Kapcsolatok

2024.04.22. 22:50

Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel

Katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodást írt alá Magyarország az Egyesült Arab Emírségekkel - tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a közép-magyarországi régió honvédelem ügye iránt elkötelezett nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozóján a budapesti Honvéd Kulturális Központban 2024. április 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Ebben azt írták: katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt a honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével. 

A HM közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: az erről szóló megállapodás aláírásával hivatalosan is megkezdődhet a két ország közötti katonai együttműködés egyeztetése.

 A miniszter fontos lehetőségnek nevezte az országok közötti védelmi képességek megismerését, valamint a kutatás-fejlesztés és innovációs téren a közös területek azonosítását. 

"A háborúk korában Magyarország mindent megtesz a békéért. Mivel azonban a nemzetközi közösségek egyre inkább az eszkaláció felé sodorják a konfliktusokat, a magyar kormány kiemelt célja az ország védelmi képességének erősítése. 

Az itt aláírt együttműködés segíthet abban, hogy a modern eszközökkel felszerelt, kiválóan képzett katonákból álló Magyar Honvédség ütőképessége, elrettentő ereje megkérdőjelezhetetlen legyen, garantálja Magyarország biztonságát, a hadiipar pedig egyben hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez is"

 - mondta a miniszter a tárca közleménye szerint. 

A miniszter hangsúlyozta: a kapcsolat erősítése az Arab-öböl térségének egyik meghatározó gazdasági és katonai erejével rendelkező Egyesült Arab Emírségekkel kiegészítheti a magyar haderőfejlesztési programot, legyen szó a hadicélú kutatásokról és innovációról vagy akár katonai eszközök gyártásáról. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy 

Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként a védelmi konnektivitás szélesítése jegyében azt az álláspontot képviseli, hogy szükséges fejleszteni az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal, a terrorizmus elleni küzdelemtől kezdve a határvédelemig. 

"Elég csak az orosz-ukrán háborúra gondolni, a térségbeli gabonatermelés változásai ellátási problémákat okozhatnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, felerősödhet az illegális migráció, és megnőhet a terrorveszély" - tette hozzá a miniszter, rámutatva, hogy az Egyesült Arab Emírségek jelentős szerepet játszik a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésben, a két térség stabilitásának erősítésében. "A Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonsága és a közel-keleti feszültség enyhítése egyaránt érdeke Európának és az öbölmenti országoknak" - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a HM közleménye szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában