Otthon

2011.09.24. 12:48

Itt az őszi nagytakarítás

Itt az ideje az őszi nagytakarításnak. Jóllehet a háziasszonyok többsége bevált módszerekkel takarítja a családi fészket, néhány hasznos ötlet számukra is jól jöhet.

Benedek Bálint

– Mindig felülről lefelé haladva kezdjük el a takarítást – javasolja Bagladi József, az Assist-Trend Kanizsa Kft. ügyvezetőjétől. – Először a mennyezetről szedjük le a pókhálókat, aztán az ablakok elől a drapériát.

A higiéniai vállalkozást vezető szakember szerint ügyeljük rá, hogy egyszerre mindig egy nyílászárót tisztítsunk meg, kívül-belül. Első lépésként a kereteket langyos vízzel kell lemosni, majd az üvegfelületek következzenek. Napsütésben lehetőleg ne használjunk alkoholtartalmú vegyszereket, hisz utóbbi alkotórész hamar elpárolog, a hatóanyag pedig nyomot hagy a felületen. Ha vízkő nyomokat is látunk, megfelelő arányban higított vízkőoldóval áttörölhetjük az üveget lemosás után. Bútorok tisztításánál fontos, hogy az ápolószereket ne közvetlenül a felületre, hanem a törlőruhára fújjuk, így nem hagynak nyomot.


– A szövetkárpitokkal bevont garnitúrák tisztítása esetében mindig jó alaposan porszívózzuk ki a felületet – folytatta Bagladi József. – Ezután érdemes a manapság kölcsönözhető nagy teljesítményű gépeket választani, melyek rendkívül hatékonyak. Ezt a megoldást a szőnyegek esetében is alkalmazhatjuk. A bőr tisztítása kényes, de egy speciális szerkezetű szivacs benedvesítés után hatékonyan távolítja el a szennyeződést.

A laminált és az eredeti fa parkettát valamint a kőburkolatot mindig gondosan porszívózzuk vagy söpörjük fel. Ezután a felületeket fel kell mosni, amire a téglalap alakú felmosófejek a legjobbak, ezek kevesebb nedvességet juttatnak ki.

– A fugák elszíneződése örökös probléma, de az előbb említett speciális szerkezetű szivacs ebben is segíthet – tette hozzá az ügyvezető. – A vizes helyiségekben, így a konyhában és a fürdőszobában is számos makacs szennyeződéssel kell felvenni a harcot. Az alaposság fél siker, hiszen ha jól dolgoztunk, később a rendszeres takarítás rutinmunka lesz. De ez nemcsak a lakásban, hanem a munkahelyünkön is fontos! A számítógép billentyűzetét és egerét minden esetben áramtalanítsuk takarítás előtt, majd egy fertőtlenítőszeres kendővel töröljük át.



Szép otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!