Pórszombat

2015.03.25. 12:59

Gyümölcsoltó ünnep Pórszombaton

Pórszombat - "Őrizz meg egy fát nagyszüleid hagyatékából" - mondta Kovács Gyula, a Medes-hegyen megrendezett Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának ünnepén.

Korosa Titanilla

A helyi erdész, a Tündérkert Mozgalomról is ismert Kovács Gyula pincéjénél több éve hagyományosan megrendezésre kerül március végén a gyümölcsoltó ünnep. Ez alkalommal Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett az eseményen. A régi magyar gyümölcsfajták megmentése mára valódi mozgalommá nőtte ki magát. Sorra nyíltak az országban a Tündérkertek és a minisztérium is segíti, hogy ez a folyamat kiteljesedjen.

- Régen ezzel a nappal kezdődött az év - mondta Kovács Gyula. - Ilyenkor érdemes számvetést készíteni. Az elmúlt időszakban tovább folytatódott a régi gyümölcsfajták megmentésének programja. A Kárpát-medence több vidékéről azok az emberek, akiknek fontos ez a hagyaték, több mint félezer gyümölcsfáról szedtek oltóágat és küldték el nekem beoltani. Egyre több a tündérkertek száma is, közösségek fognak össze, hogy ezt a hagyományt a megtartsák.

A képen balról Fazekas Sándor miniszter, mellett V. Németh Zsolt államtitkár és a házigazda Kovács Gyula. Fotó: Kósa Róbert

Fazekas Sándor miniszter arról beszélt, felemelő rendezvénye a Tündérkert Mozgalomnak ez a szezonnyitó esemény. A mozgalomhoz már 120 különféle szervezet csatlakozott, mindannyiuk ünnepe a mai. Emellett népszerű és komoly értékeket is őrző mozgalom ez, hiszen azok a gyümölcsfajták, amik Zalában is fennmaradtak megérdemlik, hogy odafigyeljenek rájuk és megőrizzék őket.

- Ezek értékes kincsek, amiket a 24 órában sikerült Kovács Gyulának és támogatóinak megmenteni. Szerencsére ma már egyre többen érdeklődnek a régi gyümölcsfajták és megmentésük iránt - tette hozzá Fazekas Sándor, aki elmondta, maga is művel kiskertet és a medesi tündérkertbe is küldött fehér szilva ágat beoltatni.

Az ünnepségen többen résztvettek, akik már csatlakoztak a mozgalomhoz, például a székelyföldi Énlakáról Szávai Márton, akik hasonlóan végzik saját környezetükben a régi fajták megmentését. A köszöntőket követően minden érdeklődő kipróbálhatta a gyakorlatban is a nagyapáinkról ránk maradt gyümölcsfa oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!