Otthon

2009.07.14. 11:27

A tiszafához buxus, a borókához díszfű

Zalalövő (kgy) - A jól ápolt dísznövények meglepő atmoszférát teremtenek, lekötik a tekintetet, a szem pihenve időzik rajtuk tartja Kutasi Tibor. Kertjében sétálgatva pedig személyesen is meggyőződhetünk erről.

Kiss Gyöngyvér

Kutasi Tibor a hatvanas években ültette első tujáit, aztán az évek folyamán hivatásbeliként is olyş nagyon megszerette a palántázás, csemetenevelés mesterségét, hogy immár nyugdíjasként is élete része maradt a kertészkedés. Saját nevelésű dísznövényei különböző kompozíciókban gyönyörködtetnek bennünket a zalalövői barokkos kertben, ahol legtöbb változatát Tibor bácsi kedvencének, a tiszafának ismerhetjük meg.

 - A tiszafa és cserjéi tűlevelű örökzöldek  ismertette Kutasi Tibor.  Európában, Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában honos ez a növény, hazánkban a Bakonyban és Szentgálon összefüggő erdőt is alkot. De aki inkább a Balaton-parti sétákat kedveli, ő is élvezheti a tiszafa kellemes atmoszféráját, hiszen a balatonfüredi  Tagore,  hindu költőről elnevezett  Tagóra sétányon is találkozhat hét-nyolc oszlopos példánnyal. Egyébként ritka, védett növény. A nem direkt termesztett példányok  oszlopos formájúra nőnek, de a kerteket díszítő saját nevelésű változatai jól tűrik a metszést is. 

Különféle formái közül a zalalövői   kertben egy természetes növésű oszlopos példánnyal és egy 90 centis, gömb alakúra formált változattal is találkoztunk.

- Alakításra, formázásra legalkalmasabb faja a T.b. Overeynderi, de ugyanilyen szemet gyönyörködtető hatást kelt a T.b. Fastigiata változata is, amely természetes oszloppá nő  magyaráz-
ta a szakember.  Egyébként nagyon hálás növény, különböző összetételű talajban is megél, becslések szerint akár 2000 évig is.

A barokkos stílust az idős úr  pedig  még gallérral is hangsúlyozza a fák tövénél.

- Ezt a gallért mindig egyéni elképzelés alapján választom a csemetékhez  mondta.  A gömb alakú tiszafának buxust, a kék, csillag alakú borókámnak pedig díszfüA kert hátsó része felé haladva az örökzöldek szerepét a virágos növények veszik át. Itt láthatjuk többek között  a piros és lila színekben pompázó iszalagot, és a megyében talán egyedülálló mediterrán típusú júdásfát, illetve kaliforniai illatos fűszercserjét is.

 Ezeknek a növényeknek még szakmai berkeken belül is csodájára jártak  mesélte Tibor bácsi. 

De populárisabb virág is feltűnik a kertben,  például a levendula.

-  Bár mostanában ezt divatos, kommersz növénynek is tarthatnánk, nálam ennek nemcsak a szokásos lila változata díszeleg  fejtette ki Kutasi Tibor.   Az országos viszonylatban is különleges fehér levendula is ugyanolyan parfümökbe illő sajátos illattal árasztja el kertem ezen területét, mint lila testvére. 


Kutasi Tibor   barokk  kertjét  szívesen  bemutatja az érdeklődőkne
Fotó: Katona Tibor


Barangoljon SZÉP OTTHON mellékletünk cikkei között. Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!