Otthon

2014.01.27. 17:20

Örök értéket képviselnek

Nagykanizsa - Erdélyi faliszőnyegek, gyapjú szőttesek, párnák és természetes anyagokból készült színes kiegészítők...

Benedek Bálint

A népművészet hagyományos kellékei már nem csak nagyszüleink hálószobájából köszönnek vissza, egyre nagyobb teret nyernek a modern otthonokban is. Zsovár Anita népi iparművész szerint ennek oka, hogy a gyapjúból készült termékek nemcsak mutatósak, természetesek, színesek, de tartósak is.

Zsovár Anita civilben a kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium matematika-fizika szakos tanára, aki reál beállítottsága ellenére különösen érzékenyen nyúl a művészethez. A népművészet szeretete, a kézművességhez való vonzódás vele született, s mint elmondta: talán a gyapjú puhasága, melege, formálhatósága érintette meg leginkább. A Zalai Népművészeti Egyesület által szervezett 1993-as szövő táborban ismerkedett meg a szövés alapjaival. Aztán emelte a tétet, csíkos, szedettes mintákat, továbbá az erdélyi festékes szőnyegek szövési technikáit sajátította el. Az idők során többféle képesítést szerzett, évekig vezette a HSMK-ban működő szövőműhelyt. A klub még most is üzemel.

– Csak azt az értéket érdemes újratanulni és továbbadni, amely képes hidat építeni a múltból a jelenbe – vallja. – Van valami megnyugtatóan ősi abban, ahogy évezredes mozdulatokkal kialakulnak a minták a kezem alatt, úgy érzem a jövőt nem lehet építeni a múlt hagyományainak ismerete nélkül.

Egy színes vagy natúr gyapjúszőttes melegséggel tölti meg a tereket – mondja Zsovár Anita. Fotó: Szakony Attila

Folyamatosan zsűrizteti a munkáit, így gyakran találkozik újításokkal, a kompozíció, a színek, a motívumok is változhatnak, de az alapok megmaradnak. A gyapjú termékeknél is zajlik a modernizálás, az iparművészet irányába elmozdulva már ajándéktárgyak is készülnek, melyek szintén megtalálhatják helyüket a szobák díszeként.

– Többnyire a lakások stílusa dönti el, hogy mi mellett teszik le a voksukat az érdeklődők. Nyaranta az egyesülettel Budapesten, a várban tartunk bemutatót és vásárt, tavaly a fiatalok szinte sorban álltak a sátor előtt. Családok érdeklődtek a szövés fortélyairól, sokan ágytakarókkal, faliszőnyegekkel és párnahuzatokkal a hónuk alatt távoztak.

A népi iparművész szerint ennek oka, hogy sokan kedvelik a természetes anyagokból készült használati tárgyakat, hiszen szinte örök értéket képviselnek. Nagyon tartósak, s bár drágák, hisz fáradtságos munkával készülnek, ám a modern, letisztult tárgyak közt is tökéletesen megtalálják a helyüket.

– Egy színes vagy natúr gyapjúszőttes melegséggel tölti meg a tereket, dísze, ékessége az otthonoknak – fűzte hozzá Anita. – Azzal sincs gond, ha nyitunk az újítások irányába, az így megszülető tárgyak még szervesebben illeszkednek a mai lakáskultúrába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!