Illegális bevándorlás

2017.11.16. 18:07

Magyarország kitart amellett, hogy uniós támogatást kér a határkerítéshez

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, miután ismertette az Európai Bizottság illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a migránsválság kirobbanásakor felépített kerítés költségeinek felét az unió állja.

A kancelláriaminiszter ismertetése szerint a magyar kerítés üzemeltetéséhez és kiépítéséhez nyújtandó támogatáskérésre Dimitrisz Avramopulosz válasza az volt: nem tartják indokoltnak a kerítést és Magyarország segítését annak megépítésében, a migrációs extrakiadások vonatkozásában.

Lázár János a kormány megdöbbenéséről számolt be a válasz kapcsán, mondván: a határzár fékezte meg más kerítésekkel együtt az illegális migránsoknak azt az áradatát, amely 2015-ben áthaladt a Balkánon. A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen.

A miniszter kijelentette: az európai együttműködés kultúrájához méltatlan, hogy megfosztanak bennünket a számunkra jogos támogatások lehetőségétől.

Lázár János kettős mércének ítélte azt, hogy míg más országok, például Bulgária, akár kerítésépítéshez is támogatást kaphattak, az EB csak a migránsok beengedését akarja támogatni. Mi kitartunk amellett, hogy a kerítés a megoldás, nem a migráció megszervezéséhez, hanem a megállításához kérünk segítséget – közölte.

Arról is beszámolt: Brüsszel és Budapest viszonyát befolyásolja még idén, hogy várhatóan az Európai Bizottság ismét a már Európában lévő migránsok szétosztását és további 50 ezer idetelepítését kezdeményezi. Hangsúlyozta: mindez ellentétes az unió értékeivel.

Borítóképünkön Lázár János miniszter a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában