Zsarolás

2023.11.03. 09:01

Agglomerációs települések ivóvizének elzárásával fenyegetőzik Karácsony Gergely

A főpolgármester 12 agglomerációs település vízellátását használná fel politikai zsarolásra, hogy pénzhez juttassa a csőd szélén egyensúlyozó fővárost.

MW

Karácsony Gergely fõpolgármester a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Tucatnyi fővárosközeli agglomerációs település összesen jóval több mint 150 ezer lakosának ivóvízellátása kerülhet veszélybe, ha Karácsony Gergely beváltja azt a fenyegetését, amelyet a kormánynak küldött minapi levelében fogalmazott meg. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumban a főpolgármester az úgynevezett vízátadási szerződések egyoldalú felrúgásával zsarolja Lantos Csaba energiaügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Karácsony Gergely a Fővárosi Vízművek veszteségével kezdte, melyet szerinte az is okoz, hogy egyes korábbi vízátadási szerződések alapján a cég az ellátási területén kívüli, döntően állami tulajdonú víziközmű-szolgáltatók számára ad át vizet nagy mennyiségben. Idén több mint 13 millió köbmétert. A főpolgármester hozzátette: ezt a mennyiséget sok esetben évtizedekkel korábban meghatározott, befagyasztott árakon adják át, az ellenérték kisebb az önköltségi árnál is.

Ez a helyzet a Fővárosi Önkormányzat számára elfogadhatatlan. Egyetlen helyi önkormányzat sem kényszeríthető rá arra, hogy az állami feladatellátás veszteségét viselje – írta Karácsony, majd megfogalmazta ultimátumát: „Amennyiben záros határidőn belül az állam nem biztosítja – bármilyen jogcímen – az állami ellátási felelősségi körbe tartozó területekre történő ivóvízátadás veszteségének megtérítését, úgy a 2023. évre, mint a következő évekre a Fővárosi Vízművek számára, akkor a Fővárosi Vízművek (...) kénytelen lesz (...) a vízátadási szerződéseit felmondani.”

Levelében a főpolgármester konkrétumot nem említett, vagyis nem határozta meg pontosan a követelt összeget, ahogyan azt sem, mikor váltja be fenyegetését. Mikor jön el a „záros határidő”.

Az érintett településekre, településrészekre ugyanakkor egy felsorolásban utalást tett. Ezek Vác, Dunakeszi, Dunakeszi-Székesdűlő, Üröm, Nagykovácsi, Csömör, Visegrád-Szentgyörgypuszta, Kistarcsa, Ecser, Szigethalom, Ercsi, Dunaharaszti.

A balliberális városvezetés év elején kezdte kongatni a pénzügyi vészharangot, drámainak szánt bejelentésekben vetítve előre Budapest lehetséges anyagi csődjét. Azóta csak úgy sorjáznak a megszorítási és a pénzszerző ötletek. Előbb Karácsony az adófizetés megtagadásáról számolt be, utóbb Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes hozta szóba a vízdíjemelést, ám akkor még csak lehetőségként emlegetve a sarcolást. Megvalósult viszont a díjnövelés a tömegközlekedésben: Karácsony Gergely július 21-én több mint húszszázalékos jegyáremelést jelentett be.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában