön 19 órától Bödőcs Tibor humorista, a Stand up Comedy sztárja lép fel a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

Kilenc év távlata

Nagykanizsa - „Kilenc év távlata" címmel nyílik meg Szabó Gabriella festőművész tárlata csütörtökön 18 órakor a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

Innováció a tudományban

Nagykanizsa - A Magyar Tudomány Napjához kapcsolódva szerveznek szakmai fórumot csütörtökön 10 és 12 óra között a Medgyaszay Házban. A rendezvényen több érdekes előadásra is sor kerül, így többek között dr. Kulcsár Gyula biokémikus, rákkutató beszél az aktív ráksejtpusztító keverékről, Baráth Zoltán, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola igazgatója a zenében lévő innovációról szól, míg Lehota János, a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának adjunktusa a szorgalomról és az emberben rejlő képességek kapcsolatáról értekezik.

Verdiről és hőseiről

Keszthely - Folytatódik a Tájak Korok Múzeumok Egyesület keszthelyi Kőrösi Csoma Sándor Klubjának előadás-sorozata. Ezúttal Verdi romantikus hőseiről lesz szó, az előadó Kendeh Gusztávné, a keszthelyi Helikon Kórus karnagya. A zeneirodalom iránt érdeklődőket 16 órára várják a Goldmark Károly Művelődési Központba.

Elsősegélyt oktatnak

Teskánd - Elsősegélynyújtásról szerezhetnek ismereteket mindazok, akik részt vesznek a  Rektor Oktatóközpont Kft.  egészségmegőrző programjainak következő rendezvényén. A csoportfoglalkozást november 7-én, csütörtökön 18 órától 19.30-ig tartják  Teskándon, az önkormányzat épületében. Teskánd európai uniós támogatást nyert az interaktív foglalkozásra, amelynek  témája az elsősegélynyújtáson kívül a   balesetmegelőzés. A rendezvény ingyenes, ugyanakkor a részvételhez regisztrációra van  szükség a helyszínen.

Úton, gáton, iskolában

Letenye - Együttműködés 2013 elnevezéssel komplex mentési gyakorlatot tartanak csütörtökön a városban és térségében. A megmozdulás 10 órakor kezdődik az M70-es autóúton, ahol veszélyes anyagot szállító jármű, autóbusz, valamint személygépkocsi ütközéses balesete utáni kárelhárítást gyakorolják a résztvevők. Soraikban megtalálhatók lesznek többek közt a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a rendőr-főkapitányság erői, a lenti különleges mentők, de a helyszínre érkezik a légimentő szolgálat helikoptere is Sármellékről. Másodjára, déli 12 órától a letenyei katasztrófavédelmi őrs mellett, a Béci-patak következik mint helyszín, ahol nyúlgát építése a feladat. Résztvevők: a „Mura" és a „Thury" járási önkéntes mentőszervezet, illetve a „Zala" területi mentőcsoport.Közben a határ menti város általános iskolájában Letenye köteles polgári védelmi szervezetének tagjai befogadó helyet alakítanak ki katasztrófa áldozatai számára.

 

NOVEMBER 6.

Presser és a dalok - A november 6-ai koncerten műhelytitkokat is elárul a szerző

Zalaegerszeg - November 6-án, szerdán 19 órától Presser Gábor szerzői estje kínál élményt a megyeszékhelyi hangversenyteremben. Teljes árú jegyek a zsinagógában  kaphatók, ám lapunk zalaegerszegi ügyfélszolgálati irodájában Megyekártyával rendelkező előfizetőink kedvezményesen vásárolhatnak belépőjegyet az eseményre, a készlet erejéig. Presser Gábor szerzői estje Dalok régről és nemrégről címen fut, s bár a dal  jegyében   számtalan koncertet adott már, garantálható, hogy kétszer nem születik ugyanolyan produkció.   Erre nem csak a hatalmas életmű – Omega, LGT, számtalan másoknak írt lemez, színházi darab, musical – a garancia, hanem „Pici bácsi"  közönség iránti alázata, kreativitása, rögtönző képessége és bölcs, sztoikus humora is.  A közel 2 és fél órás koncerten ugyanis a zene mellett azok a kis történetek is szerepet kapnak, amelyekkel a művek megszületésének műhelytitkaiba, a dalokat inspiráló motivációba    is beavatja hallgatóságát Presser Gábor. A zeneszerző hosszú pályafutásának majd minden fejezetéből felidéz majd szerzeményeket. Az egerszegi koncert exkluzivitását  fokozza, hogy Szabó Tamás, a szájharmonika egyik legjobb hazai virtuóza személyében olyan, általa is nagyra becsült vendéget hívott meg Presser Gábor, akik önmaga is képes megtölteni egy  koncerttermet.

A VIMEZ összejövetele

Zalaegerszeg - A Vírusos Májbetegek Egyesülete (VIMEZ) november 6-án, 15 órakor tart szakmai összejövetelt a Zala Megyei Kórház tanácstermében. Csitos Józsefné köszöntőjét követően dr. Farkas Tamás, az infektológia osztályvezető főorvosa tart előadást a bélbetegségekről.

Interaktív játék a könyvtárban

Gutorfölde - Gaál Zsuzsa írónő tart interaktív játékos órát óvodásoknak szerdán tíz órától a falu könyvtárában. A foglalkozás során egy mesebeli labda eltűnt pöttyeit keresik közösen a gyerekekkel.

 

NOVEMBER 5.

Gyurcsány Ferenc Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Őszi országjáró programja első állomásaként november 5-én, kedden a  zalai megyeszékhelyre látogat Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció elnöke. Programja során reggel a piacra látogat, majd meghívott gazdasági vezetőkkel találkozik. Ezt követően a Zala Megyei Kórházban tájékozódik a több éve folyó rekonstrukciós munkákról, a kórházfejlesztésről, az egészségügy zalai állapotáról. Útja innen Teskándra visz, ahol megtekinti az „oviuszit", amit 2006-ban ő adott át, majd kistérségi konzultációt folytat a környék polgármestereivel az aprófalvak életéről. Koradélután megbeszélést folytat kamarai vezetőkkel, majd kitelepült DK-aktivistákkal találkozik a volt ruhagyár sarkán lévő ABC előtt. 17 órakor Gyurcsány Ferenc lakossági fórumot tart a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, ahol   ellenzéki koalíció megteremtésének esélyeiről is szól.

Hatékony Inkubátorház

Nagykanizsa - Kedden 14 és 16 óra között nyílt napot tartanak a Inkubátorházban, hogy az érdeklődők számára is bemutassák az alacsony energiaigényű épületet, a tervezés és az építési folyamat fázisait, illetve az energiafelhasználás csökkenéséből adódó előnyöket. A rendhagyó programra a hatékony ház napok részeként kerül sor, melynek keretében több európai országban közel ezer hasonló technológiával készült épületet nyitnak meg az érdeklődők előtt. A rendezvényen való részvétel előnyös lehet a Magyar Építész Kamara tagjai számára, hiszen kredit pontok is járnak érte.

A tudomány napján

Keszthely - A Pannon Egyetem Georgikon Kara ma 16 órakor tartja a Tudomány Napi rendezvényét a Deák utcai „A" épületben. A rendezvényen átadják a Duduk Vendel-díjat és az Év fiatal kutatója-díjat. Ezután előadás hangzik el Innovatív molekuláris genetikai kutatások az ürömlevelű parlagfűben címmel, majd a dízelgázolajok agrár eredetű komponenseiről lesz szó, végül pedig a globális felmelegedés termesztett növények életére gyakorolt hatásáról.

Traffipax-jelentés Zala megyében (11.05.)

Zala megye - Kattintson a részletekért, hogy hol és mikor mérnek a rend őrei.

 

NOBEMBER 4.

Emlékezés gyertyagyújtással

Zalaegerszeg - A Fidesz zalaegerszegi szervezete és a Zala Megyei '56-os Hagyományőrző Egyesület november 4-én, hétfőn 16 órakor gyertyagyújtásos megemlékezést tart Zalaegerszegen, az Ady utcai '56-os emlékműnél. (Ady u. strand-sarok). A szervezők várnak minden megemlékezőt és kérik, hogy egy szál gyertyát, mécsest hozzanak magukkal!

A farkasok irtása is téma lesz - A magyar tudomány napján tartják szakmai programjukat a közgyűjtemények

Zalaegerszeg - A farkasokat megöljük ugye? E címmel is hangzik el előadás a Zala megyei közgyűjtemények hagyományos szakmai napjain november 4-5-én. A programot a megyeszékhelyi Göcseji Múzeum rendezi, a város Széchenyi téri dísztermében. Az izgalmas téma a farkasok 19. századi irtását dolgozza fel, Kapiller Imre (levéltár) jóvoltából. Emellett azonban még közel harminc más téma is terítékre kerül a nagy hagyományú rendezvényen. Az első szakmai napot immár negyedszázada, 1988-ban rendezték meg, akkor még csak a megyei múzeumi szervezet tagintézményei, a levéltár és a megyei könyvtár munkatársai vettek rajta részt. Később csatlakozott a Magyar Olajipari Múzeum, a kanizsai városi könyvtár, és alkalomszerűen a Helikon Kastélymúzeum, illetve a Georgikon Majormúzeum. A szakmai napot általában kétévente tartják,ám legutóbb csak 2010-ben találkoztak a szakemberek. A rendezvény célja az, hogy a megyei közgyűjteményekben dolgozó, önálló kutatásokat végező, vagy saját projekteken dolgozó szakemberek jobban megismerjék egymás tevékenységét. Az előadások feladata éppen ezért nem új tudományos eredmények közlése, hanem az előző szakmai nap óta eltelt időszak valamely kutatásáról vagy nagyobb munkájáról szóló rövid beszámoló, esetleg valamely publikáció ismertetése. Fontos törekvés az is, hogy a fiatal kutatók együtt szerepelhessenek a tapasztaltabbakkal, és ennek révén előadói rutinra tehessenek szert. A program az utóbbi években csatlakozott a magyar tudomány napjához (illetve immár hetéhez), így történik most is. A résztvevők örvendetesen nagy száma miatt a konferencia tematikája rendkívül szerteágazó, ami hű tükre a megyei közgyűjteményekben folyó munka sokszínűségének. Hallhatunk egyebek közt a zalaegerszegi mozik két világháború közötti műsorpolitikájáról, Serényi Árpád fotográfusról, „Nyilasokból kommunisták?" címmel az 1945-ös zalai politikai színváltásokról, Darnay-Dornyay Béla szőlészeti, borászati kutatásairól, de a határjáró, határkerülő romákról is, mégpedig a magyar-osztrák-szlovén hármashatár övezetében.

Zöldségeket is faragnak

Nagykanizsa - Hétfő délután 17 órakor a Hevesi Sándor Művelődési Központ kertbarát klubjának újabb találkozójára kerül sor. Ezúttal Varga Tünde szakoktató a zöldségek és gyümölcsök táplálkozásunkban betöltött szerepéről tart előadást. A rendezvény keretében lesz lehetőség zöldségfaragásra és különböző saláták elkészítésére is. Így a kreativitás és a gasztronómia iránt érdeklődők is megtalálják számításukat.

Stresszoldás kineziológiával

Nagykanizsa - Hétfőn 17 órakor a Szívbetegek Egyesületének szervezésében ingyenes előadás lesz a HSMK-ban. Az előadás témája: Stresszoldás kineziológiával, az előadó pedig Varjaskéri Éva kineziológus. Szó esik az életmódváltásról, a személyiség átformálásáról, a pszichoszomatikus betegségekről és persze, magáról a kineziológiáról, melynek lényege, hogy a stresszoldással öngyógyító mechanizmusok indulnak be.

Megemlékezés a kopjafánál

Keszthely - Az 1956-os forradalom leverésének évfordulója alkalmából rendeznek megemlékezést november 4-én 17 órakor a Szent Miklós temetőben. Az 1956-os kopjafánál dr. Alföldi Zoltán mond beszédet, majd 18 órakor a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban a forradalom áldozataiért tartnak szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!