Otthon

2013.01.08. 11:24

Téli favoritok: mikulásvirág és ciklámen

A mikulásvirág nem csak a "neve napján" pompás látvány, a ciklámennel együtt egész télen színt csempészhet az otthonunkba és az életünkbe.

Matyovszky Márta

A mikulásvirág euphorbiaféle, azaz kutyatej származék. Nem a virágai miatt szeretjük, bár az apró virágcsomók sem csúnyák, hanem a virágokat körülvevő fellevelek miatt - osztja meg velünk Borda Zita virágkötő.  Mexikói növény, és nem hidegtűrő. Világos, közepesen meleg, huzatmentes helyet kedvel. Elvirágzás után vissza kell vágni, 15 cm-re. Májusig szárazon kell tartani - 12-15 fokon, s amikor az új hajtások mutatkoznak, ültethetjük B típusú földbe. Hasznára lesz, ha nyáron cserepestől kertbe, árnyékba teszik.

Borda Zita egy cserép mikulásvirággal. Langyos vízzel locsoljuk (Fotó: Matyovszky Márta)

Novemberig mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel, néha permetezni sem árt, kéthetente pedig a tápoldatozni is jó. Úgynevezett rövidnappalos növény: csak akkor lesz szép színes a fellevél, ha naponta maximum 10 órát kap fényt.   Már azzal is megzavarjuk, ha világos szobába tesszük, abba is hagyja a szép színes levelek növesztését. A túl nedvesen és hidegen tartás tönkreteszi.

Sima szirmú ciklámen (Fotó: Matyovszky Márta)

A ciklámenben most a rojtos szélű a menő, de sokan kedvelik a hagyományos, sima szirmút is. A klímára mindkettő kényes: legjobban két ablak közötti hűvösben - 16 fok - és világosban szeretnek lenni. Aki melegebb lakásban csodálná őket, tegyen egymás mellé 4-6 kiscserepes cikláment, közös kaspóba, kosárba, s az így létrejövő mikroklíma elviselhetőbbé teszi számukra a nem direkt nekik való hőmérsékletet is. Míg virágzik, földje nedves kell, hogy legyen. Öntözéskor nem kerülhet víz a gumójára. Ezt is langyos, állott  vízzel locsoljuk, a hideg csapvíz árt a növényeknek. Az idős leveleket, virágokat csavaró mozdulattal szedjük le róla. Ha elveszítette díszítő értékét, szárazon, hűvösön tartva, s megvárva a következő évadot B típusú földbe ültethetjük át gumóját.  Kankalinféle, vad őse, az erdei ciklámen a zalai erdőkben is honos- és védett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!