szintézis

2018.08.23. 16:30

Ha Európa jövője a kérdés, Szent István elvét kell követni

Ma is az eszmék közötti összhangot kell keresni Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint.

Ezer évvel ezelőtt István király Európáról, hazáról, hagyományról és jövőről döntött, kereste közöttük a szintézist, az összhangot. Ma ugyanezt kell tenni, amikor Európa és országainak jövőjéről van szó – mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön, a tárca augusztus 20. alkalmából rendezett kitüntetésátadó ünnepségén.

Trócsányi László a Budapesti Ügyvédi Kamara dísztermében tartott rendezvényen arról beszélt: ma is az eszmék, nézetek pluralizmusa, együttélése, vitája, ütközése a legfontosabb.

Megannyi kép és elképzelés forog Európa és országai jövőjéről, ezek közül választani, netán újat megfogalmazni, ez nemzedékünk feladata

- jelentette ki.

A miniszter kifejtette: ezer évvel ezelőtt István király kijelölte hazánk helyét Európa földrajzi és szellemi térképén. Több mint ezer év távlatából helyesen tette, de – hívta fel a figyelmet a miniszter – nem láthatott minden következményt előre.

„Mi sem látunk mindent tisztán: kiderült, az európai népek nem állnak készen, hogy feladják nemzeti létüket, kultúrájukat, intézményeiket egy föderalisztikus államért. De igaz az is, hogy szükség van közös intézményekre, hatáskörökre, jogharmonizációra, az unió jobb, észszerű fejlesztésére egy olyan világban, ahol Európa szerepe zsugorodik, de a nemzetállamok külön-külön nem állnak helyt. Ebben a helyzetben kell megtalálni a két gondolat szintézisét” – mondta Trócsányi László.

A miniszter kifejtette:

a megoldás a két gondolat összhangja, a közösségi vívmányokra épülő európai vízióé és a nemzeti nagyságot hangsúlyozóé.

Azt mondta, mindkettő szellemi örökségére szükség van, a nagyobb felelősségre és az az eszmék közötti párbeszédre Európa és országainak ügyeinek vitelében.

A miniszter a kitüntetetteknek arról is beszélt, hogy a gazdag hagyományokkal rendelkező, de élő, fejlődő magyar jog nemzeti kincs, Európa szellemi produktuma, és aki ehhez hozzájárul, megérdemli az elismerést és köszönetet.

Trócsányi László az ünnepségen a Magyar Érdemrend középkeresztje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje, a Magyar Arany Érdemkereszt, a Magyar Ezüst Érdemkereszt, a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, Deák Ferenc-díjat és miniszteri elismerő okleveleket adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában