Otthon

2009.07.21. 08:25

A kerti tó meséje...

Zalaegerszeg - Először megépül a tó, majd halakkal és növényekkel népesül be. Szúnyogok költöznek oda, s kisvártatva megjelennek a békák is. A gondos gazda pedig hamarosan arra lesz figyelmes, hogy a szomszéd macskája a tópartra jár halászni, a békákat pedig gólya tizedeli.

Varga Lívia

- Ha kerti tavat szeretnénk az udvarunkba, két fajta közül választhatunk - kezdi Kovács Bernadett, az Apátfa Kő- és Kertcentrum vezetője. - Akinek kicsi a területe, annak ajánlatos előre öntöttet választania, ennek mérete 145 litertől egészen 4 köbméterig terjed. Másik megoldás a tófólia.

Ha utóbbi mellett tesszük le voksunkat, fontos, hogy mielőtt ásni kezdenénk, kigondoljuk, milyen alakzatot vegyen fel a tó. A kereknél a vese- vagy dupla nyolcas forma sokkal izgalmasabb, hatása ugyanakkor mégis természetes. Ha ez megvan, mészhidráttal szórjuk ki a körvonalakat, majd kezdjünk ásni, s 80-100 centis mélység alatt meg se álljunk, tanácsolja a szakember. Ez azért szükséges, hogy a halak tudjanak hol áttelelni. Ellenkező esetben fel kell törni ugyanis a jeget, ezzel akadályozva, hogy a víz teljes egészében befagyjon.


A tó szélére mocsári, közepébe pedig víz alatti növényeket, például tavirózsát vagy oxigéntermelő hínárféléket ültessünk
Fotó: Katona Tibor

- A kiásott medret a feltörekvő gyomnövények ellen homokkal vagy geotextíliával béleljük, így azok nem tudják olyan könnyen átszúrni a tófóliát - magyarázza Kovács Bernadett. - Hogy ne költsünk feleslegesen, egy fonalat vezessünk át a kiásott gödrön, ezzel lemérhetjük, mennyi fóliát kell vásárolnunk. És ne feledkezzünk meg a szintezésről sem.

A fóliát célszerű napos időben a tóba fektetni, a hőre meglágyuló anyag ugyanis így jobban felveszi a szükséges formát. Széleit tűrjük vissza, majd fogassuk le földdel. Ezzel persze még koránt sincs kész a kerti tó.

- A rengeteg növény mellé elengedhetetlen a víz méretének megfelelő szűrő, a lehetséges kiegészítők száma pedig végtelen. Vannak különböző vízeséselemek, amelyekből többféle csobogót is ki lehet alakítani. Ezek amellett, hogy feldobják a látványt, a vizet forgató motor segítségével oxigénnel táplálják az élővilágot. Csobogó helyett vízköpőt is választhatunk: ízlésünknek megfelelően korsóból, de akár egy béka szájából is folydogálhat a víz.

Sötétedés után is a kert dísze marad a tó, ha víz alatti vagy oldalvilágítást, esetleg világító úszógömböt is választunk hozzá.

- A beépített UV-szűrő fénye elpusztítja a fonalalgákat, ám ez még mindig nem elég ahhoz, hogy tiszta maradjon a víz - fogalmaz a szakember.

 - A tó szélére, úgy, hogy csak a lábuk érjen a vízbe, kerüljön rengeteg mocsári növény (például nőszirom, vízimenta, nyílhegyfű, tündérrózsa, gyékény, nád, sásfélék, mocsári gólyahír), de elengedhetetlenek persze a víz alatti növények is, mint például a tavirózsa vagy az oxigéntermelő hínárfélék. Ezeket mindig növénytasakba, tóföldbe ültessük.

A halak csak eztán jönnek. A növényeket előszeretettel kitúró koi pontyok és az aranyhalak például nagyon népszerűek, s túl sok gondot nem is okoznak, hiszen ha beáll a flóra, nem feltétlenül kell már etetni sem őket, a szúnyogok lárvái ugyanis kiváló csemegét jelentenek számukra. Nem haszontalan, ha árnyékolóként fa is áll a tó partján, ám ennek leveleit ősszel természetesen ki kell halászni a vízből.

- Ha nagy a tó, komolyabb szűrő kell bele. Ez lehet nyomás alatti vagy sima átfolyós szűrő, amelyhez azonban mindenképpen kell egy 220 wattos áramforrás, amiről a tóépítők általában el szoktak feledkezni - emlékeztet Kovács Bernadett.

A tókarbantartás szintén komoly technikát igényel. Bár kissé megfesti a vizet, jó szolgálatot tehet a belelógatott tótőzeg, a szűrőkbe rejtett különböző sűrűségű szivacs vagy zeolit, s az előbb említett UV-szűrő, melyben a lámpa erősségét a tó nagysága kell hogy meghatározza.

- Első időben, mielőtt beállna a tó PH-értéke, még mindezen óvintézkedések ellenére is algásodhat a víz, ilyenkor eseti algakezelést kell alkalmazni - ajánlja a kertcentrum vezetője.

Mire tehát megépül és benépesül mondjuk egy tíz köbméteres tó, akár 300 ezer forinttól is megszabadíthatja a lelkes tulajdonost.

- Érdekes - jegyzi meg végül elgondolkodva Kovács Bernadett -, hogy míg a kertet leginkább a nők rendezgetik, a tó többnyire a férfiak hobbija.

Olvassa el Szép otthon rovatunk további cikkeit is ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!