Olvasó

2014.09.02. 16:45

Olvasói fotók a bogumila virágról

A virágot a Tótszentmártonban élő Gyuricz József és felesége, Gyuriczné Irénke háza udvarán fényképezte le Dobos István.

Dobos István

 

A képeken látható virág becsületes neve murvafürt, de a muramenti horvátságban, és általában a horvát nyelvterület közelében talán többen ismerik szláv nevén, bogumilaként. A bogumila név a növény latin nevéből eredeztethető (Bougainvillea), amely latin név pedig felfedezőjéről, Louis Antoine de Bougainville grófról, francia tengernagyról kapta. Ő volt az első francia, aki körbehajózta a Földet.

A virágot a Tótszentmártonban élő Gyuricz József és felesége, Gyuriczné Irénke háza udvarán fényképezte le Dobos István. Gyuriczné Irénke elmondta, hogy a virágot körülbelül 15 éve, egy Zadar környéki nyaralásuk alkalmával kapta, azóta gondozza, neveli.

A virág eredeti élőhelye Dél-Amerika, nyáron a legnagyobb forróságot is elviseli, télen viszont – mivel a fagyra érzékeny – a szabadból fagymentes helyre kell költöztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!