Otthon

2012.08.07. 06:55

Öné a legszebb kert? Horváthéknál az angol rózsa a kedvenc

Nagykanizsa - Szép kert sorozatunk legutóbbi állomásán a palini Horváth Pálné birodalmát látogattuk meg, ami leginkább francia kertre hasonlít, a különféle növényeknek és az antik padoknak, székeknek köszönhetően.

Steyer Edina

Horváthék nyolc éve költöztek a Keleti városrészből Palinba, s cserélték le 10. emeleti lakásukat az igazán otthonos, kertes családi házra. Megszámlálhatatlan fajtájú növény található náluk, egyebek mellett levendula, oszlopos tiszafa, lilaakác, pálmafélék, begónia, fukszia, vadszőlő...
 
- Egy percig sem bántam meg, hogy ideköltöztünk, ráadásul, tavaly óta a kertre is sokkal több időm jut, mivel nyugdíjba vonultam - árulta el a házigazda, Horváth Pálné Julianna, hozzátéve: elképzelni sem tudja, mivel töltené mindennapjait a régi lakásukban.
 
- Nem tanultam a kertészkedést, csupán újságokból, könyvekből tájékozódom, s próbálom úgy elhelyezni a növényeket az udvarban, hogy esztétikus legyen. A rusztikus stílus nagyon megfogott - így a hölgy.  

 
- Eleinte nehezebben ment a kertészkedés, mert fogalmam sem volt, milyen növények illenek össze. A növénykavalkádot antik kerti bútorokkal variáljuk, számos pihenőt építettem be, s a nap állásától függően szoktuk kiválasztani, hol olvasgatunk, lazítunk. A székeket, padokat, a madáritatót és a rozsdás varrógépet a bolháról szerezte be a férjem. Hangulatos virágfuttatót épített, amit a hajnalka már szépen benőtt, és a rózsák is lassan kezdenek felkúszni rá - magyarázta Julianna.

Rózsákból nincs hiány a kertben, az asszony kedvenc virága a terasz előtt hatalmas bokrokban virágzó Abraham Darby elnevezésű angol rózsa.


 
- Nagyon hálás növény, júniustól októberig lehet gyönyörködni csodálatos virágaiban - tette hozzá.  - Már nem tudom számon tartani a sokféle virágot, csak gyönyörködök bennük - mondta Horváth Pál, aki a nehezebb fizikai munkákban segít feleségének. Például öntözőrendszert épített ki, hogy a hátsó konyhakert növényei az esőben szűkölködő időben se száradjanak ki.

- A díszkert mellett ez is nagy szerepet tölt be az életünkben, gondoskodni kell az itteni zöldségekről ugyanúgy, mint a virágokról - magyarázta a feleség, s mutatta a pirosodó koktélparadicsomokat, a paprikákat, tököt, cukkinit, a metélőhagymát. Ez utóbbit sosem vágja vissza teljesen, meghagyja a virágait, ettől a növény évről évre nagyobb teret nyer magának. A jövőre vonatkozóan Julianna elárulta, az angol mellé mindenképpen ültet magyar rózsát is, s a lilaakácok mögé két mályvasor kerül, ezek bazsarózsát, íriszt, tulipánt fognak majd közre.

 

GYÜMÖLCSÖS, MÁMORÍTÓ ILLATÚ


Julianna kedvenc virága, az Abraham Darby nevű angol rózsa 2-3 méter magasra megnő, évről évre terebélyesedik, s más angol rózsafajokkal ellentétben nem bírja a félárnyékos helyeket, a tűző napsütést annál inkább. Gyümölcsös, mámorító illatával, rózsaszín, barack és sárga színeivel elvarázsol bárkit, aki a közelébe kerül. Nevét az ipari forradalom emblematikus alakjáról, Abraham Darby vasgyárosról kapta. Neki köszönhetően terjedt el a 18. században a koksz felhasználása a kohókban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!