Otthon

2009.09.01. 02:26

Ha teflon az edény

Zalaegerszeg - Kevés olyan háztartás létezhet, ahova ne furakodott volna be pár teflonbevonatú edény.

Fincza Zsuzsa

 Mivel olaj és zsír nélkül, illetve minimális mennyiséggel is készíthetők benne ételek, az egészséges életmód követői használják előszeretettel. Ezek az edények általában drágábbak mezítlábas társaiknál, ráadásul egy-két meggondolatlan mozdulattal tönkre is tehetjük a lelkét , a teflonbevonatot.

- Első ízben meleg, mosószeres vízzel alaposan mossuk el, töröljük szárazra, majd kenjük be egy kanálnyi étolajjal a teflonbevonatot, majd egy percig melegítsük az edényt.

 - Mindig közép fokozaton, illetve kisebb tűzön vagy a tűzhely szélén használjuk. A vékonyfalú teflonedények alá tegyünk lángterelőt.

 -  A húsok kivételével a teflonedénybe is tanácsos zsiradékot tenni, különben ebben az edényben is odaéghet az étel. Ha odaégett, ne kapargassuk, súrolószert se használjunk, öntsünk rá egy ujjnyi vizet, forraljuk pár percig, magától felázik.

 -  Forró teflonedénybe hideg folyadékot ne öntsünk, ne vágjunk, ne szeleteljünk benne! Az étel forgatásához, kiemeléséhez csak fa vagy gömbölyű élű műanyag eszközt használjunk.

 - Meleg vízzel, szivaccsal vagy ruhával mosogassuk el, töröljük szárazra. Ha a teflonserpenyő foltossá vált, egy pohár vízhez keverjünk 1 deci 20 százalékos ecetet, és 1 evőkanál szódabikarbónát, öntsük a serpenyőbe, és forraljuk néhány percig.

Olvassa el Szép otthon rovatunk többi érdekes cikkét is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!