Olvasó

2016.03.11. 10:06

Túra és történelem - Szív- és érbetegek kirándultak Kehidakustányba

A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület tagjaival a közelgő március 15. ünnepi megemlékezésekhez kapcsolódva március 8-án Kehidakustányban a Deák-kúriát, múzeumot látogatta meg.

Olvasó

Zalaegerszegről Zalacsányba helyközi autóbusszal 34 fő részvételével utaztunk. Innen a csoport gyalogtúrával és nordic walking botok segítségével közel 4 km-es utat tett meg az országúton, részben a  zalai neves golfpálya mellett, melynek gyepszőnyegét most készítik elő a szezonra.

Kehidakustányban felkerestük a Deák-kúriát csodálatos parkjával, pompázik a hóvirág.

1740-es években épült kúriában élt  1808-1854-ig Deák Ferenc, az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere. A magyar nemzet emlékezetében a "haza bölcseként" híressé vált Deák Ferenc évtizedeken keresztül otthonaként tekintett a kúriára, ahol többször fogadta a korszak szellemi életének kiemelkedő alakjait. Múzeumi sétánkon több felirat is szívhez szóló, és nem utolsósorban ma is aktuális az üzenet számunkra:

"Ilyen emberre szüksége van a világnak, hogy nem csak az országért, hanem azért is, hogy rossz óráinkban meg ne tagadjuk azon állítást, hogy az ember Isten képére alkottatott."  (Vörösmarty Mihály) Továbbá: "A ránk zúdult vihar eltemette minden örömünket... csak egy kincsünket mentettük meg: NEMZETISÉGÜNKET" 1857 (Deák Ferenc)

Múzeumi látogatásunk után a  kertben látható, Zala György által alkotott Deák Ferencet ábrázoló szobornál csoportképet készítettünk, majd '48-as dalokból énekeltünk.

A gazdasághoz tartozó épületeket néztük meg sétánk során, ahol az '50-es évek elejétől komoly gazdaképző iskola működött. Innen utunk a katolikus templomkertbe vezetett.

"OH KEHIDA! lehetett-e feledni nevedet!? Újra és felejthetetlenül lettél történelmi hellyé. Éljen neved mint a kegyelet tárgya, s legyen kedves emlékében a nemzetnek..., mint kedves volt annak nemes nagyságának, kire minden időben büszkén tekinthet a magyar!" (Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona)

Mivel tagjaink idősebb korosztályhoz tartoznak, így  egy részük vissza Zalacsányba autóbusszal érkezett. Az edzettebb társaink ismét a gyaloglást választották.

Zalacsány szintén bővelkedik történelmi látnivalóval és  a mai ember számára kellemes kikapcsolódásra lehetőséget biztosító villaparkkal és hozzá tartozó  programokkal, nyugodt, békés környezetben. Megtekintettük a Batthyány-kúriát a hozzá kapcsolódó épületekkel, amely a XXI. század emberének  pihenésére szolgál, nyugodt, csendes, békés környezetben.

A park fái csodálatosak, alattuk  a hóvirág szőnyeget alkotva várja a látogatókat.

Végül pihenésül egy vendéglőbe tértünk, ahol kicsit megpihenve kávét, kapucsínót fogyasztottunk, kissé felfrissülve testileg, lelkileg is feltöltődve, élményekben gazdagon utazzunk haza autóbusszal.

Halász Vincéné

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!