Ukrán válság

2023.11.23. 07:00

Világrekordot dönthetett egy ukrán mesterlövész (videó)

638. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 21. gépesített dandár ukrán harckocsi-legénységének tagja egy német gyártmányú Leopard 2A5 harckocsi nyílásában 2023. november 21-én

Forrás: AFP

Fotó: Anatolij Sztepanov

Világrekordot dönthetett egy ukrán mesterlövész 

A korábbi világrekord 3540 méter volt. Most azonban egy ukrán mesterlövész rekordot dönthetett, hiszen ukrán források szerint 3,8 kilométerről végzett egy orosz katonával. Egy ukrán mesterlövész rekordot dönthetett, hiszen ukrán források szerint 3,8 kilométerről végzett egy orosz katonával – írja az Interfax. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat azt közölte, hogy az egyik ukrán mesterlövész közel négy kilométeres távolságból likvidálta az orosz katonát.

Az SZBU arról is beszámolt, hogy a korábbi rekord 3540 méter volt.

Az új rekord hitelességét független források nem erősítették meg. A Magyar Nemzet kiszúrta, hogy a közösségi médiában kétségbe vonták az ukrán állításokat, mivel egyesek szerint a lövedék becsült sebessége alapján is kiszámítható a távolság, márpedig a lövés és a találat pillanata között nem telt el elég idő.

Ukrán parancsnok: az oroszok megindították az Avgyijivka elleni támadás harmadik hullámát

Az orosz erők megkezdték az aktív hadműveletek harmadik hullámát a Donyeck megyei Avgyijivka elleni offenzíva részeként - közölte Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban (Tavria) harcoló ukrán csapatok parancsnoka csütörtökön a Telegramon. 

A parancsnok kijelentette, hogy

 az ukrán erők rendületlenül tartják a védelmet a Donyecktől mintegy húsz kilométerre északra fekvő iparvárosnál. 

Kiemelte, hogy az orosz csapatok az elmúlt 24 órában 706 embert veszítettek, ezen felül az ukrán katonák 51 haditechnikai eszközt semmisítettek meg a térségben, köztük nyolc harckocsit, nyolc tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt. Ezen felül megsemmisült két orosz lőszerraktár és 4 fontos létesítmény - tette hozzá. 

Tarnavszkij szerint általánosságban elmondható, hogy

 ezen a frontszakaszon napról-napra nőnek az orosz hadsereg ember- és páncélozott harcjármű-veszteségei. 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon arról adott hírt, hogy az oroszok kazettás lövedékeket lőttek ki a déli Herszon megyében lévő Csornobajivka településre, az előzetes információk szerint három helyi lakos életét vesztette, és négy megsebesült. 

Az ukrán védelmi minisztérium bejelentette, hogy 

felgyorsította az új típusú fegyverek szállítását a hadseregnek. 

A tárca hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szállítások felgyorsítása a 2015. február 25-én hozott kormányhatározat módosításainak köszönhetően valósulhatott meg, amelyeket Rusztem Umerov védelmi miniszter kezdeményezésére idén november 21-én fogadott el a kabinet. A változtatások nyomán várhatóan húsz napra csökken az új típusú fegyverek és katonai felszerelések szállítási folyamata, ez az időtartam azonban a gyártó által biztosított anyagok minőségétől függően változhat. Annak érdekében, hogy fegyverek vagy felszerelések eljussanak az ukrán fegyveres erőkhöz, a gyártóknak korábban hat szakaszból álló hivatali eljáráson kellett keresztülmenniük, ami több hónapig is elhúzódhatott. Mostantól viszont elhárult az egyik leghosszabb bürokratikus akadály, az üzembehelyezési parancs kiadása, ami a védelmi minisztérium és a vezérkar közötti egyeztetések miatt általában egy hónapig is eltartott. A változtatás más szakaszokban is csökkenti a határidőket, beleértve az új típusú fegyverek tesztelését, és harci tulajdonságaiknak ellenőrzését közvetlenül a csatatéren. 

Az ukrán pénzügyminisztérium sajtószolgálata közölte, hogy 

Ukrajna 400 millió dollár kedvezményes hitelt kapott Nagy-Britanniától a szociális kiadások fedezésére. 

