Olvasó

2011.09.04. 06:28

Asztalszolgák kerestetnek (jegyzet)

Fontos hírekből nem szenvedtünk hiányt a héten sem, az országnagyok gondolatai már a költségvetés és az azon tátongó lyuk körül forognak, s ha konkrét terveikbe egyelőre nem is avattak be bennünket, a közbeszéd középpontjában már a hiányzó milliárdok előteremtésének lehetséges módozatai állnak.

Szente Ottó

De nem biztos, hogy a hírműsorok elejére kívánkozó fő hírek mondanak legtöbbet az időszakról, amelyben élünk. A honi autópiac legfrissebb adatai például épp hogy csak bekerültek az információ folyamba, pedig az autóeladások trendjét általában a gazdaság lakmuszpapírjának tartják. Nos, a legfigyelemreméltóbb adat arról szól, hogy az év első 8 hónapjában több Audit adtak el, mint Suzukit. Hogy aztán ebből milyen következtetésre jutnak, akik a költségvetési lyukak befoltozásán, az adórendszer és az egyéb gazdasági viszonyok átalakításán fáradoznak, arról majd a jövőbeni adatok árulkodnak.

Alighanem fontos korjelző lesz „Az alaptörvény asztala” felállításának elrendeléséről szóló hír is. Meglehet persze, hogy a jövő történésze, aki a 2011-es dokumentumokat silabizálja, egy pillanatra elbizonytalanodik majd: vajon nem tréfálta-e meg a nyomda ördöge, nem keveredett-e a valódi iratok közé egy szatíra. Hiszen  egy ilyen utasítás - gondolhatja -, nyilván csak olyan különleges tehetséggel megáldott irodalmárnak juthat eszébe, mint amilyen Örkény vagy Orwell volt, hogy abszurd túlzásokkal tegye nevetségessé műve tárgyát. Aztán ha megtalálja majd a képzési jegyzékben az „asztalszolga” mesterséget - a kormány elvárása, hogy legyen a hivatalban egy személy, aki méltó módon szolgálja és gondozza az alaptörvény asztalát -, meg a beszámolókat, amelyekben fontos emberek mutatkoznak a díszkötéses dokumentum és az előírt relikviák társaságában, akkor majd elhiszi, hogy nincs félreértés, „Az alaptörvény asztala”, ahogy a bekeretezve kifüggesztett „Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata” is maga a valóság, 2010-11 Magyarországa.

Nem tudjuk, hogy dr. Szabó Erika államtitkár, akinek a nevéhez kötik  az aprólékos előírásokat tartalmazó útmutatót, ismeri-e Orwell műveit. Valószínűleg igen. Lehet, hogy azokból merített?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!