Olvasó

2012.03.26. 14:30

Harmadszor is Aranypáva Nagydíjas a Bodzavirág Népdalkör

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) a népzenei együttesek, pávakörök, népdalkörök, népdalkarok, népzenei hangszeres együttesek, énekes és hangszeres szólisták és kisebb énekes és hangszeres csoportok 16. országos minősítését hirdette a 2010. szeptember 1-je és 2012. június 30-a közötti időszakra.

Az Olvasó

 
A minősítés a KÓTA által meghatározott és működtetett rendszer, amely az énekes és hangszeres nemzeti népzenei hagyományok őrzését és élményszerű továbbadását szolgáló szólisták, csoportok és közösségek tevékenységét értékeli, ösztönzi. A minősítési rendszer szakmai értékeléssel és minősítési fokozatok adományozásával  segíti a népzenét művelők és támogatók értékorientálását, s egyben serkenti  a minőségi művészeti tevékenységet és a hagyományápolást.
 
 Az együttesek és szólisták minősítése három szinten zajlik, melyek feltételezik és kiegészítik egymást.
A harmadik szint az ORSZÁGOS NÉPZENEI GÁLA, az országos népzenei minősítőn Aranypáva-díjat, vagy Aranypáva nagydíjat elért szólisták és együttesek minősítési szintje.                       
Itt szerezhető be a legmagasabb szakmai fokozat: az Aranypáva Nagydíj. A nagydíjat kaphatják azok a szólisták és együttesek, akik, illetve amelyek a KÓTA által szervezett országos népzenei minősítőn Aranypáva-díjat, vagy Aranypáva nagydíjat nyertek el, és az országos népzenei gála szinten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.
2012. március 10-én, a Kaposvári AGORA, Együd Árpád Kulturális Központ adott helyet az Aranypáva Népzenei Gálának.15 együttes szereplésével került sor a megmérettetésre. Zala megyét hat kórus ( Alsópáhokról, Csesztregről, Murakeresztúrról, Zalaapátiból, Zalaegerszeg- Andráshidáról és Zalaegerszegről) képviselte.
A szakmai zsűri tagjai voltak: a zsűri elnöke, Dr. Olsvai Imre népzenekutató, az MTA Zenetudományi Intézet főmunkatársa és a KÓTA tiszteletbeli elnöke volt. Tagok: dr. Alföldy Boruss István, Birinyi József (népzenekutató, a KÓTA társelnöke), Dévai János, dr. Fehér Anikó és dr. Várnai Ferenc.

Örömmel tudatjuk Aranypáva Nagydíjat vehetett át a zalai csoportok közül az Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör és a Csesztregi Pávakör.

Az Alsópáhoki Bodzavirág Népdalkör 2004 óta jár minősítésre, ez idő alatt három Aranypáva és három Aranypáva Nagydíj boldog tulajdonosa lett.
A kórus vezetői: Füle Jánosné és Tányéros Józsefné.


Beküldte: Füle Jánosné Kiss Hajnalka, a népdalkör vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!