A finanszírozást az ukrán állami költségvetés azon kiadásainak részleges kompenzálására fordítják, amelyek az egészségügyi dolgozók nyugdíjának és bérének visszatérítése során merültek fel az egészségügyi garanciaprogram keretében. A kölcsönt kedvezményes feltételekkel, 19 éves törlesztési idővel, 5 éves türelmi idővel nyújtották. Nagy-Britannia az Ukrajna elleni orosz invázió 2022 februári kezdete óta 2 milliárd dollár pénzügyi támogatást biztosított a kelet-európai országnak. 

Az ukrán vezérkar csütörtök reggeli helyzetjelentésében arról számolt be, hogy 

az elmúlt nap során a legtöbb orosz támadás Avgyijivka és a Harkiv megyei Kupjanszk térségét érte. 

Előbbinél az ukrán katonák harminc, utóbbinál 12 orosz rohamot vertek vissza. Összességében szerdán 74 katonai összecsapás történt az ország területén. 

A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége az elmúlt nap során mintegy 1130-cal 321 800-ra nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett húsz orosz harckocsit, 33 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 15 drónt.

Meghalt a dróntámadásban megsebesült orosz haditudósító

Meghalt Borisz Makszudov, a Rosszija-24 orosz televíziós csatorna haditudósítója, aki szerdán a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében egy újságírókat ért ukrán dróntámadásban repeszektől megsebesült és kórházba szállították - közölte csütörtökön Telegram-oldalán a Szolovjov Live orosz tévécsatorna. 

"Kollégánk elhunyt útban Dzsankoj felé" - jelentette be Vlagyimir Szolovjov műsorvezető. Szolovjov, aki az Orosz Újságíró-szövetség elnöke is, közölte, hogy Makszudovot post mortem Bátorság-érdemrenddel tüntették ki. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő részvétét fejezte ki a tudósító halála miatt.

Ukrajna áramellátási gondok miatt sürgős segítséget kért három szomszédos országtól

Az Ukrenerho állami áramszolgáltató vállalat csütörtökön közölte, hogy előző este ellátási gondok miatt sürgősségi segítséget kért Szlovákiától, Lengyelországtól és Romániától. 

"Az Ukrenerho kénytelen volt a szomszédos országoktól sürgősségi segítséget kérni. Szlovákiából, Lengyelországból és Romániából kértünk áramot három esti órában, amikor a legmagasabb volt a fogyasztás. 

Ez segített abban, hogy mára egyensúlyba hozzuk az energiarendszerünket" - mondta Volodimir Kudrickij, az ukrán vállalat igazgatótanácsának elnöke egy tévéműsorban. Szavai szerint a következő napokban, amíg kitart a fagyos idő, az előrejelzések alapján hiányra kell számítani az ukrajnai energiarendszerben. 

Ukraine war - reconstruction Irpin
Illusztráció
Forrás: AFP

Kifejtette, hogy az energiarendszernek ugyan még vannak tartalékai a termelési volumen növelésére, de az elmúlt napokban több erőművi blokkon sürgősségi javításokat végeztek. Kudrickij reményét fejezte ki, hogy a karbantartási és javítási munkálatok mielőbb véget érnek, és több erőművi blokk ismét bekapcsolódik a termelésbe. 

Szerdán áramhiány volt az ukrán energiarendszerben,

 napközben arra szólították fel az ukránokat, hogy takarékosabban fogyasszák az áramot - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Herszont támadták

A Kijev által ellenőrzött Herszonban gyárak területén keletkeztek károk – mondta Alekszandr Prokudin, Herszon régió ukrán katonai közigazgatásának (OVA) vezetője.

Hozzátette, november 23-án éjszaka történtek támadások.

Erősítés Kupjanszknál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a hideg időjárás miatt Kupjanszk irányában páncéltörő fegyverekkel erősítik a védelmet – jelentette bve Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának nyugalmazott alezredese.

Az alezredes pontosította, hogy Kupjanszk északkeleti és délkeleti részén történik az erősítés, amely elsősorban a gránátvető és a páncéltörő irányított rakéták (ATGM) jelenlétét jelenti.

Károk Krivij Rih infrastruktúrájában

Az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban található Krivij Rih városában éjszaka megrongálódott egy infrastruktúrális létesítmény – számolt be róla a regionális tanács vezetője, Nikolai Lukashuk a Telegramon.

Szu-25-ökkel támadott Donyeck irányában Oroszország

Az orosz Szu-25-ösök eltalálták és megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) álcázott állásait – számolt be a Honvédelmi Minisztérium. A támadás Donyeck déli irányában történt.

Váratlan ellenség az északi katonai körzetben

Az északi katonai körzet övezetében az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) harcosainak lövészárkaiban megjelentek a rágcsálóhordák. A Japan Times jelentése szerint az internet elérése kapcsán a katonai személyzetnek nehézségekkel kell szembenéznie, mert az egerek rágják a vezetékeket.

Tűz ütött ki egy erőműben a moszkvai régióban

Tűz keletkezett egy elektromos alállomás közelében a Moszkva melletti Lytkarino városában - számolt be a Baza a Telegram csatornán.

A helyi lakosok elmondása szerint hajnali 1 óra körül egy erős villanást vettek észre az alállomás oldaláról, ami után a környéken minden lámpa kialudt, és kisebb tűz keletkezett a villanás helyén.

Az előzetes adatok szerint a moszkvai régió több települése is áram nélkül maradt. Az áramszolgáltatás másfél órával az incidens után helyreállt.

Az EU elismerte, hogy nem képes kielégíteni Ukrajna katonai szükségleteit

Az EU szerint nem lesz képes kielégíteni Ukrajna katonai szükségleteit – márciusig egymillió tüzérségi lövedéket –, ezért az EU készen áll arra, hogy lövedékeket vásároljon Kijevnek a blokkon kívül, ha a szállítások meghiúsulnak – mondta el egy magas rangú francia diplomata a Politicónak adott interjújában.

A diplomata szerint az Ukrajnának nyújtott katonai segítség ügyében az EU-országok elsősorban a hazai lőszergyártók kapacitásának növelésére koncentrálnak, de "tudják, hogy rugalmasnak kell lenni".

Nem változtat a légiriadó-rendszeren Ukrajna

A jelenlegi légiriadó-rendszer továbbra is érvényben marad - közölte Jurij Ihnat, a légierő parancsnokságának szóvivője. "Számunkra a lakossági értesítési rendszer nem fog változni. Igyekszünk a lehető leghamarabb figyelmeztetni az embereket a hivatalos Telegram csatornánkon keresztül" - nyilatkozta a szóvivő.

Hat év munkatábort kapott egy 17 éves fiú

Egy orosz bíróság hat év munkatelepre ítélte a 17 éves Jegor Balazeikint, mert megpróbált felgyújtani két katonai sorozási irodát Kirovszkban és Szentpéterváron – írta a Kyiv Independent.

Több mint nyolcezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán–magyar határszakaszon 4873 fő, a román–magyar határszakaszon belépők közül 3780 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 75 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – írták.

Robbanás az erőműnél, áram nélkül egy orosz város

A moszkvai terület egyes részei, köztük Lytkarino városa áram nélkül maradt, miután ma kora reggel robbanásokat jelentettek elektromos alállomások közelében.

Lytkarino lakosai fényes villanásról és tűzről számoltak be hajnali 1 óra körül.

Putyin: mielőbb véget kell vetni az ukrajnai tragédiának

Ukrajnában „tragédia” történik, és meg kell találni a módját annak, hogy mielőbb vége legyen – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csoport szerdai online csúcstalálkozóján.

„Néhány kolléga a felszólalásában arról szólt, hogy megdöbbentette őket Oroszország folytatódó ukrajnai agressziója. Igen, a katonai akció nyilvánvalóan mindig tragédia. Konkrét emberek, konkrét családok és az ország egészének tragédiája. És feltétlenül el kell gondolkodnunk azon, hogyan lehet megállítani ezt a tragédiát” – mondta.

Putyin emellett rámutatott, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna utasítja el a tárgyalásokat és zárkózik el a párbeszéd elől, miközben Moszkva mindig is készen állt erre.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában