természet

2018.03.22. 11:40

Újabb hóvihar fenyegeti Romániát

Az időjárás miatt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere tanítási szünetet rendelt el péntekre.

Újabb kiadós havazásra és viharos erejű szélre figyelmeztető riasztás lép életbe csütörtök délután Románia déli részén, ahol emiatt több megyében pénteken zárva tartanak majd az iskolák.

A meteorológiai intézetnek az ország déli felére kiadott sárga (elsőfokú) riasztása csütörtökön 14 órakor lép életbe: ebben az ilyenkor szokásosnál több mint tíz fokkal hidegebb időre, erős szélre és havazásra, valamint fagyásveszélyre figyelmeztetnek.

Éjszaka 23 órától kezdődően narancssárga (másodfokú) riasztás is életbe lép 14 déli megyében és Bukarestben, ahol a kiadós havazáshoz társuló óránként 50-60 kilométeres sebességű szél miatt várhatóan nagyon lecsökken a látótávolság, és az országutakra, vasúti pályákra hordott hótorlaszok miatt sok helyen megbénulhat a közlekedés.

Az újabb közelgő hóvihar miatt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere tanítási szünetet rendelt el péntekre. A fővárost körülvevő Ilfov, illetve a közelben található Calarasi, Prahova, Ialomita és Olt megyei hatóságok is úgy döntöttek: biztonságosabb, ha pénteken zárva tartanak az iskolák.

A riasztások péntek délután 15 óráig lesznek érvényben. Az erdélyi megyék közül csak Kovászna, illetve Brassó megye déli részére adtak ki sárga figyelmeztetést, a bánsági Temes megyében sárga, Krassó-Szörény megyében pedig narancssárga riasztás lép életbe.

Közben a korábbi hetek hóolvadása és csapadékos időjárása miatt megnövekedett vízhozamok elérték a Dunát: a folyam teljes romániai szakaszán a Vaskaputól a Duna-deltáig csütörtökön narancssárga árvízvédelmi riasztás lépett életbe. A román vízügyi hatóságok szerint nem várható árvíz, de a magas vízállás miatt valószínűleg fel kell függeszteni a kompok közlekedését Románia és Bulgária között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában