Hirdetés

2019.11.15. 11:43

Az a lakás, amely most húszmillió, jövőre már huszonnégy lesz

Milliókkal olcsóbban juthat új lakásingatlanhoz az, aki még az idén fizet.

Berki Mónika Irodai értékesítési vezető a Zsinagóga mellett épülő új lakásoknál. Érdemes átgondolni a lakásvásárlást.

Jelentősen emelkedik az áfa új építésű ingatlanok értékesítésénél

2016. január 1-jétől 5%-ra csökkent az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója, ez a kedvezményes kulcs azonban már csak 2019. december 31-ig él, 2020-tól ugyanis ismét 27%-ra emelkedik. Berki Mónika, a zalaegerszegi Duna House ingatlaniroda értékesítési vezetője avatott be minket a lakásáfa változásának részleteibe.

- Akik még az idén fizetik be az új építésű lakás vételárának részét vagy egészét a beruházónak, azok 5%-os áfakulccsal számolhatnak, de csak az idén befizetett összegek tekintetében, a jövő évtől azonban már a teljes vételárra vetítve 27%-al kell kalkulálniuk. Ez nagyon jelentős, 22%-os növekedést jelent, ami nem kis különbséget eredményez az árakban: az az ingatlan, amit most húszmillióért kínálnak, 2020-tól már több, mint 24 millió forintba fog kerülni.

Berki Mónika Irodai értékesítési vezető a Zsinagóga mellett épülő új lakásoknál. Érdemes átgondolni a lakásvásárlást.

Vannak olyan új építésű lakások, amelyekre nem érvényes ez a szabály, például amik most épülnek?

Igazából nem az lényeg, hogy épül-e a lakás. Az áfa emelkedése alól csak azok az új lakások képeznek kivételt, melyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek, ezekre 2023. december 31-ig továbbra is az 5%-os adókulcs vonatkozik, azonban ezekből mindössze 20 – 30 db körül van az egész városban. Ezek esetében tehát a 2023-as év végéig továbbra is élhetünk a kedvezményes 5%-os áfával.

Ezek szerint ezen lakások ára változatlan marad?

Ez egyáltalán nem biztos. Amennyiben az Áfa emelkedés miatt kényszerből áremelés történik a piacon, úgy ezt várhatóan azok a beruházók is lekövetik majd, akiket nem érint az Áfa növekedés. De mint említettem ez mindössze 20-30 lakást érint. Viszont most ezen lakások legtöbbje esetében idén, 2019-ben még nem lesz áremelés, sőt több AKCIÓ is fut, így most mindenképp érdemes lekötni az új lakását annak, aki ebben gondolkodik.

Ha jól értem, az Áfa emelkedés miatt csak az jár jól, aki idén kifizeti a teljes vételárat, tehát készpénzzel rendelkezik.

Nem feltétlenül, bár kétségtelen, hogy akinek készpénzben rendelkezésre áll a vételár, ők könnyebb helyzetben vannak, hiszen a döntés csak rajtuk múlik. De tudunk olyan banki konstrukciót kínálni ügyfeleinknek, amivel áthidalható a kifizetés, de már fogy az idő az évből, érdemes sietni annak, aki szeretne milliókat spórolni.

Nincs abban jelentős kockázat, hogy előre ki kell fizetni a vételárat?

A kérdés jogos. Egyrészt ez jogszabályi feltétel, nem a beruházók kérik előre a pénzt. Másrészt így fontosabb szempont kell, hogy legyen, hogy kizárólag megbízható beruházótól vásároljunk, ezért érdemes ingatlanos tanácsát kikérni, illetve ingatlanosnál vásárolni. Harmadrészt a beruházók is készülnek jogi biztosítékokkal, ami megfelelő biztonságot nyújt a vevők számára.

Várhatóan a használt lakások is drágulni fognak?

A nyáron volt egy kismértékű piaci korrekció, a használt lakás árak ha minimálisan is, de csökkentek, de legalábbis stagnáltak. A jövőt előre nehéz megjósolni. Amennyiben az új lakások drágulnak, azt általában lekövetik a használt lakás árak is, csökkenést nem prognosztizálunk. De a valóságot és a realitást mindig a piac mutatja meg, amire mi számítunk az az, hogy a jelenleg futó projekteken kívül jövőre kivárnak majd a beruházók és nem indítanak vadonatúj projekteket, ezért is érdemes minél előbb választani új lakást, mert jövőre jelentősen szűkül a kínálat. Ez magával vonzhatja a használt lakások árának növekedését, mert a jelenlegi piaci kereslethez kisebb kínálat fog tartozni, ha az új lakások kiesnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában