Olvasó

2012.03.15. 08:56

Generációk óta ugyanaz a cél (jegyzet)

Amikor 1848. március 15-én Petőfi a Pilvax kávéházban elszavalta a Nemzeti dalt, Pulitzer József még nem volt egyesztendős. Mennyire sorsszerű, hogy nem kellett hozzá sok, csak 15 év, és az elbukott forradalom megtorlás elől menekülő veteránjainak sorsa és az övé Amerikában összefonódik.

Horváth-Balogh Attila

Tizenhét évesen vándorol ki, csakúgy, mint amazok, s 1864-ben már együtt harcolnak Észak és Dél polgárháborújában. A háború után a sajtószabadság iránti olthatatlan vágy vezérli – éppen az, amit ´48 magyar hősei is oly nagyon áhítottak. Missouriban, St. Louis-ban telepedett le, és a Westliche Post című napilapnál kezdett újságírói karrierbe, immár Joseph Pulitzerként. Belépett a republikánus pártba, közgyűlési képviselő lett, majd 3000 dollárért megvásárolta az újságot, ahol dolgozott. Aztán vett még egyet, a St. Louis Dispatch-ot, s a kettőből egy lapot „csinált”: ebben formálta meg először azt a szerepet, ami végül meghozta számára a hírnevet és az elismerést. Ő lett a kisemberek szószólója. A Pulitzer-díj atyja jóval a kora előtt járt. A kisemberek problémája, a nép hangjának közvetítése a legfontosabb küldetés egy újságíró számára napjainkban is – nekünk, magyaroknak a rendszerváltás óta különösen. A szebb jövő reményében ezt a fajta törekvést, a szellem szabadságáért vállvetve vívott küzdelmet akkor még valamiféle konszenzus övezte, a politika majdhogynem partnerként tekintett a médiumokra, hiszen a cél közös volt. Azóta viszont sajnos, el kell ismernünk, sokat romlott a helyzet. Ahogy múlnak az évek és egyre távolabb kerülünk 1989 tiszta eszméjétől, úgy válik mind nehezebbé a sajtó munkája. A kritikát nehezen viselő közszereplők, elvakult pártkatonák egyre gyakrabban igyekeznek elzárni az információs csatornákat. Mintha azt üzennék: két választás között az állampolgárt ne érdekelje, mit, hogyan és legfőképpen miből tesznek. Vajon Pulitzer ma mit mondana? És Petőfi?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!