Győzött a józan ész

2022.06.09. 13:09

Óriási magyar siker: sikerült leszavazni a klímaadót

Óriási blamázs Timmermans biztosnak, hogy a saját szocialistái segítettek nekünk megbuktatni a csomagot – reagált Facebook-oldalán Győri Enikő, miután az Európai Parlamentben szerdán leszavazták az úgynevezett klímaadót, írja a Magyar Nemzet

Mint arra a Híradó.hu is emlékeztetett, a képviselők 365 ellenszavazattal, 265 támogató szavazattal és 34 tartózkodással utasították el Peter Liese, az Európai Néppárt képviselője által készített, a kibocsátás-kereskedelmi rendszer kiterjesztéséről és felülvizsgálatáról szóló jelentést. 

A törvényhozók ezután megállapodtak abban, hogy a szöveget, valamint a szén-dioxid-határadóval és a szociális klímavédelmi alappal foglalkozó, egymással összefüggő jelentéseket visszautalják átdolgozásra a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsághoz (ENVI).

A magyar kormány a kezdetektől fogva azon az állásponton van, hogy a környezetvédelem költségeit a nagy környezetszennyezők fizessék meg, semmiképpen ne a magyar családok.

„A célja a szabályozásnak az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig az, hogy rosszabb. Ha pedig jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk el. Tehát nekünk olyan megoldás kell, hogy klímacélok is legyenek, és meg tudjuk védeni az olcsó rezsit is” – fogalmazott korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő korábban szintén rámutatott, hogy a csomag karbonvámra vonatkozó javaslatával az EU öt alapanyag-előállító szektorban a „zölden”, így drágábban termelő vállalatokat védte volna meg azon külföldi cégekkel szemben, amelyek környezetkárosító módon gyártanak ugyan, de olcsóbban, s ezáltal tisztességtelen versenyelőnyre tesznek szert.

Győzött a józan ész!

– kommentálta az eredményeket Kósa Ádám, a Fidesz–KDNP EP-képviselője is.

Váratlan fordulat

– reagált a fejleményeket Gál Kinga is.

Hatalmas magyar siker az EP-ben: az Európai Parlament elutasította a klímadóról szóló javaslatot!

– írta ki Facebook-bejegyzésében Tóth Edina. 

„Álláspontunk világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni a zöldátállás árát. Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozásból eredő többletterheket a magyar polgárokra hárítsák!” – fejtette ki.

Ezúttal a momentumos Donáth Anna is nemmel szavazott a kílmajavaslatra. „Nem engedünk a nagyvállalati lobbinak – leszavaztam az Európai Parlamentben a teljesen legyengített klímavédelmi javaslatot!” – írta.

Az MSZP-s Ujhelyi István viszont arról panaszkodott, hogy egyelőre nem sikerült áttörést elérni.

Borítókép: Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2021. november 24-én (MTI/EPA/Julien Warnand)

 


 

Címkék#klímaadó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában