Pacsa

2014.05.12. 12:45

Felújítják az orvosi rendelőt Pacsán

Pacsa – Napokon belül véget ér az orvosi rendelő külső felújítása, amelyre bruttó 27 millió forintot fordít az önkormányzat.

Szabó Judit

A háziorvosi és a fogorvosi rendelőnek, valamint a védőnői szolgálatnak otthont  adó épület homlokzatát  utoljára húsz éve, a komplexum bővítésekor újították fel. Azóta az idő  nyomott hagyott az épületen: a tető beázott, a meleg pedig kiszökött a tönkrement nyílászárók és a hiányzó hőszigetelés miatt.

Henczi Zoltán, Pacsa polgármestere elmondta: évek óta  figyelték a pályázatokat, hogy külső forrást vonhassanak be a felújítás finanszírozásába, s tavaly adódott is egy lehetőség. Erről azonban  lemaradt  az önkormányzat, mert bár a KEOP-kiírás megfelelt volna a célnak, csak két napig lehetett pályázni.

Idén ugyanakkor plusz forráshoz jutott a város abból a keretből, amelyet a jól gazdálkodó, ezért a kormányzati adósságkonszolidációból kimaradt településeknek különített el a kormányzat. Pacsa számlájára eddig 20 millió forint érkezett, de még várnak ugyanennyit. A támogatás lehetővé tette, hogy   önerőből lássanak neki a rendelő korszerűsítésének.

A kivitelező nemesrádói cég már túl van a tetőcserén, valamint az új ablakok és ajtók beépítésén. Az épület tíz centis hőszigetelést kapott, és  a homlokzat színezését is elvégezték. Már csak kisebb munkák vannak hátra, például  a lábazat burkolása.

Fotók: Szabó Judit

A polgármestertől megtudtuk, hogy a rendelőkön még belső felújításokat kellene végezni ahhoz, hogy minden szempontból megfeleljenek a kor követelményének. Tavaly padozatot cseréltek és új csapokat szereltek fel, körülbelül félmillió forintos költséggel. Szükség lenne azonban a vízvezeték- és az elektromos hálózat  teljes cseréjére.  Ezt a mintegy tízmillió forintos fejlesztést az idei költségvetésből már nem tudják finanszírozni, így a feladat megoldása minden bizonnyal az ősszel megválasztandó új  önkormányzatra hárul.

A már említett kormányzati támogatásból az orvosi rendelő felújításán  kívül két útszakasz rendbe tételére jut pénz Pacsán. A nyár folyamán felújítják a Kisfaludy utca keleti oldalán lévő járdát, valamint a Kisfaludy és a Gagarin utca közötti hegyi szakaszt, jelezte a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!