Hirdetés

2023.05.23. 08:00

A zöldterület karbantartás eszközparkjának fejlesztése Balatonmagyaródon

Balatonmagyaród Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 kódszámú, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület - Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be.

A zöldterület karbantartás eszközparkjának fejlesztése Balatonmagyaródon című projektötlet pozitív elbírálásban és támogatásban részesült. A 3389339134 projekt azonosítóval rendelkező elképzelés a 90%-os intenzitású támogatásnak köszönhetően 3 669 322 Ft állami és európai uniós támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 4 208 780 Ft, melynek megvalósításához az önkormányzat 539 458 Ft önerőt társít. 

A vissza nem térítendő támogatás összege 3 669 322 Ft, amelyet a pályázó a zöldterület karbantartás eszközparkjának fejlesztésére, illetve laptopok beszerzésére, a projekt előkészítés és a projekt menedzsmentre, valamint a projekttel kapcsolatos kötelezően előírt nyilvánosság, és marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei megvalósítására fordít. 

A beszerzett új eszközök: 3 db laptop, 1 db motoros kasza, 1 db fűnyíró traktor.

Az uniós és állami támogatásból történt eszközbeszerzésnek köszönhetően a zöldterület karbantartási munkálatai és az ehhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységek is könnyebbé válnak. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén jelentős összeget takarít meg az önkormányzat, s a gondozottabb településképnek köszönhetően a község turisztikai vonzereje is megnő.  

Az eszközök beszerzése a környezettudatosság szempontjainak a figyelembe vételével történt: anyagtakarékos illetve a traktor esetében környezettudatos döntés születet, mivel annak motorja megfelel a legmodernebb előírásoknak. 

A támogatás által megvalósult fejlesztés számszerűsíthető eredményei: Teljesíthetővé válik a zöldterületeken elvárt évi 6-szori kaszálása, ami a jelenlegi elhasználódott eszközökkel nem volt tartható. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén önkormányzatnál megtakarítás keletkezik. A gondozottabb környezet révén a látogatócentrumba, és a településre érkező turisták számának növekedésével lehet számolni. A település turisztikai vonzerejének növekedése által nő a település megtartó ereje és a helyiek összetartozás érzése.

A fejlesztés hatására csökken a zöldterület karbantartásra szánt idő ezzel együtt nő a tevékenység hatékonysága. A település lakosságának a zöldterületek rendben tartásával kapcsolatban érzett felelősség tudata növekszik, a tapasztalatok a környező települések számára átadhatókká válnak. Az újonnan felépített "Szabadtéri tűzoltószertár és természet közeli szabadidőpark" területének kiemelt rendben tartásával, és más tervezett fejlesztéseinkkel hozzájárulunk a biodiverzivitás eresítéséhez, a vizek helyben tartátásnak a jelenleginél magasabb szintű megvalósításához, egyszóval a szűkebb környezetünk védelméhez. 

KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT. 

Erdős János polgármester

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában