Olvasó

2011.08.13. 05:46

Törlesztési örökség (kommentár)

A lakásfedezetes devizaalapú hitellel rendelkezők már kérhetik bankjuktól a törlesztési árfolyam rögzítését, s a havi fizetési terhük így szeptembertől csökkenhet. Az intézkedés értelmében a devizaalapú lakáshitelek törlesztőrészleteit 2014. december 31-ig fix árfolyammal számítják, a svájci franknál ez például 180-as plafont jelent.

Kiss Tamás

Mielőtt bárki is azt gondolná, hogy a devizahitelesek problémájára megszületett a végső és átfogó megoldás, jegyezzük ide gyorsan, az árfolyamrögzítés időtartama alatt egy erre szolgáló forintszámlán gyűlik az árfolyameltérésből adódó különbözet. A három év letelte után, legkésőbb 2015 januárjától ezt a pénzt – mert nehogy már a bankok rosszul járjanak – mindenkinek vissza is kell fizetnie! Hogy mennyire rúg majd ekkor a havonta utalandó összeg? Nos, ez a svájci frank árfolyamán múlik, és bizony megvan rá az esély, hogy ez 2015 környékére is erős marad. Szakértői számítások szerint a majdani törlesztőrészlet ez esetben akár 50 százalékkal is megemelkedhet. Pontosabban: csak megemelkedhetne! Merthogy a kormány (állítólag) jövő hétre elkészülő rendelete a törlesztőrészlet növekedését 15 százalékban maximálja. Az alacsonyabb részlet ára azonban (állítólag) a futamidő megduplázása és az örökösök eladósítása lenne, ami ugye sok mindent jelentene, csak végső és átfogó megoldást nem az eladósodott családok problémáira.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!