Járvány

2020.05.23. 09:02

Százból 97 beteg kiszáradva került kórházba a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonból

További hiányosságokat állapított meg a fővárosi fenntartású Pesti úti és a Kamaraerdei úti idősotthonokban, miután a napokban újabb helyszíni ellenőrzéseket tartottak. A Pesti úti intézményben nemcsak az orvosi ellátás hiánya volt probléma, hanem a gondozottak ápolása sem volt megfelelő: 60 ápoló dolgozott az intézményben az elvárt 109–126 helyett.

Az idősotthon lakóinak körülményei méltatlanok voltak: 100-ból 97 beteget alultápláltan, kiszáradva, elhanyagolva vittek kórházba – írja az Origo.

Döbbenetes adatokat mondott a Pesti úti idősotthonról a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója: száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak – írja a Bors. Ez alátámasztja azt, amiről a Ripost az ott dolgozó ápolók elmondása alapján írt: jóval több idős embert kellene ellátniuk, mint amennyit fizikailag képesek.

„Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó„ – írta a Budapest Főváros Kormányhivatalra hivatkozva a Bors.

A Kamaraerdei úti idősotthonban is higiéniai problémák merültek fel – tették hozzá -, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma,

a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között.

A lakók nem hagyhatják el az emeletet, súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni.

Tömeges a fertőzés

Mindkét intézményben tömeges a fertőzés:

a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött, 5-en meghaltak.

A Pesti úti otthonban jelenleg is tart az országos tiszti főorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat.

Embertelen körülmények

Mindazt, amit a Pesti úti idősotthon meghalt lakóinak hozzátartozói és az ápolók korábban elmeséltek a Ripost-nak, alátámasztja az a nyilatkozat is, amit a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott. Bodnár Attila beszámolt arról a kutatásról, amit száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával végeztek a Pesti úti idősotthonból a kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek:

a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak,

ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra (amikor az izmok képtelenek ellazulni, tartós görcsben vannak) volt tapasztalható. Beszélt arról is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két orvosa és egy főorvosa – saját egészségét is kockáztatva – egy héten át mindennap elment a Pesti úti idősotthonba segíteni vizitelni.

”Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt terheli a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat„

- jelentette ki a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában