Programok

2009.08.13. 13:51

Lovak a kastély parkjában (aug. 26. - okt. 15.)

Keszthely - Augusztus 26-án délelőtt 11-kor a keszthelyi Helikon Kastély parkjában nyitják meg Szőke Gábor Miklós szobrász "Lovak a kastély parkjában" című kiállítását.

zaol.hu

Kilenc életnagyságú ló szoborból álló kompozíciót mutatnak be. A szobrok külön-külön önmagukban működő plasztikák, de együtt egy barokk szellemiségre reflektáló dinamikus kompozíciót alakítanak ki, ami nem más, mint egy lovas jelenet. 

A kiállítást Dr. Czoma László a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és Habsburg György nyitja meg.

A kiállítás október közepéig lesz látogatható.

Szőke Gábor Miklós

Szőke Gábor Miklós Kő Pál osztályának végzős szobrász hallgatója a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, fiatal kora ellenére már kiemelkedő alkotója a kortárs szobrászati szcénának. Számos, nívós díjban részesült már, többek között magáénak mondhatja 2003 és 2004-ben a III. és IV. Ifjúsági Művészeti Fesztivál I. díját, 2004-ből a Géniusz-Európa díjat és a Kerényi Pályázat I. díját. 2008-ban az Amadeus Alkotói ösztöndíj nyertese lett. 

Már főiskolás évei alatt több csoportos és egyéni kiállításon is szerepelt. Egyaránt szerveztek neki tárlatokat kortárs magángalériák (Mucius Kortárs Művészeti Galéria, Csók István Galéria, Boulevard&Brezsnyev Galéria, Ferenczi és Tsai Aukciósház és Galéria, stb.), és válogatták be munkáit nagyobb projektbe non-profit intézmények is (Trafó Galéria, Miskolci Művészetek Háza, ARC kiállítás).
Művei megtalálhatóak már több jelentős magángyűjteményben. 

Az egyre szélesebb körű érdeklődést jól példázza, hogy rendhagyó (deszka)állatai a budapesti Fővárosi Állat- és Növénykertben is helyett kaptak.
Vörös bika szobrának performance jellegű építése a Falk Miksa utcában a Ferenczi Galéria megnyitójának fő eseménye volt. Jelenleg az Epres Kertben áll több más nagy méretű Szőke G. által, készített szoborral együtt.
A „Fekete ló” szobra a Nemzeti Vágta jelképévé vált.  

Legnagyobb szabású munkája a „CET” szobor. A cet egy 26 méter hosszú és 7 méter magas, deszkákból összeszögelt monumentális szobor, melynek üzenete az újjászületés, az innovatív értékek befogadása, az átjárhatóság és a változás.
A szobor nem csak egy kívülrõl körbejárható monumentális plasztika, hanem egy befogadó tér is. Egy bálna anya, aminek még a hasában fejlõdik a magzata. A megtermékenyítésnek az avatáson részt vevő vendégek is részeivé válhattak a szobor belsejében.
A cet három hét alatt készült el, összesen 10 köbméter deszkából és tizenhat ember segítségével a Duna parton az újjá épülő közraktárak előtt. 

Szőke Gábor Miklós 2009-ben Milánóban is bemutatkozott az ottani képzőművészeti egyetem az Accademia di belle Arti di Brera kortárs művészeti galéria nyitó kiállításán, híres professzorával Paolo Galleranival és négy kortárs olasz festővel. A kiállítás a közelmúltban zárt be. A művész Milánóban az Erasmus ösztöndíj elnyerésével fél évig tanult. A most megrendezésre kerülő kiállítás ötlete kint Milánóban született. A maketteket, látványterveket a kinti egyetem szobrász szakán készítette kora tavasszal. Ezenkívül itt készítette el annak az óriási szobornak a makettjét, amit a közeljövőben szeretne megvalósítani. A szobor egy több, mint 30 méter hosszú, 10 méter magas dinoszauruszra emlékeztető állatból kiinduló forma lenne, aminek a lábai között Sármán Nóra ruhakollekciója kerülne bemutatásra. A szobor által teremtett látvány a képzőművészet, a ruhakollekcó pedig a design, a divat oldaláról közelíti meg a projectet. A szobor és a ruhák egymásal szervesen kapcsolódnának.

Szőke Gábor Miklós novemberben ismét visszatér Milánóba egy belvárosi kortárs galériában, a Galleria Famiglia Margini-ben rendez egyéni kiállítást.
Legutóbb az augusztus 6-án megnyíló Friss 2009 kiállításon szerepelt a Kogart-ban, ami egy válogatás az utóbbi két év diplomázott képzőművészeknek legjobb munkáiból. Szőke Gábort annak ellenére, hogy jövőre fog diplomázni, felkérték, hogy szobrával vegyen részt az eseményen. „Fehér ló” szobra a Kogart előtt látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!