Hirdetés

2022.02.02. 20:58

Énidő: így építheted be a hétköznapjaidba!

Szükségünk van arra, hogy magunkkal is foglalkozzunk. A szeretteinkkel eltöltött idő mellett énidőt is kell biztosítanunk saját magunk számára. Hogy miért? Hogy feltöltődve még jobban szerethessük őket. Összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogyan tehetjük ezt meg.

Fotó: nedza

Olvasni! Olvasni! Olvasni!

 

Egy kényelmes karosszékben magunk alá húzott lábbal összekuporodni egy puha takaró alatt egy izgalmas könyvvel – sokunk álma ez. Amikor olvasunk, más tájakat, országokat járunk be, kalandorok vagy hősszerelmesek leszünk, és elképzelhetetlen kalandokat élhetünk át. Kiszakadunk a mindennapokból, megszűnik a valóság, szépek, okosak és erősek leszünk, nem azzal foglalkozunk, hogy mit készítsünk tízóraira a gyereknek. Olvasni jó, sokat ad nekünk. Érzelmeket, történeteket, és olyan világokat, ahol az emberek nem csekkbefizetéssel foglalkoznak. Az olvasás csak a miénk, senki másé, egyedül vagyunk, önmagunkkal. Az olvasás tökéletes énidő, olvassunk sokat, ha tehetjük. 

 

Barkácsoljunk, szereljünk, építsünk

 

Vagy csináljunk bármit, a lényeg, hogy a két kezünkkel alkossunk. Vághatunk ki karácsonyi ablakdíszt, és felragaszthatjuk az ablak aljára, és akár hópihéket is csinálhatunk vattapamacsokból, ha azt akarjuk, hogy nálunk mindig essen a hó. Amikor alkotunk, a teljes figyelmünk oda fordul, nem törődünk a zajokkal, talán meg sem halljuk, hogy szólnak hozzánk. Meditatív állapotba kerülünk, távol a gondjainktól, a végeredmény pedig széppé teszi a környezetünket. De ha nem, az sem baj. Mi csak alkossunk. 

 

Festhetünk is. Képeket. Az fog felkerülni a vászonra, ami bennünk van. Az érzelmeink, gondolataink formát öltenek, látni fogjuk, a kezünkbe foghatjuk őket. Az alkotás öröm. Közhelynek tűnik, de meglátjuk, hogy az. Keressük meg a legtesthezállóbb kézműves elfoglaltságot, és alkossunk, mielőtt elborítanak bennünket a mindennapok gondjai. És ha úgy érezzük, ez nem elég, mert segítségre van szükségünk, tudnunk kell, hogy a segítség közelebb van, mint gondolnánk. A videopszichologus.hu weboldalon szakértők segíthetnek megoldani, feloldani a bennünk lévő feszültséget, segíthetnek felülkerekedni a problémáinkon. Kérjünk segítséget, ha szükséges. Használjuk ehhez a huszonegyedik század vívmányait.

 

A láb mindig kéznél van

 

Ismerős a mondat? És milyen igaz! A fenti mondat ugyan csak a futásra vonatkozik, de nincs olyan sport, ami ne tenne jót nekünk. Énidőt akarunk? Irány a sportpálya! Heti háromszor egy óra sport a boldogságunk egyik alapeleme a szakemberek szerint. Sportoljuk! Ezt önmagunkért tesszük. Sportolhatunk csapatban is, vagy csoportban, nem kell feltétlenül egyedül lennünk. Ahogy jól érezzük magunkat. Ilyenkor magunkért teszünk valamit, nem a munkahelyi feladatainkkal foglalkozunk, és nem a család után takartjuk ki a konyhát. A sport remek énidő. Sportoljunk rendszeresen. A testmozgás jót tesz a testünknek és a lelkünknek is. 

 

A bűvös pillanat

 

A pillanatot megélhetjük, ha ítélkezés nélkül, tudatosan figyelünk a jelenre, önmagunkra vagy egy tevékenységünkre. Ehhez nem kell semmi különlegeset tennünk. Egy szokványos, hétköznapi pillanatot is csodává változtathatunk. Hogy lesz ebből énidő? Egyszerűen. Rágjuk meg lassan a reggeli zsemlénket, és figyeljünk arra, hogy milyen íze van, mennyire kemény vagy puha. Sósnak érezzük vagy inkább édesnek? Ha nem kapkodunk, a gondolaink nem máshol járnak, akkor ott lesz nekünk a pillanat minden része, minden hatása, és olyan dolgokat tapasztalhatunk meg, amiket addig még soha. Élmény lesz zsemlébe harapni, sétálni a füvön, vagy hallgatni az utcai zajokat. Egy kis tudatosság, egy kis lelassulás, és tálcán kínálja a környezetünk az újdonságokat. Ugye, milyen kék az ég? Bizony, az. Gyönyörű kék. 

 

Amit megtapasztalunk, azzal gazdagodunk is, és a mi a lényeg: ez csak a miénk lesz. 

 

Relaxáljunk – 20 percnyi csoda

 

Többféle módja is van annak, hogy időt töltsünk el önmagunkkal. Ezt ne erőltessük, ne váljon kötelező napirendi ponttá, hiszen ezt magunkért tesszük, értünk van. Remek módja az elvonulásnak és a feltöltődésnek a relaxáció. Nem meditációról van szó, a relaxáció pozitív hatását tanulmányok bizonyítják. Ilyenkor csökken a vérnyomásunk, lemegy a pulzusunk, teljesen ellazulunk, és a vizsgálatok szerint akár négy óra alvással is felér, ha húsz percet relaxálunk. 

 

Csak helyezkedjünk el kényelmesen egy széken, vagy feküdjünk le egy ágyra, csukjuk be a szemünket, és lazítsuk el minden izmunkat. Ilyenkor teljesen magunkra figyelünk, a gondolataink nem zavarnak meg bennünket, jól érezzük magunkat. Relaxáció után frissebbek és nyugodtabbak leszünk. A már említett testmozgás mellett a relaxáció is nagyban hozzájárul a jóllétünkhöz, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk. És ez a célunk. Ezért van az énidőnk. Azért, hogy megerősödve, kipihenve folytassuk az életünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában