Otthon

2013.04.02. 06:46

Gyermekszoba: legfontosabb jellemzője legyen a vidámság

Amikor kiderül, hogy új jövevény érkezik a házhoz, a leendő szülők nyomban tervezgetni kezdik, hogy milyen legyen a gyermek szobája. Azonban mielőtt a boltba sietnénk, jó, ha figyelembe veszünk néhány szempontot.

Ume Anett

De vajon honnan tudjuk előre, hogy mit kell vennünk? Nem kell kapkodni, és megvenni az első kiságyat, előbb nézzünk szét az ismerősök között, lehet, hogy valaki szívesen kölcsönadja kinőtt bútorait. Az sem tragédia, ha valamit nem szereztünk be, inkább később pótoljuk, mint hogy felesleges kacatokat halmozzunk fel. Nem szükséges óriási pelenkázóasztalt sem vásárolnunk, a kiságyra helyezhető pelenkázódeszka is sokáig használható, ráadásul sokkal olcsóbb és kevés helyet foglal. Jó, ha van benn a gyerekszobában plusz ágy vagy fotel, amiben az anyukák heverészhetnek, ha szoptatni kell, vagy ha beteg a gyermek. Egy halvány fényű lámpa pedig jól jön a lefekvésnél és alkalomadtán a visszaaltatásnál is.

A gyerekszoba legfontosabb jellemzője a vidámság. A biztonságos berendezés fontos, de a gyerekzárakat tartogassuk a konyhára, itt ne legyen semmi tilos. Ez a gyerkőc területe, ahol kedvére mókázhat. A színes, mesefigurás szőnyeg, függöny, ágynemű és falvédő elengedhetetlen részét képezik a gyerekszobának, hiszen vidám környezetben jobban érzi magát csemeténk, a kis figurák pedig lekötik a figyelmét. Amikor nagyobb lesz, élvezettel fogja mutogatni nekünk a csacsit a takaróján, és talán első szavait is ezekből meríti majd.

 

A zalaegerszegi Gyenis Bettina az autós díszítésjegyében ékítette fel kisfia, Noel szobáját. Fotó: Ume Anett

A zalaegerszegi Gyenis Bettina nemcsak autós mintájú paplannal és függönnyel díszíti kisfia szobáját, hanem saját maga készített üvegfestékkel leszedhető matricákat és fali képeket is, melyekkel igazi kuckóvá varázsolta két és fél éves kisfiának, Noelnek a szobáját.

Idővel szükséges játékokat is beszerezni, és számuk csak gyarapodni fog.

– Mondják, nem jó a túl sok játék, nos, Noelnek elég sok játéka van és legtöbbjével mindennap játszik is. A szobájában állandóan fel van állítva a csúszda és egy trambulin, ha vendéggyerekek jönnek, alig lehet őket onnan leszedni – meséli a fiatal anyuka.

Ha nem szeretnénk állandóan gyermekünk után pakolni, jobban járunk, ha csak néhányat tartunk hozzáférhető magasságban. Okos megoldás egy nagy kosár vagy doboz, ebbe gyerkőcünk is örömmel fogja visszadobálni a már nem használt dolgait.

– Noel megtanulta, a játékokat mindig el kell pakolni, nem hagy rendetlenséget... – dicséri fiát Betti.

A játékok elengedhetetlenek a gyermek fejlődéséhez, de jó, ha azt is szem előtt tartjuk, hogy a játék velünk együtt válhat közös élménnyé.

Bármilyen is legyen a gyerekszoba, a lényeg, hogy gyermekünk jól érezze magát benne. Nem kell vagyont költeni rá, a használt bútorok és gyerekholmik kínálata végtelen, kicsinyünk úgyis gyorsan kinövi őket. Bettiék is járnak bolhapiacra, Noel kis ágyát is onnan szerezték be. A kézzel készített falvédő, takaró pedig kedvesebb a drága boltinál. És ha már büszkén állunk a szépen berendezett szoba ajtajában, lépjünk be, mert van még egy elem, ami nélkül egyik gyerekszoba sem lehet tökéletes: ezek mi, szülők vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!