Nyomoz a hatóság

2022.12.01. 06:15

Hallgat az óvodabotrányról a kispesti baloldal

Gajda Péter polgármester és a kispesti önkormányzat egy hét elteltével sem válaszolt a Magyar Nemzet kérdéseire a kerületi Százszorszép Óvoda botrányos felújítása kapcsán. A projektből a kerületvezetés udvari beszállítójának tartott vállalkozó a szokásos hasznon felül akár több mint hatvanmillió forintot is zsebre tehetett.

Gajda Péter, Kispest polgármestere sajtótájékoztatót tart az 50-es villamos Határ úti végállomásán 2022. szeptember 1-jén

Forrás: MTI

Fotós: Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzet több mint egy hete, november ­22-én fordult kérdésekkel Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármesterhez annak kapcsán, hogy bemutatták: a XIX. kerületi önkormányzat udvari beszállítójának nevezett vállalkozó akár hatvanmillió forintot is zsebre tehetett egy helyi óvoda felújításának projektjéből.

A módszer igen egyszerű volt: egyes munkákat, amelyekre kötelezettséget vállaltak, el sem végeztek; más projektelemeket pedig silány minőségben adtak át, és olyan is előfordult, hogy a vállaltnál olcsóbb termékeket építettek be 

idézi fel a történteket a lap.

A kispesti önkormányzattól többek között azt szerették volna megtudni, hogy a polgármesteri hivatal értesült-e arról, hogy a kerületi Százszorszép Óvodát nem olyan műszaki tartalommal adták át, mint ami a papírokban szerepel. Az önkormányzat és Gajda Péter kerületvezető arra sem válaszolt, hogy a projekt kapcsán bármilyen módon felelősségre vonják-e a kivitelező vállalkozót, aki számos más felújítási, építési munkát is vállalt a kerületben.

Azt is megkérdezték, hogy az önkormányzat tervezi-e vizsgálni az üzletember többi projektjét. A kispesti vezetés nemhogy nem reagált a kérdésekre, de még a nyilvános kommunikációban, ­például a városrész különböző Facebook-oldalain sem mondott semmit az ügyről.

Mint ismert, az óvodát a 2019-es önkormányzati választások előtt újíttatta fel az önkormányzati vezetés. A projektet közbeszerzésen hirdették meg, az öt pályázó közül három cég a későbbi nyerteshez köthető. Ez a Pemárk Kft. lett, amelynek tulajdonosa Lakatos József vállalkozó.

Az építési szakember az önkormányzat vagyonkezelő cégének, a Gazdasági Ellátó Szervezet második emberének, az MSZP politikusának, Kránitz Krisztiánnak a szomszédja a spanyolországi Alicantéban.

Az óvoda felújítása bruttó 180 millió forintba került, ám az eredetileg vállaltaknál jóval kevesebb valósult meg.

A kerítéselemek cseréjét a Pemárk Kft. vállalta, ám végül csak átmázolták. A cég papíron vállalta és a teljesítési igazolások szerint beszerzett és beépített 11 gáztűzhelyet, a valóságban viszont kikötötték a gázt, és egy darab gáztűzhely sincs az épületben. A Pemárk Kft. által végzett munkákat egy másik kivitelező cég bruttó 117 millió forintra becsülte, vagyis akár több mint hatvanmillió forintot is kilophattak a beruházásból.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában