Küldjön képet!

2019.01.05. 08:54

Havazás, hófúvás- helyzet Zala megyében

Szombaton többfelé várható havazás az esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat estig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben.

zaol.hu

Fotó: Olvasó

Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog. Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban. Síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély. Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat délutántól a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat – írja a met.hu.

16:20

Nagykanizsán változó intenzitással hullott a hó egész nap. Néhány órával ezelőtt nagy pelyhekben esett, ami láthatóan megmaradt a járdán, és a közterületeken.

A Netta-Pannonia Kft. közterület gondozási vezetője, Csendes Tamás elmondta: hajnali 4 órakor kezdték meg preventív síkosság mentesítést, a közutakon két hómunkagéppel. A kis méretű multicar sószóróval pedig járdákon és szűkebb utcákban dolgoztak. A szakemberek folyamatosan figyelik az időjárást, a munkatársaik készenlétben vannak bármikor bevethetők. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszeresen síkosságmentesítés mellett is az autósok fokozott óvatossággal vezessenek.

A gyerekek viszont már ezt a néhány centiméteres havat is nagyon várták, a kanizsai Zrínyi utca melletti régi piactéren már hóembert is készítettek.

Megyei körkép Öt-tíz centiméteres hó hullott szombat hajnalra Zala megyében, a havazás pénteken este kezdődött, és a legtöbb helyen szombaton egész nap is havazik. Az előrejelzések szerint napközben is lehet számítani a téli csapadékra, illetve helyenként erős szélre, hófúvás is előfordulhat, ezért az utakon oldalszél nehezítheti a közlekedést. A rendőrség azt javasolta, hogy téli gumiabronccsal, tele tankkal induljanak útnak az autósok, a megszokottnál kisebb sebességgel közlekedjenek, és tartsanak nagyobb követési távolságot, indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról.

13.45

Mint Szakál Pétertől, a Magyar Közút Zala megyei útügyeletesétől 15 óra 45-kor megtudtuk, a nap folyamán Keszthelyen esett a legnagyobb, 8 centiméteres hó, Nagykanizsán 2, Lentiben alig 1 centiméter, és Zalaegerszegen is minimális. Közben olvadni kezdett, néhol egy kis havas eső is esett rá. A hó mennyisége sehol sem érte el azt a mértéket, ami miatt hótoló gépjárműveket kellett volna indítani. Viszont egész nap folyt a síkosságmentesítés, a délutáni órákban is. Zalaegerszeg térségében 10, Keszthelyen 8, Nagykanizsán 2 sószóró gépet üzemeltetnek, Lenti térségében is folyamatosan sózzák a 75-ös főutat. A megyében minden út járható, de sokfelé fehérek az utak, ilyenkor óvatosan kell közlekedni.

Pintér István Keszthelyről küldte el részünkre, a hajnali intenzív havazásról készített felvételét:

Fotó: Olvasó

Az ezt megelőző éjszaka, Dezse Edina gyártott néhány fotót a keszthelyi Fő téren:

Fotó: Olvasó
Fotó: Olvasó

Kosaras Ildikó szintén Keszthelyen fotózott:

Fotó: Olvasó

Györei Mónika Zalaegerszegen örökítette meg a hóval borított tájat:

Fotó: Olvasó

 

Fotó: Olvasó

Egyik várvölgyi olvasónk kiváló eszközt talált a havazás mértékére:

Fotó: Olvasó

Kovács Kitti Pacsáról küldött egy felvételt:

Fotó: Olvasó

Neked is van a tarsolyodban egy érdekes, vagy akár télies fotó? Akkor küldd el a [email protected]-ra, hogy mindenki láthassa!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!