Olvasó

2011.11.30. 06:30

Nevetünk és sírunk (kommentár)

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatemeléssel szolgálta ki a szigorítást sürgető, a Moody´s leminősítő döntése után a korábbinál is idegesebb piacokat.

Kiss Tamás

A szakértők szerint a kamatemelést az is indokolta, hogy a magyar bankrendszer devizaigényét már csak jóval az irányadó európai bankközi kamatok feletti szinten lehet kielégíteni. A mostani döntés tehát megfelelt a várakozásoknak, túl nagy hatása azonban aligha lehet, a részvénypiaci és kötvénypiaci szereplők nagy része ugyanis már erre a kamatszintre rendezkedett be. Simor András jegybankelnök amúgy további kamatemelést is kilátásba helyezett arra az esetre, ha romlanak az inflációs kilátások, illetve Magyarország kockázati megítélése. E szavakat a piacok és az elemzők is jó néven vették. Az egyik szemünk így talán nevet(het), a másik viszont sírni fog. Mert bár a jegybanki kamatemelés megnyugtathatja a pénzpiacokat és növelheti a befektetők érdeklődését a magyar állampapírok iránt, de: megdrágítja a vállalati hiteleket. Az alacsony hitelezés így még tovább gyengülhet, lassulhat az egyébként is alacsony növekedés, és még nehezebb lesz kilábalni a mostani helyzetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!