Otthon

2011.05.24. 13:05

Hőség ellen árnyékoljunk természetesen

Szenvedünk a melegtől a lakásban, elkeseredettségünkben már légkondicionáló beszerzésén gondolkodunk, de biztos ami biztos, futunk még egy kört az árnyékolástechnikai megoldások terén, hátha megfázás és vörösesen csillogó szemek nélkül is megúszhatjuk a nyarat. Utánanéztünk, van-e olyan függöny, roló, ami nemcsak a napfényt, de a meleget is távol tartja otthonunktól.

Szabados Judit

– Már a ház építésénél kalkulálnunk kell a redőnyök és a függönyök költségeivel, hisz ezek nélkül a legszebb ház is félkésznek tűnhet. A modern lakásokban sokszor komoly fejtörést okoz akár csak függönnyel ellátni a különféle, hagyományostól eltérő formavilágú ablakokat. Épp ezért már otthonunk tervezésekor érdemes az árnyékolástechnikáról is gondolkodnunk – mondja Huszár Eszter, egy árnyékolástechnikával is foglalkozó cég vezetője.



A legpraktikusabb megoldás a redőnyözés, de ennek hiányában akár rolókkal is elérhetjük a megfelelő hatást. A rolók rögzíthetők falra és ablakra is, a különböző hipermarketekben már minimális összegért hozzájuthatunk egy-egy darabhoz.
Ha egy kicsit igényesebb megoldást szeretnénk, akkor a különféle natúr és mintás anyagok közül is választhatunk, akár black out (teljesen fényzáró) verziót is vehetünk. Emellett vásárolhatunk olyan rolót is, amely viszonylag jó hővisszaverő funkcióval is bír. Óvakodjunk azonban az ablakok fóliázásától, hisz ezek a hő mellett a fényt sem engedik át a nyílászárókon – mondja a szakértő.
– A rolók mellett a függönyözésről sem érdemes megfeledkeznünk, hisz ezek nemcsak a fény kiszűrése miatt fontosak, de egy jól megválasztott dekoranyag színt és melegséget is visz a legunalmasabb szobába. A különféle függönyök persze más-más mértékben szűrik meg a fényt, míg a pillekönnyű csipkék lágyan áteresztik a napsütést, addig a sűrű szövésű sötétítő függönyök szinte fényzáróként funkcionálnak. Emellett lapfüggönyben és szalagfüggönyben is gondolkozhatunk, ma már ezekből is elképesztő a kínálat, mintában, színben és anyagban is vetekednek a normál függönyök választékával. Előnye, hogy a szalagfüggönyöket akár íves ablakokhoz is felszerelhetjük.

Ne feledjük, a jó sötétítő nemcsak árnyékol, hanem véd is: a nap erejétől és hőjétől, valamint a kíváncsi tekintetektől. Nyáron egy strapabíró blackout sötétítő annyi meleget elnyel, hogy szinte légkondicionálóként funkcionál, ráadásul még a színfakulástól is megóvja a bútorokat.

Függönyügyben gyakran nehéz dönteni, mert az ablaktextil szinte mindig utolsóként kerül megvásárlásra, anyagában és stílusában viszont passzolnia kell mindenhez, hiszen egy szép függöny dekorációnak sem utolsó. Sötétítőnek értelemszerűen a mélyebb tónusú drapériák a legalkalmasabbak, de nem tilos a világos és mintás függöny sem. Egy virágos sötétítővel például igazi fiatalos vidámságot és játékosságot vihetünk a szobába, míg a fényes, élénk anyagokkal sejtelmes budoárhangulatot varázsolhatunk a hálóba.
A férfiak persze többnyire szívesen lemondanának a kényes függönyökről, léteznek azonban olyan árnyékolástechnikai megoldások, amelyeket ők is szívesen alkalmaznak. A távirányítóval, kapcsolókkal szabályozható rolók, redőnyök és szalagfüggönyök praktikusak lehetnek számukra. Nemcsak a kényelmesebb embereknek tökéletesek, akik anélkül szeretnének fényt varázsolni a lakásba, hogy kikelnének az ágyból, de a galériás házakban vagy hatalmas ablakoknál, ahol nehéz, olykor pedig lehetetlen elérni a függönyt, szintén remek megoldás lehet.   




Bármilyen variációt is használunk, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy nyáron a nagy melegben esténként nyissuk ki az ablakot, szellőztessünk ki jól, reggel pedig engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket is, árnyékoljunk, amennyire csak tudunk. Mindeközben figyeljünk oda a lakásban található növényekre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!