Pölöskefő

2016.12.29. 14:21

Rosszul számít, aki a téli tűzifa-programra alapozza a fűtést

Pölöskefő – Ismét hidegebbre fordult az idő, Pölöskefőn ma délelőtt dermesztő szél söpört végig. Ezért bizonyára éppen jókor jött az a tüzelő, amit a rászoruló családoknak szállított ki az önkormányzat a közfoglalkoztatottak, illetve a falu néhány lakója segítségével.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Tóth Jenő polgármestertől megtudtuk, 12 főnek tudtak adni jó minőségű tűzifát, amit az országos szociális tűzifa-program keretében kapott a település a Zalaerdő bánokszentgyörgyi erdészetétől.

– Immár 3. éve, hogy településünk részt vesz a programban – bocsátotta előre Tóth Jenő. – Most 20 köbméternyi fát kaptunk, amit 12 személy közt osztunk szét. Bükk és gyertyán, elég jól ki is van száradva, tehát azt hiszem, elégedettek lehetünk.

A polgármester elárulta, természetesen, a rászorultság volt a fő szempont, amit figyelembe vettek a tűzifa szétosztásakor, így kerültek a körbe idős, egyedül élő, vagy kis nyugdíjú emberek, nagycsaládosok, illetve gyermeküket, gyermekeiket egyedül nevelő szülők.

Burka Dezső portáján rakodják le a fát a munkások, az előtérben a házigazda Fotó: Szakony Attila

– Persze, akár végtelen mennyiségű fát is szét lehetne osztani, de a 20 köbméter adott, addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér; mi ennyinek is nagyon örülünk – jelentette ki a településvezető. Elárulta még: volt, aki már ősszel erre a fára apellált, mondván, ez neki jár, mert ezzel fog fűteni.

– Meg kellene értenie mindenkinek, hogy nem jár, nem kötelező adni, hanem egyfajta segítség ahhoz, hogy aki kapja, az ki tudja fűteni a telet. A többiről mindenkinek magának kell gondoskodni – szögezte le.

Ott jártunkkor épp a feleségével 3 gyermeket nevelő Burka Dezső portájára vitt fát a traktor.

– A feleségem gyesen van a gyerekekkel, én az építőiparban dolgozom, s ilyenkor télen alig van munka – hallottuk a férfitől. – Ennélfogva ebben az időszakban még annyi pénz sem áll a házhoz, mint évközben. Ám fűteni kell és igen jól jön ez a tüzelő, mert körülbelül másfél hónapra elegendő. A többire mi teremtjük elő a tűzifára való pénzt – elég kínkeservesen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!