PR

2022.12.13. 11:00

Karácsony a lakomákon túl – így töltsétek el jól együtt az időt!

Forrás: canva.com

Az ünnepek alatt végre összegyűlik a család, találkozhatunk a számunkra legfontosabbakkal, és azokkal is, akiket a távolság, vagy az élet sűrűsége miatt csak évente egyszer láthatunk. A 21. században a karácsony, és a családi összejövetelek fő céljává az ajándékozás és vendéglátás vált. Vagyis már hetekkel a várva várt együtt töltendő időt előtt idegeskedünk a vásárlások miatt, gyúrjuk a tésztát, sorban állunk a legfrissebb halakért, a legkülönlegesebb szaloncukrokért.

Sajnos a sok teendőtől gyakran nem is látunk túl a hatalmas lakomákon: az ünnep a hatfogásos ételcsodákról és a szilveszterre megbánt habzsolásról szól. Pedig gondoljunk csak bele: milyen jó lenne, ha az étkezés csak körítés lenne ahhoz a minőségi időhöz, amit egymásra koncentrálva töltenénk el!

Mindez egyáltalán nem lehetetlen! Csak egy kicsit vissza kell vennünk a megszokott elvárásokból, és több figyelmet fordítani arra, hogy jól érezzük magunkat. Hoztunk is néhány tippet, hogy mivel tehetitek tényleg különlegessé és a családról szólóvá a karácsonyi együttlétet!

 

Csak a legszükségesebbekkel készüljünk a vendéglátásra!

Engedjük el a szekrény tetejének letörlését, és a hatodik féle bejgli sütését is. Ha tartunk az elvárásoktól, beszéljük meg nyíltan előre a vendégekkel, hogy svédasztal helyett egyetlen menüsorral fogunk készülni, és hogy kapkodás, idegeskedés helyett idén inkább programokkal, játékokkal várjuk őket.

Sőt, a csökkentett vendéglátás feladatait is ér megosztani: készítsd te a főételt, valaki gondoskodjon a desszertről, és vállalja más az italok beszerzését is. Meg fogunk lepődni, milyen egyetértéssel találkozunk majd, hiszen az ünnep körüli stresszt senki sem cipeli szívesen a vállán.

 

Ajándékokat csak mértékkel vegyünk!

Ha nem vigyázunk, könnyen előfordulhat, hogy az ajándékozás valódi versengésbe csap át, hiszen mindig szebbet és nagyobbat szeretnénk adni a másiknak, illetve nem akarunk a kapott meglepetésnél kevesebbet nyújtani.

A legjobb megoldás a vásárlási láz elkerülésére, ha előre megegyezünk, hogy nem adunk tárgyi ajándékokat! Helyette fixáljunk le közös programokat! Maximum a gyerekeknek érdemes készülni valamivel: ezt pedig gyorsan kipipálhatjuk egy gyerekjáték webshop oldalán.

A kreatív játékok gyerekeknek mindig jó választás, de rendelés előtt lehetőség szerint konzultáljunk a szülőkkel.

 

Készüljünk inkább szórakoztató játékokkal - felnőtteknek is!

Főzés, mosogatás helyett koncentráljunk a kikapcsolódásra, hiszen egy hosszú, nehéz év után mindannyian megérdemeljük! Az önfeledt játékra pedig talán a felnőtteknek van a legnagyobb szüksége, hiszen a monoton hétköznapokban hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pihenés és a nevetés fontosságáról.

Engedjük át magunkat a legviccesebb családi társasjátékok varázsának az Activity-től a Gazdálkodj okosan!-ig, a gyerekszobából pedig kerüljenek elő a kedvenc puzzle játékok és építő játékok is!

Számos olyan játékot találhatunk, amiben a vendégsereg apraja-nagyja örömét leli. Garantáljuk, hogy tovább és szívesebben fogtok emlékezni az elvárások nélküli, játszós ünnepekre, mint azokra, amiket már novembertől tervezgettetek.

Forrás: canva.com

Szervezhetünk egyszerűbb programot is!

Általában az ebédlőasztal körül forog a világ, pedig nyugodtan kimozdulhatunk a rokonokkal közösen is! Fontos, hogy a főzéssel megspórolt energiát ne vigyük át bonyolult programok szervezésébe, hiszen a legegyszerűbb ötletekből lesznek a legfelhőtlenebb élmények!

Ha távolról érkeztek hozzánk rokonok, induljunk egy nagy sétára, fedezzük fel az ünnepi világításban úszó várost, vagy a csillagfényben fürdő mezőket a falu szélén! Kiruccanhatunk egy-két órára egy közeli korcsolyapályára, de egy kiállítás meglátogatásával sem leszünk hűtlenek a karácsony szelleméhez, hiszen a lényeg az együtt töltött idő!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában