szigor

2018.05.31. 17:40

Betiltották Dániában a teljes arcot elfedő lepel viseletét

Az augusztus 1-én hatályba lépő jogszabály szerint akár közel félmillió forint bírságot is fizethet, aki teljes arcot elfedő leplet visel az utcán.

Elfogadta csütörtökön a dán parlament a törvényjavaslatot, amely pénzbírság terhe mellett megtiltja a teljes arcot elfedő lepel, beleértve a burka és nikáb viseletét közterületen.

A jogszabály augusztus 1-én lép hatályba.

A tiltás nem vonatkozik a védőmaszkra, a téli viselet olyan kellékére, mint például a sál, illetve a karneváli vagy halloweeni jelmezre és álarcra sem.

A büntetés mértéke 1000 dán koronától (42 800 forinttól) 10 000 dán koronáig (428 000 forintig) terjed a jogszabály megsértésének gyakoriságától függően. Az elfogadott tervezet azonban nem tartalmazta a börtönbüntetés terhét, amelyre a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató Dán Néppárt (DF) jobboldali populista erő tett javaslatot.

Soren Pape Poulsen igazságügyminiszter elmondta: a rendőrség nem veteti le a teljes arcot elfedő ruhaneműt, ugyanakkor a pénzbírság kiszabása mellett megkérheti az illetőt, hogy vegye le maga, vagy menjen haza. A törvény ezenkívül kötelezi a rendőrséget, hogy tájékoztassa a hatóságokat arról, ha felmerül a gyanúja, hogy valakit kényszerítenek a burka vagy nikáb viselésére, annak érdekében, hogy segíthessenek az adott nőnek kiszabadulni „az elnyomó közegből”.

A teljes arcot elfedő viselet tiltását előirányzó törvénytervezetet februárban terjesztették a parlament elé. „Nem egyeztethető össze a dán társadalom értékeivel, sem mások tiszteletével az arc elfedése közterületen. Meg kell védenünk a tiszteletet azon értékek iránt, amelyek egyesítenek minket” – mondta akkor Poulsen.

Korábban egy sor európai ország hozott hasonló jellegű törvényt, köztük Franciaország, Ausztria, Hollandia, Belgium, Bulgária vagy a németországi tartomány, Bajorország.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint a most elfogadott dán törvény egy hátrányos megkülönböztetésen alapuló megsértése a nők jogainak. „Minden nőnek szabadon és tetszése szerint kellene tudnia öltözködni és olyan viseletet hordani, amely kifejezi identitását és meggyőződéseit” – mondta az AI.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában